Ce trebuie să faci în caz de stop cardiorespirator?
Stopul cardiorespirator, cunoscut și sub numele de stop cardiac, este o situație în care respirația și circulația sângelui unei persoane se oprește brusc. Este un moment critic care pune viața pacientului în pericol. Ce trebuie să faci în caz de stop cardiorespirator?
Oxigenul, după cum bine știi, este molecula esențială vieții. Celulele corpului îl folosesc pe post de „combustibil” pentru a obține energie și pentru a-și putea îndeplini funcțiile. Atunci când are loc stopul cardiorespirator, oxigenul nu poate ajunge în restul corpului. Din acest motiv, dacă situația este continuă, țesuturile vor începe să se deterioreze.
Însă stopul cardiorespirator este o situație potențial reversibilă. Dacă acționezi rapid, poți salva viața victimei. Îți vom explica mai multe în rândurile de mai jos.
Ce este stopul cardiorespirator?
Stopul cardiorespirator constă într-o întrerupere bruscă a activității cardiace și a respirației. Deși poate avea cauze diferite, cel mai frecvent motiv este o perturbare electrică a inimii.
Este o urgență și poate fi reversibil, așa cum am spus mai sus. Însă, dacă nu este tratat imediat, stopul cardiorespirator duce la moartea persoanei suferinde. Cu toate acestea, dacă acționezi rapid, îi poți salva viața.
Citește mai mult:
Ideea este de a menține fluxul de oxigen către țesuturile corpului până când inima poate fi „resuscitată”. Problema este că, pentru ca inima să repornească, ai nevoie de un defibrilator. Acesta este un dispozitiv care face ca activitatea electrică a inimii să revină la normal.
Aceasta este o problemă gravă, deoarece 80% din stopurile cardiace au loc în afara spitalelor sau centrelor de sănătate. În România, de exemplu, doar 6 din 100 de persoane știu ce să facă atunci când se confruntă cu această situație, în ciuda cursurilor de instruire organizate frecvent de specialiști.
Din acest motiv, îți vom explica mai jos ce trebuie să faci în caz de stop cardiorespirator.
Ce trebuie să faci în caz de stop cardiorespirator?
Atunci când te confrunți cu un stop cardiac, trebuie să oferi bolnavului suport vital de bază. Acesta constă în substituirea funcțiilor respiratorii și circulatorii ale persoanei: menținerea fluxului de oxigen și a circulației sângelui până la sosirea serviciilor de urgență.
O persoană care a suferit un stop cardiac va fi inconștientă, fără puls și fără respirație. În primul rând, trebuie să contactezi serviciile de urgență cât mai curând posibil.
Apoi, ar trebui să te asiguri că victima se află într-un loc sigur și să verifici dacă își revine.
Înainte de a începe resuscitarea, este ideal să ai în jur cel puțin o persoană care să te ajute. Una dintre persoane ar trebui să se ocupe de resuscitare, iar cealaltă să vorbească la telefon cu serviciile de urgență pentru a le urma instrucțiunile.
Pentru a putea resuscita complet persoana, ai nevoie de un defibrilator. În multe locuri publice există defibrilatoare semiautomate. Cea mai bună opțiune este să încerci să găsești un asemenea dispozitiv și să-l utilizezi în timp ce aștepți ambulanța.
Citește mai mult:
Resuscitarea cardiopulmonară (CPR)
În timp ce aștepți sosirea serviciilor de ambulanță, ar trebui să începi resuscitarea. În primul rând, așază persoana cu fața în sus pe o suprafață dură și împinge-i ușor capul înapoi. Cu o mână, ține-i fruntea și cu cealaltă bărbia, pentru a menține căile respiratorii deschise.
După ce ai făcut acest lucru, începe compresiile toracice. Stai deasupra victimei și, cu brațele drepte, pune mâinile pe centrul pieptului său. Execută 30 de compresii puternice, ritmice.
După aceea, fă-i victimei respirație gură la gură. Protocolul spune să faci două respirații și apoi să continui cu compresiile. Este o tehnică simplă, dar necesită forță și ritm. Din acest motiv, persoanele din jurul victimei pot face cu rândul pentru ca fiecare să aibă timp să se odihnească.
Nu uita că, făcând resuscitarea în mod corect, poți salva viața persoanei. Există multe cursuri și modalități de a învăța acest tip de prim ajutor. Nu știi niciodată când vei avea nevoie de astfel de cunoștințe!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cómo actuar ante una parada cardíaca | Asociación Española de Enfermería en Cardiología (AEEC). (n.d.). Retrieved April 14, 2020, from https://www.enfermeriaencardiologia.com/como-actuar-ante-una-parada-cardiaca/
- parada cardiaca – Sociedad Española de Cardiología. (n.d.). Retrieved April 14, 2020, from https://secardiologia.es/etiquetas/parada-cardiaca
- Parada Cardiorrespiratoria (PCR) – Fundación io. (n.d.). Retrieved April 14, 2020, from https://fundacionio.com/soluciones-io/viajarseguro/consejos-viajeros/primeros-auxilios/parada-cardiorrespiratoria-pcr/
- ¿Qué es una parada cardiorespiratoria? | Aula de Pacientes. (n.d.). Retrieved April 14, 2020, from https://www.saludcastillayleon.es/AulaPacientes/es/guia-primeros-auxilios/parada-cardiorespiratoria-adulto/parada-cardiorespiratoria
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.