Ceai concentrat de ghimbir gustos și sănătos
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Nu este deloc surprinzător că îți propunem să încerci o rețetă de ceai concentrat de ghimbir. Beneficiile oferite de această rădăcină medicinală sunt cel mai convingător argument.
Așa cum bine știm, ghimbirul este folosit adesea ca ingredient de bază în remedii naturiste pentru infecțiile respiratorii. Ne referim la gripă, tuse, febră, dureri în gât, etc.
În realitate, ghimbirul ajută la tratarea multor afecțiuni și simptome, printre care și durerile menstruale. Îl putem vedea adesea și pe lista de ingrediente active ale medicamentelor care tratează disconfortul general, în infuzii și chiar în diverse preparate culinare.
Ceaiul concentrat de ghimbir pe care ți-l prezentăm mai jos este ideal pentru combaterea afecțiunilor respiratorii și se prepară foarte ușor. Nu pierde ocazia de a încerca metode noi de a-ți îngriji organismul, mai ales când sunt atât de simple.
În cele ce urmează, poți învăța cum să prepari ceai concentrat de ghimbir pentru a te convinge singur/ă de numeroasele sale beneficii.
Cum să prepari ceai concentrat de ghimbir
Avantajul consumului de ceai concentrat de ghimbir îl reprezintă efectele sale imediate. Această băutură îmbunătățește aspectul pielii și ameliorează iritațiile în gât și de la nivelul esofagului.
Cu toate acestea, trebuie să te avertizăm că ghimbirul poate avea și anumite efecte secundare. Prin urmare, este indicat să discuți cu medicul tău în privința deciziei de a consuma ghimbir zilnic sau ocazional.
Datorită conținutului de acid ascorbic, zinc, calciu, vitamina A și vitamina D, ghimbirul întărește sistemul imunitar și previne îmbolnăvirea.
În aceste cazuri, este indicat să adaugi o linguriță de ghimbir ras în ceaiul verde sau negru, completând cu 1 sau 2 căni de apă. Însă pentru început îți arătăm cum să prepari ceai concentrat de ghimbir într-un mod simplu și rapid.
Desigur, poți modifica ușor rețeta originală, adăugând câteva ingrediente în plus. Mai jos, îți prezentăm câteva opțiuni, astfel încât să poți alege varianta cea mai potrivită pentru tine.
Îți recomandăm să citești și:
Ingrediente
- 1 rădăcină de ghimbir (5 cm)
- 1½ cești de apă (110 ml)
Mod de preparare
- Toarnă apa într-o cratiță mică.
- Las-o pe aragaz la foc mediu, până dă în clocot.
- Închide aragazul sau plita și adaugă rădăcina de ghimbir.
- Lasă planta 5 minute în apă, până obții un lichid concentrat.
Ceai concentrat de ghimbir cu lămâie
Așa cum am menționat deja, există și anumite variații ale rețetei originale, bazate pe adăugarea altor ingrediente. În cazul de față, poți prepara și savura un ceai concentrat de ghimbir cu o aromă delicioasă și sănătoasă de lămâie.
Ingrediente
- 1 lămâie mijlocie (40 g)
- 1 rădăcină de ghimbir de 15 cm
- 1½ cești de apă (110 ml)
- Zahăr sau stevia după gust
Mod de preparare
- Pentru început, fierbe apa. Cantitatea depinde de cât ceai îți dorești să obții.
- Înainte ca apa să dea în clocot, adaugă zahărul sau stevia și amestecă bine.
- Adaugă apoi ghimbirul în apa fierbinte și lasă-l la infuzat 5 minute.
- Amestecă bine toate ingredientele și stoarce câtă zeamă de lămâie dorești să adaugi în ceaiul preparat.
Te invităm să citești și:
Ceai concentrat de ghimbir și ananas
Iată cât de ușor poți pregăti un ceai concentrat de ghimbir cu ananas. Atunci când modifici o rețetă, poți obține gusturi diferite și interesante, iar băutura de mai jos nu face excepție de la regulă.
Ingrediente
- 2 felii de ananas (45 g)
- 1 rădăcină mare de ghimbir (15 g)
- 1½ cești de apă (110 ml)
Mod de preparare
- Pune apa la fiert.
- Când dă în clocot, adaugă feliile de ananas și rădăcina de ghimbir.
- Lasă-le la infuzat, pentru ca apa să absoarbă aromele. Acest pas durează cam 5 minute.
- Toarnă ceaiul într-o cană sau un pahar. Îl poți bea fierbinte sau la temperatura camerei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cañigueral S. Jengibre. OFFARM. 2016.
- Siedentopp U. El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. Rev Int Acupunt. 2008.
- Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
- Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
- Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.