Cele mai bune 11 fructe pentru tratarea constipației
 

Cele mai bune 11 fructe pentru tratarea constipației

Prunele sunt un remediu tradițional pentru constipație, fiind bogate în fibre solubile și insolubile. Având efect laxativ, stimulează mișcările peristaltice.
Cele mai bune 11 fructe pentru tratarea constipației
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Constipația cronică înseamnă defecație întârziată sau dificilă timp de cel puțin două săptămâni, cu disconfort semnificativ. Constipația cronică funcțională cuprinde un grup de afecțiuni asociat cu probleme persistente de defecare. Expulzarea fecalelor are loc rar și cu dificultate sau incomplet, fără dovezi ale existenței unei probleme structurale sau biochimice. Din fericire, există fructe utile pentru tratarea constipației.

Ce este constipația și ce simptome produce?

Pe scurt, suferim de constipație atunci când nu putem merge normal la toaletă. Constipația este o patologie care afectează din ce în ce mai mulți oameni din cauza stilului de viață și alimentației, mai ales în marile orașe din Occident. O mișcare intestinală dezechilibrată poate avea consecințe incomode, cum ar fi:

  • Senzație de greutate în stomac
  • Inflamație
  • Dureri de cap
  • Flatulență
  • Hemoroizi
  • Fisuri anale
  • Diverticuloză
  • Durere la defecare
Femeie constipată la toaletă
Constipația poate provoca dureri de stomac.

Pentru a stabili diagnosticul de constipație, mișcările intestinale trebuie să fie prezente mai rar de trei ori pe săptămână. Acest lucru ține și de volumul și consistența scaunului. Constipația poate fi cronică sau ocazională și depinde de obiceiurile personale mai mult decât de orice altă cauză.

Care sunt cele mai bune fructe pentru tratarea constipației?

Consumați o cantitate mare de fibre pentru a evita constipația. Includeți în dieta zilnică următoarele fructe:

1. Kiwi

Acest fruct mic are un conținut ridicat de fibre. Ajută la îmbunătățirea funcției intestinului datorită unei enzime numită actinidină. Acesta favorizează procesul de digestie și reduce flatulența. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a profita de proprietățile sale este consumul pe stomacul gol în fiecare zi. Dacă nu vă place gustul, amestecați-l într-un smoothie la micul dejun.

2. Prune

Consumați acest fruct pentru a putea merge la toaletă. Prunele sunt un remediu natural celebru pentru tratarea constipației. Prunele uscate sau proaspete sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile.

Suc de fructe pentru tratarea constipației
Sucul de prune este foarte eficient în caz de constipație.

 

Zahărul natural din prune are un efect laxativ ușor și susține retenția de apă în intestine până la terminarea procesului de formare a scaunului. Acesta ajută la protejarea membranelor mucoase și stimulează intestinul gros.

3. Portocale

Acidul citric este o alternativă naturală pentru a dizolva deșeurile acumulate în intestine. În plus, portocalele:

  • Elimină lichidele.
  • Reglează tranzitului intestinal.
  • Combat constipația.

Portocalele conțin o doză mare de vitamina C. Beți suc de portocale proaspăt stors pe stomacul gol.

4. Pere

Perele sunt un aliat excelent pentru a trata constipația. Perele conțin pectină, o substanță ce reglează mișcările intestinale și curăță organismul. În plus, pectina întărește imunitatea și combate hipertensiunea arterială.

5. Smochine

Proprietățile nutriționale ale smochinelor nu sunt deloc cunoscute. Consumați smochine pentru a combate constipația. Efectele lor laxative ajută la eliminarea scaunului. Fiind ușor de digerat, protejează stomacul și previn probleme precum arsurile gastrice sau refluxul.

6. Fructe de pădure

Aceste delicatese nu puteau lipsi de pe lista noastră de remedii împotriva constipației. Sunt antioxidante și îmbunătățesc nu numai tranzitul intestinal, ci și digestia. Printre acestea găsim:

  • Căpșune
  • Mure
  • Afine
  • Cireșe

7. Avocado

Avocado este adesea savurat în mâncăruri sărate, chiar dacă este un fruct. Conține multe fibre (aproximativ 6 grame la 100 grame de avocado). Prezența grăsimilor este și benefică, deoarece acestea permit lubrifierea scaunului și facilitează trecerea acestuia prin colon.

