Cei mai întâlniți dăunători în timpul iernii și eliminarea lor
 

Cei mai întâlniți dăunători în timpul iernii și eliminarea lor

Rozătoarele, ploșnițele, termitele, păianjenii și gândacii caută căldură în interiorul casei iarna. Dăunătorii nu se odihnesc, așa că acordă atenție modalităților de identificare și eradicare a acestora!
Cei mai întâlniți dăunători în timpul iernii și eliminarea lor

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2024

Mulți asociază dăunătorii și rozătoarele cu căldura. Deși este adevărat că își sporesc dezvoltarea la temperaturi ridicate, în timpul iernii își vor căuta refugiu în diferite sectoare ale casei. Care sunt cei mai întâlniți dăunători în timpul iernii și ce este de făcut pentru eliminarea lor?

Controlul apariției dăunătorilor este la fel de important în sezonul rece ca și în sezonul cald. De fapt, unele tipuri de insecte se dezvoltă mai bine iarna, deoarece găsesc surse de hrană în casă.

Cei mai întâlniți dăunători în timpul iernii și eliminarea lor

Păianjeni

Există sute de specii de păianjeni, dar unele preferă să se refugieze în interiorul caselor pe timpul iernii: de exemplu, Salticidae sau păianjenul săritor, a cărui familie include mai mult de 700 de genuri.

Deși prezența lor poate fi enervantă sau poate provoca teamă, păianjenii sunt prădători naturali ai insectelor , cum ar fi muștele și țânțarii. Avându-i în casă, ai putea controla alte populații de dăunători.

Speciile otrăvitoare, cum ar fi văduvele negre, sunt mai puțin frecvente în case. În plus, mușcătura lor este rară.

Păianjenul maro este un dăunător de iarnă
Loxosceles reclus

Cum se previne acest dăunător?

Deși majoritatea speciilor nu sunt periculoase pentru oameni, pânza de păianjen acumulează praf și poate provoca alergii. Dacă îi vezi rătăcind prin casă sau observi pânze de păianjen în colțuri, poți lua anumite măsuri, cum ar fi următoarele:

  • Dacă ai copaci și tufișuri în grădină, stropește plantele cu insecticid.
  • Verifică pantofii pe care îi porți. Astfel, vei evita un accident.
  • Pune pantofii și hainele pe care le lași în afara dulapului în pungi etanșe.
  • Sigilează fisurile ferestrelor și ușilor.

Rozătoare

Șoarecii se refugiază în spații calde iarna. Din cauza naturii lor evazive, sunt greu de găsit.

Rozătoarele pot transmite boli oamenilor prin saliva, urina și fecalele lor. Printre acestea se numără salmoneloza, leptospiroza și hantaviroza. În plus, pot introduce purici și căpușe în casă.

Rozătoarele atacă și structura casei. Șoarecii rod cabluri, țevi și materiale de construcție. Cuiburile lor pot înfunda sistemele de ventilație și pot cauza probleme electrice.

Cum se previne acest dăunător?

Există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni pătrunderea rozătoarelor în casă:

  • Acoperă fisurile și deschiderile din pereți.
  • Păstrează alimentele în recipiente etanșe.
  • Păstrează gunoiul în containere închise, atât în interiorul, cât și în afara casei.

În cazul unei infestări, poți plasa capcane și momeli achiziționate din magazine specializate. Nu strica să ceri ajutorul profesioniștilor în combaterea dăunătorilor.

Termite

Acesta este un dăunător greu de identificat. Termitele pot deteriora în tăcere diferite structuri din casă, cum ar fi grinzile, mobilierul și alte obiecte din lemn.

Deși își reduc activitatea iarna, nu se opresc din mâncat. Este esențial să detectezi prezența lor cât mai curând posibil. Semnele de infestare includ găuri în pereți, aripi de termite pe podea, obiecte din lemn cu găuri în ele și fecale care seamănă cu bile mici.

Aripi de termite
Descoperirea aripilor de termite în casă indică infestări masive.

Cum se previne acest dăunător?

