Logo image
Logo image

Cei mai periculoși viruși pentru oameni

6 minute
Infecțiile sunt o cauză frecventă de îmbolnăvire. Există diferiți agenți cauzali, precum virușii. Unii dintre ei pot genera probleme grave, fiind foarte periculoși pentru sănătatea umană.
Cei mai periculoși viruși pentru oameni
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto

Ultima actualizare: 17 februarie, 2023

Virușii sunt principala cauză a infecțiilor la nivel global, producând tablouri clinice foarte variate. Aceste particule minuscule sunt considerate paraziți intracelulari, deoarece singura modalitate de a se replica este prin utilizarea metabolismului celulelor pe care le invadează. Deși există o gamă largă de agenți patogeni, azi ne vom concentra pe cei mai periculoși viruși pentru oameni.

Pericolul nu poate fi redus la mortalitatea ridicată prin infectare, ci trebuie să acopere și sechelele grave la oameni. Din acest motiv, vom grupa agenții infecțioși în funcție de modul în care provoacă bolile.

Cei mai periculoși viruși pentru oameni

Infecții congenitale: viruși periculoși în timpul sarcinii

Unele infecții sunt considerate periculoase în timpul sarcinii, deoarece interferează cu dezvoltarea normală a produsului de concepție. În plus, transmiterea în timpul travaliului reprezintă un risc ridicat pentru nou-născut.

Controlul prenatal este esențial. Printre agenții cauzali ai acestor infecții se numără virușii responsabili pentru următoarele:

Literatura de specialitate grupează aceste infecții sub acronimul TORCH.

1. Virusul rubeolei

Sindromul rubeolic congenital este o afecțiune gravă care poate fi prevenită. Nou-născutul prezintă defecte în diferite organe. Printre cele mai frecvente modificări avem următoarele:

  • Surditate
  • Microcefalie
  • Microoftalmie
  • Cataractă congenitală
  • Anomalii cardiace

Principalul factor de risc este infectarea mamei cu virusul rubeolei în primul trimestru de sarcină. Nici infectarea în stadiile ulterioare ale dezvoltării fetale nu este considerată inofensivă.

2. Citomegalovirus (CMV)

Deși CMV este principala cauză a infecțiilor congenitale, efectele sale depind de vârsta gestațională. Virusul este considerat periculos în timpul sarcinii deoarece poate duce la dezvoltarea unor probleme neurologice semnificative. Printre acestea se numără următoarele:

  • Diverse grade de pierdere a auzului
  • Întârzierea dezvoltării psihomotorii
  • Tulburări vizuale
  • Paralizie cerebrală
  • Epilepsie

Descoperiți: Virusul fratelui mare (citomegalovirus): ce este și cum se previne infecția

Some figure
Mamele pot transmite citomegalovirusul copiilor.

3. Herpes simplex, un virus periculos pentru nou-născut

Infecția congenitală cu herpes simplex este rară, dar tabloul clinic pe care îl produce este considerat grav. În general, nou-născutul este infectat prin canalul de naștere, dezvoltând leziuni caracteristice.

Mai mult de jumătate dintre bebeluși au probleme neurologice ca urmare a afectării sistemului nervos central. S-a demonstratinstituirea tratamentului antiviral reduce mortalitatea asociată cu această infecție congenitală.

Viruși ce pot fi letali

Există infecții virale cu letalitate ridicată. Cu toate acestea, sunt boli destul de rare. În plus, întrucât zonele geografice de răspândire a bolilor sunt bine definite, riscul de contaminare poate fi redus. Cu toate acestea, există populații vulnerabile la acești viruși mortali.

4. Rabie

Rabia este o encefalită de origine virală tipică anumitor animale, a cărei răspândire la om apare din cauza contactului cu saliva. Acest lucru se întâmplă adesea prin mușcături.

Majoritatea cazurilor apar în Africa și Asia. Principalii purtători ai acestor viruși periculoși sunt liliecii și vulpile. Rabia are un risc de mortalitate apropiat de 100%. Cu toate acestea, profilaxia post-expunere la virus permite reducerea mortalității.

Este important de reținut că, după apariția simptomelor neurologice, șansa de ameliorare este aproape nulă. Vaccinarea sistematică a animalelor domestice previne contaminarea acestora.

5. Ebola

Un alt virus al cărui rezervor nu este uman este Ebola, care provoacă o boală severă ce duce la moartea a 50% dintre pacienți. Infectarea cu Ebola se caracterizează prin afectare gastrointestinală. Există diferite focare în Africa.

Some figure
Căutarea unui vaccin pentru Ebola progresează, dar nu există suficientă finanțare pentru o astfel de cercetare.

6.Marburg

La fel ca Ebola, virusul Marburg aparține familiei Filovirus și produce o imagine gastrointestinală similară. Cu toate acestea, letalitatea ajunge chiar și la 90% din cazuri.

În prezent, există diferite prototipuri de vaccin în diferite faze de cercetare pentru a oferi imunitate împotriva acestor tipuri de virusuri. Deși rezultatele par promițătoare, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Infecții virale cronice asociate cu dezvoltarea cancerului

Există viruși care, în ciuda faptului că provoacă infecții subdiagnosticate, sunt legați de dezvoltarea cancerului. În unele cazuri, mecanismele de acțiuni nu sunt cunoscute, dar asocierea a fost demonstrată.

7. Virusul papiloma uman (HPV)

HPV este cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din lume. Există peste 170 de genotipuri ale acestui virus; unele dintre ele sunt cauza verucilor genitale.

Altele, în schimb, tind să treacă neobservate deoarece nu produc manifestări clinice evidente. Printre aceste tulpini se numără câteva serotipuri implicate în dezvoltarea cancerului de col uterin.

