Cele 5 lucruri pe care le-am învățat după o despărțire neașteptată
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Haosul senzațiilor care rezultă după o despărțire neașteptată este o provocare complexă pentru care nimeni nu este pregătit. Stabilitatea simulată cu care am trăit este distrusă. Am primit o veste bruscă. În acele momente, lumea cade peste noi. Ne întrebăm dacă vom ieși dintr-un astfel de situație sau cât va dura această durere.
Ce învățăm după o despărțire neașteptată?
Deși există evenimente emoționale care ne provoacă suferință, există anumite experiențe pe care la final le interpretăm diferit. Ce învățăm?
1. Nu suntem aruncați la gunoi
Credem că cealaltă persoană a profitat de noi. Sunt sentimente naturale în situații de acest tip. Totuși, ceea ce este clar este că cealaltă persoană ne-a avertizat în prealabil prin mesaje subtile. Dintr-o dată, constatăm că relația se termină. Uneori nici măcar nu există explicații.
Nimeni nu merită să fie „aruncat” și, cu atât mai puțin, peste noapte. Aceste decizii spontane sunt responsabilitatea oricui le execută. Prin urmare, poate ne eliberăm de cineva care nu a știut să ne prețuiască suficient pentru a ne spune ce simte.
Vă recomandăm să citiți: Depresia după o despărțire: tratament și sprijin
2. Puneți în valoare ceea ce ați dat
Fiecare dintre noi decide ce „oferă” celeilalte persoane. Legătura de cuplu se bazează pe a dărui și a primi, deși uneori nu există echilibru. De fapt, acesta nu este cel mai relevant aspect. În plus, există și acorduri frecvente în care un membru contribuie mai mult în anumite circumstanțe, iar altul este mai implicat în alte domenii.
Există și relații în care investiția este reciprocă. Dar, pe de altă parte, ce contează dacă ai dat mai mult sau mai puțin? Ai făcut-o cu convingere? Ți-a plăcut experiența? Poate că acestea sunt întrebările pe care ți le poți pune în fața unor provocări de acest gen.
3. Stați aproape de prieteni buni
Chiar și atunci când suntem într-un cuplu, prietenii sunt o sursă fundamentală de satisfacție. Mai mult, în momente precum o despărțire neașteptată, căutarea sprijinului este inevitabilă.
Cine ne cunoaște cel mai bine? Pot fi chiar persoane cu care am împărtășit mai multe experiențe, colegi apropiați…
4. Contradicția doare
Este posibil să percepem acest eveniment ca pe ceva incoerent, ca pe o serie de cuvinte frumoase sau acte simulate care se opun deciziei pe care ne-o comunică celălalt. Această contradicție ne provoacă dureri intense. Acolo unde a fost un cuplu care a proclamat dragostea, acum este doar abandon…
O astfel de situație este dificilă. Poate că a avea informații în prealabil ne-ar cauza mai puține daune. Dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă.
În orice caz, acest tip de știri bruște este tragic.
S-ar putea să fiți interesați de: Care sunt efectele tristeții asupra corpului uman?
5. Mergeți înainte
Închiderea unui capitol ne permite să mergem pe alte căi. Problema este că, în fața unei despărțiri neașteptate, ne simțim pierduți. Uneori și explicațiile sunt incoerente.
Cu toate acestea, vom vedea că nu există răspunsuri la toate întrebările. Unele vor rămâne nerezolvate, în timp ce altele ne vor deschide ochii spre concluzii interesante.
Reflecția care urmează după o despărțire neașteptată
Ați suferit o despărțire neașteptată? Cum ați analizat ce s-a întâmplat? Ați învățat ceva? Cu siguranță, opinia pe care o aveți acum despre acel eveniment este diferită de cea pe care ați avut-o în acel moment.
Găsiți prieteni buni, acceptați contradicția și, desigur, închide-ți capitolul. Când începem să întoarcem paginile, rănile încep să se vindece.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Earp, B. D., Wudarczyk, O. A., Sandberg, A., & Savulescu, J. (2013). If I could just stop loving you: anti-love biotechnology and the ethics of a chemical breakup. The American Journal of Bioethics, 13(11), 3–17. https://doi.org/10.1080/15265161.2013.839752
- Glenn, J. J., Chow, P. I., & Teachman, B. A. (2019). How badly will I feel if you don’t like me?: Social anxiety and predictions of future affect. Journal of Social and Clinical Psychology, 38(3), 245–275. https://doi.org/10.1521/jscp.2019.38.3.245
- Mason, A. E., Law, R. W., Bryan, A. E., Portley, R. M., & Sbarra, D. A. (2012). Facing a breakup: Electromyographic responses moderate self-concept recovery following a romantic separation. Personal Relationships, 19(3), 551–568. https://doi.org/10.1111/j.1475-6811.2011.01378.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.