Inspecțiile regulate pot ajuta la identificarea semnelor de infestare timpurii. Măsurile de prevenție sunt:

  • Repară scurgerile de apă pentru a preveni umezeala.
  • Menține o bună ventilație, chiar dacă afară este frig.
  • Dacă depozitezi lemne pentru construcții sau lemne de foc pentru încălzire, nu le lăsa pe pământ. Lasă un anumit spațiu între ele.

Dacă locuința ta este deja infestată cu termite, apelează la specialiști pentru o dezinsecție!

Ploșnițe

Poate că este cea mai comună insectă din sezonul rece. Ploșnițele proliferează în crăpăturile podelei, în covoare, în tapițerii și în alte țesături. Nu este neobișnuit să vezi ploșnițe mergând pe saltea.

Ploșniță în mașină
Ploșnițele de pat tind să se hrănească noaptea.

Cum se previne acest dăunător?

Ploșnițele de pat sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a se reproduce rapid. Așadar, ia următoarele măsuri pentru a evita problemele:

  • Menține ordinea și curățenia.
  • Aerisește casa deschizând ferestrele, deoarece ploșnițele nu tolerează frigul extrem.
  • De asemenea, ploșnițele nu rezistă la căldură puternică. Prin urmare, spală lenjeria de pat în mod regulat la temperaturi ridicate.

Dacă ai deja ploșnițe, folosește un insecticid din comerț. Există și remedii naturale care sunt utile nu numai pentru ploșnițe, ci și pentru alți dăunători.

Gândaci de bucătărie

Aceasta este o altă insectă asociată verii. Cu toate acestea, unele specii, precum gândacul german, supraviețuiesc iarna și devin dăunători dacă găsesc zone cu umiditate și căldură în interiorul caselor. Gândacii de bucătărie pot transporta agenți patogeni care provoacă boli. Printre acestea se numără salmoneloza și chiar lepra.

Fecalele și secrețiile lor pot provoca, de asemenea, probleme de sănătate. La unii oameni declanșează alergii, iar la pacienții cu astm bronșic pot să declanșeze un episod acut.

Cum se previne acest dăunător?

Se recomandă să nu calci pe gândaci.

  • Inspectează și etanșează fisurile din pereți, ferestre, uși, țevi și conducte.
  • Curăță podelele, blaturile, electrocasnicele și zonele de depozitare a alimentelor.
  • Păstrează alimentele în recipiente etanșe.
  • Remediază eventualele scurgeri de apă și asigură-te că nu există nicio acumulare de apă în vase.

Furnici

Dacă ai o grădină, ia în considerare faptul că furnicile pot supraviețui perfect în lunile reci. O parte a coloniei va tinde să intre în casă în căutarea hranei.

Cum se previne acest dăunător?

Există diferite mecanisme pentru a reduce prezența furnicilor în casă:

  • Sigilează potențialele intrări în casă, cum ar fi fisurile și deschiderile.
  • Păstrează bucătăria și zonele de depozitare a alimentelor curate.
  • Dacă ai animale de companie, depozitează mâncarea acestora în recipiente etanșe.
  • Curăță zonele pe care furnicile au mers cu o soluție obținută din oțet și apă pentru a elimina urmele de feromoni.

Pentru a controla acești mici dăunători care apar și în timpul iernii, poți folosi soluții naturale cu oțet, scorțișoară, pudră de talc sau borax. Există și insecticide comerciale. În acest caz, este necesar să citești cu mare atenție eticheta și să urmezi instrucțiunile producătorului.

Combate eficient cei mai întâlniți dăunători în timpul iernii!

Unii dăunători pot prezenta riscuri pentru sănătatea umană. De exemplu, gândacii de bucătărie și șoareci. Alții, cum ar fi termitele, provoacă daune semnificative structurii caselor.

O casă fără dăunători contribuie la bunăstarea generală și îmbunătățește calitatea vieții. În acest scop, nu ezita să contactezi profesioniști în domeniu dacă problema escaladează sau îți scapă de sub control!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.