Cele mai comune greșeli la bărbierit - Doza de Sănătate
 

Cele mai comune greșeli la bărbierit

Pentru ca bărbieritul să nu provoace leziuni ale pielii, este important să eviți anumite greșeli și să îți îngrijești pielea înainte și după acest procedeu. Vrei să afli mai multe despre acest subiect? Citește acest articol!
Cele mai comune greșeli la bărbierit

Ultima actualizare: 09 noiembrie, 2020

Rasul părului nedorit cu lama este o practică de rutină atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cu toate acestea, mulți dintre noi fac anumite greșeli care determină iritarea pielii. Deși pare o rutină simplă și mulți sunt deja familiarizați cu aceasta, există întotdeauna riscuri atunci când lucrurile nu sunt făcute corect. Astăzi, vom discuta despre cele mai comune greșeli la bărbierit.

Conform informațiilor furnizate de Asociația Americană a Academiei de Dermatologie, în afară de aparatele de ras, tehnicile neadecvate și pregătirea precară a pielii cauzează, de asemenea, disconfort. Prin urmare, ar trebui să încerci să-ți îmbunătățești tehnica și să-ți îngrijești mai bine pielea.

Cele mai comune greșeli la bărbierit

 1. Una dintre cele mai frecvente greșeli la bărbierit este rularea lamei în orice direcție. Atunci când faci acest lucru, vei trece prin același loc mai des decât în alte zone pentru a îndepărta tot părul. Prin urmare, pielea se irită mai tare.
 2. Bărbieritul provoacă iritație deoarece îndepărtează celulele superficiale ale pielii înainte ca acestea să fie eliminate spontan și fiziologic. Prin urmare, ar trebui să folosește întotdeauna aparatul de ras în direcția în care cresc firele de păr.
 3. O altă greșeală este să nu-ți pregătești corespunzător pielea înainte de a începe să te bărbierești. Înainte de a te bărbieri, cel mai bine este să îți cureți pielea pentru a reduce riscul de apariție a iritațiilor.
 4. Ar trebui să utilizezi o cremă hidratantă după îndepărtarea părului nedorit pentru a proteja funcția barierei pielii.
 5. Unii oameni folosesc lame extrem de ascuțite. Aceasta este o idee proastă, deoarece lamele foarte ascuțite pot tăia pielea, pot provoca iritații și pot crește riscul de infecție. Lamele trebuie să fie ascuțite doar pentru a tăia părul.

În continuare, să aruncăm o privire asupra câtorva sfaturi sănătoase cu privire la bărbierit.

Persoană care face erori la bărbierit
Folosirea lamelor mult prea ascuțite, lipsa de pregătire a pielii și tehnica slabă sunt erori frecvente în timpul bărbieritului.

Cum se pregătește pielea înainte de bărbierit

În primul rând, este bine să eviți bărbieritul imediat după trezire. După somn, pielea feței este mai sensibilă la efectele lamelor, ceea ce poate crește riscul de tăieturi și reacții nedorite. De asemenea, pielea este mai inflamată.

Este necesar să umezești și să înmoi firele de păr, astfel încât să fie mai ușor de bărbierit. Acest lucru scade șansele de traume ale pielii. Prin urmare, începe prin a curăța pielea cu un produs adecvat și apă rece sau călduță.

Cu cât zona este mai bine pregătită, cu atât va fi mai ușor de bărbierit. Cu cât folosești mai puțin lama de ras, cu atât te vei irita mai puțin.

Tipuri de piele

Fiecare piele este diferită. Prin urmare, produsele sau îngrijirea aplicată variază.

 • Persoanele cu pielea sensibilă sau uscată ar trebui să o trateze înainte de bărbierit pentru a evita iritarea ulterioară. Acestea pot folosi spumă de ras. După bărbierire, este o idee bună să utilizezi produse concepute pentru folosirea după bărbierit.
 • Persoanele cu pielea grasă sau cu tendințe acneice ar trebui să folosească pe cât posibil geluri și creme specifice acestui tip de piele. În plus, produsele fără ulei sunt utile pentru bărbierit.

Cele mai comune greșeli la bărbierit: procesul

Spuma de ras sau crema folosită sunt foarte importante. Ambele produse sunt utilizate pentru siguranță și confort. Acestea asigură lubrifierea necesară pentru a reduce frecarea dintre lamă și piele.

Odată ce ai început să te bărbierești, trebuie să faci acest lucru cu calm și fără grabă, deoarece este un proces delicat care trebuie efectuat cu atenție și blândețe.

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că aplicarea unei presiuni mai mari asupra lamei nu va produce rezultate mai bune. Dimpotrivă, pielea va suferi mai mult.

Bărbat care se bărbierește
Ar trebui să folosești creme potrivite fiecărui tip de piele la bărbierit.

Îngrijirea după bărbierit

Hidratarea după bărbierit este foarte importantă. Este o idee bună să utilizezi produse după bărbierit, deoarece acestea nu produc alergii datorită conținutului lor de compuși emolienți care acționează pentru a favoriza refacerea barierei pielii. Scopul este de a contracara efectul agresiv pe care bărbieritul îl are asupra pielii și de a genera o senzație plăcută, care provine din hidratare sau parfum.

Nu uita că este mai bine să eviți bărbieritul zilnic. A face acest lucru în fiecare zi împiedică pielea să aibă suficient timp pentru recuperare. Prin urmare, este o idee bună să aștepți cel puțin două zile înainte de a repeta procesul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • American Academy of Dermatology Association. (Feb. 13, 2018).  Tips for men: how to shave.
  Retrieved on June 4, 2020 from https://www.aad.org/news/tips-for-men-how-to-shave
 • van Ketel WG. Dermatitis from an aftershave. Contact Dermatitis. 1978;4(2):117. doi:10.1111/j.1600-0536.1978.tb03751.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. Insights into shaving and its impact on skin. Br J Dermatol. 2012;166 Suppl 1:6‐12. doi:10.1111/j.1365-2133.2011.10783.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. The biomechanics of blade shaving. Int J Cosmet Sci. 2016;38 Suppl 1:17‐23. doi:10.1111/ics.12330

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.