Ceaiul verde și negru reduce riscul de accident vascular cerebral
 

Ceaiul verde și negru reduce riscul de accident vascular cerebral

Mai multe studii susțin că atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru au proprietăți anticoagulante, ceea ce oferă beneficii sistemului cerebrovascular.
Ceaiul verde și negru reduce riscul de accident vascular cerebral

Ultima actualizare: 16 septembrie, 2021

Dacă sunteți iubitori de ceaiuri din plante, acest articol vă va atrage. Studiile recente arată că aportul regulat de ceai verde și ceai negru reduce riscul de accident vascular cerebral și alte accidente vasculare.

Secretul, ca întotdeauna, este echilibrul. Nu este vorba de a consuma multe căni pe zi. O cană de ceai negru dimineața și alta de ceai verde după-amiaza sunt suficiente pentru a vă bucura de efectele lor minunate.

Ceaiul verde și negru reduce riscul de accident vascular cerebral cu 20%

Activarea creierului după consumul de ceai verde

 

Studiul  fost realizat la Centrul Național pentru Creier și Boli Cardiovasculare din Japonia. Este o cercetare minuțioasă care a durat aproximativ 13 ani și prin care au fost urmărite 83.269 de persoane.

Potrivit conducătorului acestui studiu, dr. Yoshihiro Kokubo, rezultatele sunt încurajatoare. Uneori, o schimbare mică în stilul de viață, cum ar fi introducerea unei căni de ceai verde și ceai negru în dieta zilnică, ne poate ajuta să evităm unele probleme de sănătate. Să vedem care sunt rezultatele acestei lucrări interesante:

 • Participanții la studiu au avut între 45 și 74 de ani.
 • Au fost împărțiți în două grupuri. Cei care erau consumatori de ceai verde și ceai negru și cei care nu erau.
 • S-a constatat că cei care au băut între 2 și 4 căni de ceai verde și ceai negru pe zi au avut cu 20% mai puține șanse de a suferi accidente vasculare cerebrale comparativ cu cei care nu au consumat aceste infuzii.
 • De asemenea, persoanele care au băut cel puțin o cană de cafea sau 2 căni de ceai verde sau ceai negru pe zi au avut un risc cu 32% mai mic de a avea un accident vascular cerebral.
 • În medie, persoanele care obișnuiau să consume ceai verde și ceai negru aveau tendința de a duce stiluri de viață mai sănătoase, ceea ce ar explica și riscul mai scăzut al bolilor cerebrovasculare.

Ce explică această relație?

Medicii ne spun că cel mai interesant lucru a fost să vadă că oamenii care consumau o cană de cafea la micul dejun și ceai verde sau ceai negru după-amiaza erau mai sănătoși la nivel cardiovascular.

 • Acest lucru se explică grație beneficiilor acestor băuturi naturale când vine vorba de formarea de cheaguri. Atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru sunt bogate în catehine, care le conferă un puternic efect antioxidant și antiinflamator.
 • Ceaiul verde și ceaiul negru cresc efectele antitrombogene endogene.
 • Experții ne recomandă să consumăm cafea sau ceai negru dimineața și ceai verde după-amiaza. Datorită acidului clorogenic din cafea, reducem atât riscul de accident vascular cerebral, cât și probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2.

Alte beneficii ale ceaiului verde și negru

Ceaiul reduce riscul de accident vascular cerebral

Știați că ceaiul negru a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru sporirea memoriei? Acest lucru este posibil grație puterii sale stimulatoare și energizante.

 • Există date științifice care arată că ceaiul negru este energizant și stimulant. Este foarte bogat în cofeină și într-un stimulent numit teofilină.
 • Ceaiul negru este foarte bogat în polifenoli, un tip de antioxidanți care ne permit să protejăm celulele împotriva deteriorării cauzate de acțiunea radicalilor liberi.
 • Este astringent, de aici gustul său amar și puterea sa de a îmbunătăți digestia și de a trata gastrita.
 • Este diuretic, ideal pentru combaterea retenției de lichide în organism.
 • Ne ajută să pierdem în greutate datorită sentimentului de sațietate pe care ni-l dă și conținutului caloric slab, așa cum arată acest articol. Ceaiul negru este ideal pentru micul dejun sau după masă.

Ceaiul verde, un cadou din natură

Ceaiul verde este, după ceaiul alb, băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Este bogat în vitamina C, vitamina E, luteină și zeaxantină.

 • În plus, are capacitatea de a stimula metabolismul, ceea ce este foarte benefic pentru slăbire, atât timp cât adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată.
 • Un alt fapt interesant este că ceaiul verde favorizează sănătatea marilor artere ale corpului. Împiedică întărirea lor și stimulează circulația corectă a sângelui, controlând nivelul colesterolului. Prin urmare, este o băutură foarte potrivită pentru sănătatea generală.

Așadar, nu ezitați. Puteți începe dimineața cu o ceașcă de cafea sau ceai negru. După-amiaza sau după masă, puteți continua cu o ceașcă de ceai verde. Dacă aveți și o viață activă, veți lupta împotriva bolilor cerebrovasculare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.