8. Banane

Deși sunt adesea folosite pentru ameliorarea diareii, bananele conțin și o anumită cantitate de fibre, care pot fi utile în caz de constipație. Amidonul rezistent este legat de accelerarea mișcărilor intestinale și de scurtarea timpului de defecare.

9. Grapefruit

Grapefruitul este un alt fruct din familia citricelor, la fel ca portocalele și lămâile. Conține o cantitate semnificativă de fibre solubile, precum și un compus numit naringenin, care poate avea efecte laxative.

Deși câștigă în popularitate, grapefruitul poate fi un fruct greu de acceptat din caua gustului amar. Din acest motiv, o idee bună este să-l introduceți în salate de fructe.

10. Mere

Merele conțin pectină, același tip de fibre care ajută la scurtarea timpului de trecere a scaunului prin colon. De asemenea, sunt un fruct foarte ușor de introdus în dieta zilnică.

11. Caise uscate

Fructele proaspete sunt mari aliați împotriva constipației. Însă, puteți folosi și fructe deshidratate. Pierzând o mare parte din apă, caisele uscate au mai multe fibre decât cele proaspete. Este suficient să consumați două sau trei pe zi ca atare sau introduse în diverse preparate.

Sfaturi pentru tratarea constipației

O alimentație bună este esențială pentru a elimina scaunul la timp și fără efort. În plus, schimbările în alimentație trebuie să fie însoțite de unele modificări ale stilului de viață.

Acestea sunt câteva dintre principalele sfaturi oferite de experți pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal:

  • Optați pentru alimente care oferă o cantitate mare de fibre, grăsimi sănătoase, probiotice și apă: legume, nuci, ulei de măsline, cereale integrale, leguminoase, iaurt sau pește gras.
  • Evitați fast-food-urile, produsele de patiserie, semipreparatele și toate acele produse care conțin făină rafinată și zahăr adăugat.
  • Beți o cantitate mare de apă pentru a ajuta la creșterea volumului fibrelor și pentru a obține scaune mai moi. Puteți opta și pentru supe, ceaiuri de plante sau sucuri naturale de fructe.
  • Faceți sport și mențineți un stil de viață activ. Plimbarea, joggingul și înotul sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le aveți la dispoziție. Constipația se agravează în cazul vieții sedentare.
  • Nu renunțați la mersul la toaletă zilnic pentru a defeca. Este necesar să nu vă grăbiți și să adoptați o poziție confortabilă (de exemplu, folosiți un taburet pentru picioare).

Introduceți aceste fructe în dietă pentru tratarea constipației

Îmbunătățirea alimentației este necesară pentru a accelera tranzitul intestinal și a facilita defecarea. Recomandarea pentru întreaga populație este de aproximativ 3 fructe pe zi. Nu faceți abuz și nu le consumați în locul altor alimente necesare. Ori de câte ori este posibil, consumați fructe proaspete cu coajă.

Dacă problema persistă, trebuie să vă adresați medicului pentru a exclude orice altă problemă care vă poate afecta sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Asakura, K., Masayasu, S., & Sasaki, S. (2017). Dietary intake, physical activity, and time management are associated with constipation in preschool children in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.6133/apjcn.112015.02.
  • Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203.
  • Benítez González A. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Diciembre 2017. 21 (4).
  • Cunillera O. Improvement of functional constipation with kiwifruit intake in a Mediterranean patient population: an open, non-randomized pilot study. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2015. 9 (2).
  • Department of Human Services, & Sciences. (2011). Fibre in food. Better Health, Deakin University.
  • Food Data Central. Avocados, raw, california. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
  • Manzano C, Estupiñán D, et al. Efectos clínicos de los probióticos: qué dice la evidencia. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2012. 39 (1): 98-110.
  • Mayo Clinic. Estreñimiento. Octubre 2021.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Estreñimiento. U.S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
  • Navarro Ruiz S, Val Jiménez C, et al. Frecuencia de estreñimiento en pacientes de atención primaria. Revista Clínica de Medicina de Familia. Febrero 2015. 8 (1).
  • Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2014.2.8.
  • Suares N. C, Ford A. C. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Alimentary, Pharmacology and Therapeutics. Abril 2011. 33 (8): 895-901.
  • Urquiaga I, Echevarría G, et al. Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea. Revista Médica de Chile. Enero 2017. 145 (1).
  • Wang J, Hong Huang J, et al. Banana resistant starch and its effects on constipation model mice. Journal of Medicinal Food. Agosto 2014. 17 (8): 902-7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.