Se remarcă tipurile 16 și 18, frecvente în leziunile precursoare ale cancerului de col uterin. Este important de subliniat faptul că infecția cu HPV poate fi prevenită prin utilizarea metodelor de barieră și prin administrarea vaccinului. Detectarea precoce a modificărilor celulare este posibilă prin citologie periodică.

8. Hepatita B și C

Virusurile hepatitei B și C sunt considerate infecții cu transmitere sexuală, deoarece aceasta este principala formă de contaminare. Ambii agenți sunt implicați în dezvoltarea carcinomului hepatocelular, care este a patra cauză de deces oncologic din lume.

Există scheme de vaccinare care previn eficient hepatita B. Mai mult, în prezent există și o terapie antivirala capabila să prevină progresia spre ciroză în infecțiile cronice cu hepatita C.

Descoperiți: 5 tipuri de hepatită și caracteristicile lor

Some figure
Ciroza este o etapă după infecție care poate favoriza tranziția către cancerul hepatic.

9. Familia coronavirusurilor: cauzele alertelor globale

Coronavirusurile cauzează boli ușoare la oameni încă din anul 1970. În 2002, a apărut SARS-CoV-1, care a cauzat sindromul respirator acut sever (SARS), care a afectat aproape 10.000 de oameni din 32 de țări.

Apoi, în 2012, MERS-CoV a apărut în Arabia Saudită, infectând peste 2.500 de oameni din 27 de țări. În 2019, SARS-CoV-2 a apărut în China și a produs boala COVID-19, cu transmitere ridicată prin secrețiile respiratorii.

Din cauza ratei mari de contaminare, boala s-a răspândit rapid pe toate continentele, fiind declarată pandemie în martie 2020.

Alți viruși periculoși

Diferiți virusuri au capacitatea de a produce boli febrile, urmate de o fază caracterizată prin apariția manifestărilor hemoragice. La acești pacienți, tratamentul este de susținere, cu măsuri care urmăresc să prevină răspândirea infecției la alte persoane.

Printre acești viruși se numără următorii:

  • Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCF): este o boală cauzată de un Nairovirus, a cărui formă principală de transmitere este mușcătura unei căpușe infectate. Letalitatea FHCC variază de la 3% la 30%.
  • Virusul Guanarito: este cauza febrei hemoragice venezuelene, o boală endemică asociată cu o letalitate de până la 30%.
  • Febra hemoragică boliviană: este produsă de virusul Machupo, al cărui rezervor este o rozătoare. Afectează populațiile din nordul Boliviei. Letalitatea sa ajunge la 20%.
  • Virusul Junín: este cauza febrei hemoragice argentiniene, frecventă în zonele rurale ale țării. Este asociat cu o letalitate care variază între 10% și 20%.

Vaccinarea pentru a scăpa de cei mai periculoși viruși

Cel mai bun exemplu pentru a continua implementarea programelor de imunizare este o infecție virală: variola. Acest virus a provocat efecte devastatoare timp de secole, lăsând supraviețuitorii cu diverse sechele. Cu toate acestea, datorită dezvoltării vaccinului și protocoalelor de imunizare în masă, variola la om a fost eradicată în 1980. Putem repeta istoria cu unul dintre cei mai periculoși viruși pentru oameni?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cofre, F.; Delpiano, L.; Labrana, Y.; Reyes, A.; Sandovaly, A.; Izquierdo, G.; Síndrome de TORCH: enfoque racional del diagnóstico y tratamiento Pre y Postnatal. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Neonatales Sociedad Chilena de Infectología; Revista Chilena de Infectología; 33 (2): 191 – 216; 2016.
  • Collados, R.; Casado, J.; Infección Congénita por Citomegalovirus: la Gran Desconocida; Medicina de Familia SEMERGEN; 37 (10): 549 – 553; 2011.
  • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
  • Frantchez, V.; Medina, J; Rabia: 99.9% Mortal, 100% Prevenible; Revista Médica del Uruguay; 34 (3): 164 – 171; 2018.
  • Jacob, S.; Crozier, I.; Fischer, W.; Hewlett, A.; Kraft, C.; de la Vega, M.; Soka, M.; Wahl, V.; Griffiths, A.; Bollinger, L.; Kuhn, J.; Ebola Virus Disease; Nature Reviews Disease Primers; 6 (13); 2020.
  • Mandell, J.; Dolin, R. Blaser, M.; Enfermedades Infecciosas. Principios y Práctica; Octava Edición; Elsevier Sanders; 2015.
  • Melcon, Mario O., Manuel J. Somoza, and Carlos Mario Melcon. “Fiebre hemorrágica argentina: complicaciones neurológicas.” Neurología Argentina 14.1 (2022): 13-25.
  • Poot, M.; Reyes, B.; Torres, M.; Virus Rabia: ¿Sentencia de Muerte?; Universidad Autónoma de Yucatán; Brain Awareness Week; 2019.
  • Pyle, Jesse D., and Sean PJ Whelan. “Isolation of reconstructed functional ribonucleoprotein complexes of Machupo virus.” Journal of virology 95.22 (2021): e01054-21.
  • Sampedro, A.; Aliaga, L.; Mazuela, P.; Rodríguez, J.; Diagnóstico de Infección Congénita; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 29 (Suplemento 5): 15 – 20; 2011.
  • Solano, A.; Solano, A.; Gamboa, C.; Actualización de Prevención y Detección de Cáncer de Cérvix; Revista Médica Sinergia; 5 (3): e395; 2020.
  • Zapata, L.; Prevención y Eliminación del Síndrome de Rubeola Congénita; Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela; 66 (3); 2006.
  • Zhao, F.; He, Y.; Lu, H.; Marburg Virus Disease: A Deadly Rare Virus is Coming; BioScience Trends; 16 (4): 312 – 316; 2022.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.