Logo image
Logo image

Cei mai comuni paraziți alimentari

5 minute
Paraziții alimentari sunt o cauză comună a intoxicațiilor alimentare. Care sunt cei mai cunoscuți? În acest articol, vom vorbi despre paraziții alimentari în detaliu și îți vom oferi câteva strategii pentru evitarea lor.
Cei mai comuni paraziți alimentari
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când discutăm despre paraziți alimentari, vorbim despre mai multe microorganisme care pot prezenta riscuri pentru sănătatea umană.

Aceștia sunt ingerați odată cu alimentele și au capacitatea de a coloniza anumite secțiuni ale tractului gastrointestinal sau de a genera toxine dăunătoare. Este important să știi care sunt cei mai frecvenți și să fii conștient de măsurile necesare pentru a evita consumul acestora.

Este demn de remarcat faptul că una dintre cele mai frecvente cauze ale vizitei la camera de urgență este toxiinfecția alimentară. Această situație este rezultatul unor practici de igienă precară, care culminează cu ingestia de agenți patogeni ce cauzează probleme digestive.

Unii paraziți alimentari pot genera procese alergice și pot afecta organe vitale, cum ar fi ficatul. Ce alte pericole mai există?

În rândurile de mai jos, vei afla tot ce trebuie să știi despre cei mai comuni paraziți alimentari!

Cei mai comuni paraziți alimentari: pericole

Adesea, oamenii consumă paraziți alimentari fără a fi conștienți de prezența lor în alimente din cauza dimensiunilor mici. De asemenea, este posibil ca produsul să conțină numai ouă ale agentului patogen, care vor ecloza în tractul intestinal și vor provoca leziuni pe termen scurt.

Acesta este probabil unul dintre cele mai complicate cazuri de tratat, deoarece parazitul se instalează în interiorul subiectului și provoacă o problemă constantă de sănătate. Este important de reținut faptul că această serie de organisme se pot dezvolta în diferite alimente. Pot apărea în produse proaspete, dar și în conserve.

Este relativ obișnuit să găsești paraziți alimentari în carne care nu a fost supusă unui tratament termic adecvat, chiar și în cazul peștelui. Odată ce se dezvoltă în interiorul corpului, se pot răspândi prin contact direct, mai ales dacă există o igienă slabă a mâinilor.

Citește și:

Ce sunt ectoparaziții? Totul despre acarieni și purici

Some figure
Prezența paraziților în alimente este o cauză obișnuită a intoxicației alimentare.

Principalii paraziți alimentari

Un articol publicat în Advances in Food and Nutrition Research afirmă faptul că paraziții alimentari sunt unul dintre cele mai neglijate grupuri de agenți patogeni. Acest lucru apare din cauza complexității lor și prevalenței ridicate în populațiile marginalizate. Totuși, în ultimii ani, paraziții s-au răspândit și la alte populații și au produs simptome neașteptate.

Care sunt cei mai comuni paraziți alimentari? Și cum poți reduce riscul de contaminare? Răspunsul la aceste întrebări este foarte important, așa că îți vom oferi mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Taenia solium

Tenia este cunoscută și sub numele de „viermele porcului“. Este un microorganism pe care îl găsim, în principal, în carnea de porc care nu a primit un tratament termic adecvat sau igienizare în timpul procesului care are loc în abator.

Ca urmare a consumului de alimente contaminate, teniile se pot dezvolta în interiorul intestinului. Au un aspect asemănător cu viermii și au capacitatea de a ingera nutrienții pe care îi consumăm.

Potrivit unui studiu apărut în revista Parasite Immunology, acest lucru poate provoca pierderea progresivă a greutății la oameni. Aceasta, desigur, duce la o stare de malnutriție constantă.

Echinococcus granulosus

Acesta este un parazit care trăiește în intestinele câinilor. Cu toate acestea, studiile au arătat că se poate răspândi și la oameni după consumul de carne contaminată de la alte animale, cum ar fi carnea de porc.

