Infuzie pentru digestie: boldo, mentă, ghimbir și fenicul
 

Infuzie pentru digestie: boldo, mentă, ghimbir și fenicul

O digestie adecvată este esențială pentru ca restul corpului să funcționeze corect. Putem consuma această infuzie înainte și după masă pentru a promova funcția digestivă.
Infuzie pentru digestie: boldo, mentă, ghimbir și fenicul

Ultima actualizare: 27 august, 2021

Conform înțelepciunii populare, o infuzie cu boldo, mentă, ghimbir și fenicul este bună pentru digestie și pentru ameliorarea diferitelor tulburări gastrointestinale ușoare. Vă vom spune tot ce trebuie să știți despre această băutură medicinală.

Persoanele care suferă de probleme de digestie, cum ar fi arsurile la stomac, balonarea sau gazele, știu în ce măsură acestea le împiedică rutina zilnică. Serile și nopțile devin momente neplăcute în care nu se pot gândi decât la ceea ce se întâmplă în stomacul lor.

În continuare, vă vom explica mai multe despre boldo, mentă, ghimbir și fenicul și, bineînțeles, vă vom împărtăși rețeta infuziei digestive.

Importanța unei bune digestii

Majoritatea nutriționiștilor sunt de acord că digestia este cheia sănătății. Dacă acest lucru eșuează, consecințele se pot manifesta în diferite părți ale corpului: migrene, probleme ale pielii, durere și inflamație, apărare scăzută, etc. Din acest motiv, tratarea tulburărilor digestive este esențială. Sunt foarte incomode și reduc calitatea vieții. În plus, vor deteriora alte funcții corporale.

În multe cazuri, afecțiunile digestive pot indica o problemă mai mare. Prin urmare, înainte de orice semn al unei complicații, ar trebui să consultați un medic.

Unele cazuri ușoare pot fi rezolvate cu plante medicinale, precum cele pe care le împărtășim mai jos. Descoperiți proprietățile lor și cum să profitați de ele într-o infuzie pentru digestie!

Proprietățile infuziei digestive cu boldo, mentă, ghimbir și fenicul

Să vedem care sunt proprietățile fiecăruia dintre ingredientele principale ale infuziei digestive!

Boldo

Plantă de boldo

 

Ficatul este un organ crucial în timpul procesului de digestie, care este, de asemenea, legat de purificarea toxinelor din organism. Este esențial să îl mențineți sănătos.

Frunzele de boldo, care se caracterizează prin gustul lor amar, conțin alcaloizi, substanțe care stimulează funcționarea vezicii biliare și a ficatului, potrivit unui articol publicat în revista Biomedicine & Pharmacoterapy.

Infuzia de boldo ar putea ajuta la facilitarea digestiei și asimilării grăsimilor din alimente.

Mentă

Gustul răcoritor și delicios al mentei este întâlnit în multe ceaiuri din plante pentru digestie. Datorită conținutului său de mentol, îmbunătățește funcția stomacului și previne apariția gazelor și a indigestiei. Cu toate acestea, nu există studii la om care să arate efectele mentolului asupra digestiei.

Singurul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este că, pentru unii oameni, această infuzie poate fi ușor stimulantă, deci nu ar trebui consumată după-amiaza și noaptea.

Ghimbir

Ghimbir inclus într-o infuzie pentru digestie

 

Ghimbirul este una dintre acele plante medicinale antice benefice pentru anumite probleme de sănătate. Aroma sa picantă și exotică este caracteristică. Fie că folosim acest rizom crud, ras sau pudră, ne va oferi următoarele efecte pozitive pentru digestie:

 • Are efecte antibacteriene care pot ajuta la menținerea unei flore intestinale sănătoase și la prevenirea sau eliminarea celebrei bacterii Helicobacter pylori, conform literaturii științifice.
 • Previne și combate greața, de exemplu, în timpul călătoriilor sau în lunile de sarcină.
 • Neutralizează excesul de acizi gastrici (hiperaciditate). Ajută și la prevenirea gastritei și a ulcerului gastric, potrivit unui articol publicat în Journal of Food Science and Technology. Sunt necesare mai multe teste pentru a demonstra această proprietate.

Fenicul

Feniculul este una dintre cele mai recomandate plante medicinale pentru combaterea și prevenirea balonării gazoase și abdominale datorită proprietăților sale carminative, așa cum susține un articol publicat în Pakistan Journal of Biological Sciences. În orice caz, sunt necesare mai multe studii la om.

Semințele de fenicul pot facilita, de asemenea, mișcările intestinale fiind ideal pentru cei care suferă de constipație. Feniculul poate fi folosit și ca ingredient proaspăt pentru a prepara salate și tocănițe mixte.

Infuzie pentru digestie

Fată care bea o infuzie pentru digestie

 

Pentru a face această infuzie pentru digestie, trebuie doar să adăugați câte o linguriță din fiecare plantă într-un litru de apă clocotită. Strecurați infuzia și consumați 2 sau 3 căni pe zi. Încercați să o consumați înainte și după mesele principale pentru a susține procesul de digestie, mai ales dacă ați consumat preparate grele și iritante.

Există plante medicinale care pot avea efecte secundare sau contraindicații, de aceea vă recomandăm să consultați medicul înainte de a orice tratament, chiar dacă este natural.

În plus, nu recomandăm în niciun caz ca această infuzie să înlocuiască un tratament farmacologic. Pentru a obține posibilele beneficii, este necesar să o introduceți într-o dietă variată și echilibrată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Lete, I., & Allué, J. (2016). The effectiveness of ginger in the prevention of nausea and vomiting during pregnancy and chemotherapy. Integrative Medicine Insights. https://doi.org/10.4137/IMI.S36273
 • Cash, B. D., Epstein, M. S., & Shah, S. M. (2016). A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Digestive Diseases and Sciences. https://doi.org/10.1007/s10620-015-3858-7
 • Hu, M. L., Rayner, C. K., Wu, K. L., Chuah, S. K., Tai, W. C., Chou, Y. P., … Hu, T. H. (2011). Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v17.i1.105
 • Wu, K. L., Rayner, C. K., Chuah, S. K., Changchien, C. S., Lu, S. N., Chiu, Y. C., … Lee, C. M. (2008). Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans. European Journal of Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1097/MEG.0b013e3282f4b224
 • Manzoor, A, et al. (2016). Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety.
  doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
 • Liu C., Yang S., Wang K., Bao X., et al., Alkaloids from traditional chinese medicine against hepatocellular carcinoma. Biomed Pharmacther, 2019.
 • Sharifzadeh A., Reza Khosravi A., Shokri H., Samadi Tari P., Synergistic anticandidal activity of menthol in combination with itraconazole and nystatin against clinical candida glabrata and candida krusei isolates. Microb Pathog, 2017. 107: 390-396.
 • Shmuely H., Domniz N., Yahav J., Non pharmacological treatment of helicobacter pylori. World J Gastrointest Pharmacol Ther, 2016. 7 (2): 171-8.
 • Hamad GM., Taha TH., El Deeb NM., Alshehri AMA., Advanced trends in controlling helicobater pylori infections using functional and therapeutically supplements in baby milk. J Food Sci Technol, 2015. 52 (12): 8156-63.
 • Rahmy HAF., El Bana HM., EL Bordeny NE., Mahmoud AEM., Ghoneem WAM., Effect of caraway, fennel and melissa addition on in vitro rumen fermentation and gas production. Pak J Biol Sci, 2019. 22 (2): 67-72.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.