Ceaiul din frunze de smochin: beneficii și cum se prepară
 

Ceaiul din frunze de smochin: beneficii și cum se prepară

Ceaiul din frunze de smochin este un remediu natural celebru pentru combaterea constipației și nivelului ridicat de colesterol. Aflați cum să-l pregătiți!
Ceaiul din frunze de smochin: beneficii și cum se prepară
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Din cele mai vechi timpuri, ceaiul din frunze de smochin a fost folosit ca remediu natural pentru a promova starea de bine. Este considerat un supliment sănătos pentru a reduce constipația, a controla glicemia și a îmbunătăți profilul lipidic. Există dovezi ale proprietăților sale?

În primul rând, trebuie amintit faptul că smochinul este un arbore care aparține familiei Mulberry sau Moraceae. Numele său științific este Ficus carica L. și este originar din sud-vestul Asiei și din estul Mediteranei. Deși este cunoscut pentru fructele sale, rădăcinile și frunzele sunt folosite și ele în medicina tradițională. Descoperiți mai jos beneficiile ceaiului din frunze de smochin!

Ceaiul din frunze de smochin: beneficii

Frunza de smochin are componente care sunt folosite în scopuri medicinale. Potrivit unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , furnizează compuși fenolici, acizi organici și substanțe volatile care îi conferă efecte hipoglicemiante, antioxidante, antiinflamatorii, hipolipemiante și antimicrobiene.

Dovezile sunt încă limitate, însă unele studii susțin efectele frunzelor asupra sănătății. Desigur, trebuie folosite cu moderație, fără a înlocui tratamentele medicale.

Diabet

Ceaiul din frunze de smochin nu va vindeca în mod miraculos diabetul. De fapt, această boală trebuie abordată cu tratament medical individualizat. Acest remediu natural poate servi ca supliment pentru scăderea nivelului ridicat de glucoză din sânge.

Un studiu clinic distribuit în Diabetes Research and Clinical Practice a constatat că ceaiul din frunze de smochin poate ajuta la controlul glicemiei postprandiale. Adică, reduce vârfurile glicemiei după mese.

Bărbat care își măsoară glicemia

Constipație

Atât fructele smochinului, cât și frunzele acestuia sunt folosite în medicina alternativă ca suplimente naturale pentru a calma constipația. Aportul lor stimulează digestia, înmoaie scaunul și, prin urmare, favorizează expulzarea acestuia.

Pentru a spori efectul, recomandăm ingerarea infuziei alături de fructe, care se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și efectul laxativ.

Colesterol și trigliceride

Până în prezent, nu au fost efectuate studii clinice relevante pentru a evalua capacitatea frunzelor de smochin de a reduce colesterolul și trigliceridele. Aceste proprietăți sunt adesea justificate de date anecdotice.

Chiar și așa, un studiu pe animale raportat în Phytotherapy Research a determinat că aceste frunze ajută la modularea profilului lipidic și la reducerea factorilor de risc asociați cu colesterolul crescut. Se crede, printre altele, că pot crește nivelul de colesterol bun (HDL).

Activitate antibacteriană

Frunza de smochin are componente cu proprietăți antibacteriene care pot reduce riscul de infecții. Într-un studiu publicat în Journal of Bacteriology and Virology , extractele din frunze au ajutat la inhibarea dezvoltării bacteriilor orale.

Cum se prepară ceaiul din frunze de smochin?

Datorită compoziției sale, ceaiul din frunze de smochin este un bun supliment alimentar. De fapt, aportul său este recomandat în cadrul unei diete sănătoase și variate pentru a vă bucura de beneficiile sale.

Ingrediente

  • 2 căni de apă (500 mililitri)
  • 2 linguri de frunze de smochin uscate (30 grame)

Pregătire

  1. Mai întâi, turnați cănile cu apă într-o oală și aduceți-le la punctul de fierbere.
  2. Când dau în clocot, adăugați frunzele și fierbeți 5 minute.
  3. Luați vasul de pe foc, așteptați să se răcească ceaiul și strecurați-l.
  4. Evitați să adăugați zahăr, miere sau alte tipuri de îndulcitori.
  5. Puteți bea 2 căni pe zi, de 2 sau 3 ori pe săptămână. Evitați consumul prelungit.

Contraindicații și posibile riscuri ale ceaiului din frunze de smochin

Ceaiul din frunze de smochin este sigur pentru majoritatea oamenilor, atât timp cât este consumat cu moderație. Când este ingerat în exces, poate provoca diaree. Prin urmare, ideal este să-l consumați doar ocazional.

Dacă există antecedente de alergie la smochine, este mai bine să-l evitați. Persoanele care dezvoltă reacții alergice pot prezenta simptome ușoare până la severe, cum ar fi erupții cutanate, disconfort digestiv, amețeli și dificultăți de respirație.

În cazul unei intervenții chirurgicale programate, este necesar să se evite consumul de ceai din frunze de smochin. Se crede că aportul său crește riscul de sângerare. Nu trebuie administrat concomitent cu anticoagulante, medicamente antidiabetice sau medicamente pentru orice boală cronică. Nu se știe dacă poate provoca interacțiuni.

Având în vedere lipsa dovezilor privind siguranța și eficacitatea acestuia, nu trebuie administrat în timpul sarcinii și al alăptării. Nu se știe dacă există riscuri. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine este să consultați un medic.

Femeie care ia o aspirină

Ce este de reținut despre ceaiul din frunze de smochin?

În medicina populară, frunza de smochin este folosită pentru a spori starea de bine. Consumul său este asociat cu reducerea constipației și a colesterolului. Ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge. În orice caz, studiile asupra proprietăților sale sunt încă limitate.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea acesteia asupra sănătății umane. Prin urmare, ceaiul trebuie utilizat cu prudență, numai în cazuri specifice și ca supliment al dietei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mawa S, Husain K, Jantan I. Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:974256. doi:10.1155/2013/974256
  • Serraclara A, Hawkins F, Pérez C, Domínguez E, Campillo JE, Torres MD. Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. Diabetes Res Clin Pract. 1998 Jan;39(1):19-22. doi: 10.1016/s0168-8227(97)00112-5. PMID: 9597370.
  • Joerin L, Kauschka M, Bonnländer B, Pischel I, Benedek B, Butterweck V. Ficus carica leaf extract modulates the lipid profile of rats fed with a high-fat diet through an increase of HDL-C. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):261-7. doi: 10.1002/ptr.4994. Epub 2013 Apr 22. PMID: 23606376.
  • Jeong, M.-R., Kim, H.-Y., & Cha, J.-D. (2009). Antimicrobial Activity of Methanol Extract from Ficus carica Leaves Against Oral Bacteria. In Journal of Bacteriology and Virology (Vol. 39, Issue 2, p. 97). The Korean Society for Microbiology and The Korean Society of Virology. https://doi.org/10.4167/jbv.2009.39.2.97

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.