Evită aceste 2 tipuri de plante care atrag țânțarii!
 

Evită aceste 2 tipuri de plante care atrag țânțarii!

Există două tipuri de plante care atrag atenția țânțarilor și pe care ar trebui să le cunoști dacă ești predispus la mușcăturile lor. Află și ce plante resping țânțarii!
Evită aceste 2 tipuri de plante care atrag țânțarii!
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 23 iunie, 2023

Dacă ești predispus/ă la mușcăturile de țânțari, trebuie să știi că aceștia sunt atrași de anumite plante. Există anumite arome care sunt foarte seducătoare pentru ei și cel mai bine este să le cunoști pentru a le evita complet. Descoperă care sunt principalele plante care atrag țânțarii!

Tipurile de plante care atrag țânțarii și pe care trebuie să le eviți

Deși un studiu publicat în revista Current Biology a arătat că țânțarii sunt atrași, prin simțul mirosului, de particulele de acid lactic și acizi carboxilici prezente în transpirația oamenilor și a altor mamifere, există și alte arome care sunt foarte atractive pentru aceste insecte.

Prin urmare, în ciuda faptului că persoanele care sunt sensibile la mușcături iau măsuri pentru a inhiba acești acizi, ele pot fi atacate de țânțarii atrași de anumite plante din jur.

În continuare, vom detalia tipurile de plante care atrag atenția țânțarilor și pe care, potrivit experților, trebuie să le eviți.

1. Plante ale căror flori au nectar

Țânțarii sunt foarte atrași de plantele ale căror flori au mult nectar. Nectarul este sursa lor de hrană, în special în cazul țânțarilor masculi, care nu consumă altceva. Ca să înțelegi mai bine, toți țânțarii consumă nectar, dar femelele își suplimentează dieta cu sânge, care le oferă nutrienți pe care nectarul nu îi conține și care le ajută să facă din ce în ce mai multe ouă.

Printre plantele cu flori și mult nectar preferate de țânțari se remarcă orhideea Platanthera obtusata. Conform cercetărilor, aceste flori sunt irezistibile pentru țânțari, deoarece conțin o combinație de compuși chimici care stimulează simțul mirosului la aceste insecte.

De fapt, s-a stabilit că această plantă stimulează sistemul nervos al acestor insecte, similar cu ceea ce se întâmplă atunci când detectează o gazdă cu sânge cald.

Orhideele sunt plante care atrag țânțarii
Orhideele sunt plante cu foarte mult nectar care atrage atenția țânțarilor, în special a masculilor.

2. Plante acvatice

Țânțarii depun ouăle în corpuri de apă calde și stagnante, unde acestea stau în siguranță până când eclozează și puii sunt gata să zboare. De aceea, plantele acvatice atrag țânțarii, mai ales dacă apa nu este schimbată regulat.

Unele dintre cele mai comune plante care cresc în apă în casă sunt: iedera, bambusul, salata de apă, crinul păcii și coasta lui Adam, printre altele. De asemenea, plantele care cresc în pământ, dar în medii foarte umede, predispuse la inundare, atrag țânțarii.

În acest caz, nu planta în sine atrage țânțarii, ci mediul acvatic în care aceasta trăiește. Așadar, dacă ești predispus/ă la mușcături de țânțari și îți plac plantele acvatice, schimbă apa mai des pentru a evita bolile pe care aceștia le transmit și care îți pun sănătatea în pericol, conform Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO).

Bambus în apă
Bambusul este una dintre plantele acvatice care atrag mulți țânțari. Schimbă apa frecvent, pentru că țânțarii își depună ouăle în ea.

Există plante care resping țânțarii?

Vestea bună pentru cei care sunt predispuși la mușcături de țânțari este că, așa cum există plante care îi atrag, multe altele îi resping. Există chiar și produse repelente care folosesc proprietățile acestor plante , printre care se numără:

Ceea ce au aceste plante în comun este faptul că aromele lor nu sunt dulci, ci mai degrabă mentolate și citrice. Așa că este o idee bună să le plantezi în grădină sau în ghivece, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu mulți țânțari și ești predispus/ă la înțepături.

Pe lângă plantarea unora dintre aceste soiuri, se recomandă evitarea vazelor, ghivecelor și recipientelor în care apa se poate acumula, mai ales în zonele calde.

Nu uita că atunci când mergi la plimbare în zone împădurite sau foarte calde, trebuie să eviți aromele dulci prezente în loțiuni și creme. Nu uita să folosești un repelent bun!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eclosión. (2001). Diccionario de la lengua española. 22a ed, Madrid. https://www.rae.es/drae2001/eclosi%2525C3%2525B3n
  • Lahondère, C., Vinauger, C., Okubo, RP, Wolff, GH, Chan, JK, Akbari, OS y Riffell, JA (2020). La base olfativa de la polinización de orquídeas por mosquitos. Actas del NationalAcademia de Ciencias, 117 1, 708–716. Http://doi.org/10.1073/pnas.1910589117
  • OPS/OMS. (2014). Diez enfermedades transmitidas por vectores que ponen en riesgo a la población de las Américas.  Pan American Health Organization / World Health Organization. https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9438:2014-10-vector-borne-diseases-that-put-population-americas-at-risk&Itemid=0&lang=es
  • Raji, J.; Melo, N.; Castillo, J.; Saldaña, V.; Stensmyr, M. & De Gennaro, M. (2019) Los mosquitos Aedes aegypti detectan volátiles ácidos que se encuentran en el olor humano mediante la vía IR8a. Current Biology 29, 1253–1262. https://www.cell.com/current-biology/fulltext/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.