Este un organism în formă de vierme, deși are dimensiuni mici. Consumă proteine și reduce biodisponibilitatea aminoacizilor în corpul uman. În consecință, dăunează sănătății în mod semnificativ.

Toxoplasma gondii

Acest protozoar poate provoca toxoplasmoza la om. Este un microorganism care trăiește în primul rând la pisici, iar trecerea sa la femeile însărcinate generează consecințe negative pentru făt.

Tratamentul toxoplasmozei necesită o serie de medicamente care reușesc să acționeze asupra sintezei acidului folic. Tratamentul are un impact negativ asupra vieții și ciclului reproductiv al parazitului.

Tabloul clinic al toxoplasmozei cuprinde simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febra. Această boală poate fi fatală în cazul persoanelor imunosupresate. De asemenea, unele cercetări sugerează faptul că infecția cu acest agent patogen poate crește riscul de a dezvolta schizofrenie pe termen mediu.

Citește mai mult:

Combate paraziții intestinali cu semințe de in

Strategii de reducere a riscurilor de contaminare

Unul dintre cele mai eficiente mecanisme pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție parazitară este luarea de măsuri extreme de igienă alimentară. În acest sens, este crucial să se realizeze spălarea corectă a produselor proaspete, cu excepția produselor din carne.

De asemenea, este important să te asiguri că există o temperatură internă ridicată în interiorul alimentelor în timpul gătitului. Acesta este un mecanism eficient pentru exterminarea agenților patogeni care ar putea fi în interiorul alimentelor.

În același timp, nu trebuie să folosești niciodată aceleași ustensile pentru manipularea alimentelor crude și a celor gătite. De asemenea, este important să igienizezi tacâmurile în mod optim, precum și să te speli bine pe mâini înainte de a manipula mâncarea.

În cazul supunerii alimentelor procesului de înghețare, decongelarea se face întotdeauna în frigider. Produsul nu trebuie lăsat la temperatura camerei. Acest lucru ar putea favoriza eclozarea oricăror ouă care se află în interiorul acestuia sau la suprafață.

Some figure
Manipularea adecvată a alimentelor este un factor determinant în evitarea intoxicațiilor alimentare provocate de paraziții alimentari.

Ferește-te de paraziții alimentari

Contractarea unei infecții cauzate de paraziții alimentari este relativ frecventă și este o problemă care poate compromite serios sănătatea umană. Nu numai că afectează metabolismul nutrienților sau disponibilitatea acestora, ci poate duce și la afectarea ficatului și chiar la o reacție de hipersensibilitate care pune în pericol viața.

Mai mult, în cazul femeilor însărcinate, anumite intoxicații sunt foarte periculoase, deoarece pun în pericol viața fătului. În acest sens, te sfătuim să achiziționezi întotdeauna alimente de cea mai înaltă calitate, care au trecut prin controale sanitare și care au certificarea corespunzătoare.

În plus, trebuie să gătești alimentele complet pentru a te asigura că agenții patogeni care trăiesc în interiorul acestora sunt distruși. În cazul conservării produselor, utilizează metode sigure care reușesc să mențină alimentele în stare bună, pentru a preveni reproducerea paraziților.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gonzales I., Rivera JT., Garcia HH., et al., Pathogenesis of taenia solium taeniasis and cysticercosis. Parasite immunol, 2016. 38 (3): 136-46.
  • Robertson, L. J. (2018). Parasites in Food: From a Neglected Position to an Emerging Issue. In Biological Emerging Risks in Foods (pp. 71–113). Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.04.003
  • Almulhim AM., John S., Echinococcus granulosus. StatPerals, 2020.
  • Xiao J., Prandovszky E., Kannan G., Pletnikov MV., et al., Toxoplasma gondii: biological parameters of the connection to schizophrenia. Schizophr Bull, 2018. 44 (5): 983-992.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.