Cele mai eficiente plante medicinale
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Există o mare varietate de plante medicinale cu efecte dovedite științific. Componentele și proprietățile lor au fost studiate de profesioniști care au stabilit că acestea au potențial coadjuvant în tratamentul anumitor boli. Care sunt cele mai eficiente plante medicinale?
După cum menționează un articol publicat în Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, o mare varietate de medicamente considerate esențiale sunt fabricate din extracte de origine vegetală. Chiar și așa, oamenii apreciază mai mult utilizarea plantelor în forma lor naturală.
Citește mai departe pentru a descoperi care sunt cele mai eficiente plante medicinale!
Cele mai eficiente plante medicinale ( cu efecte dovedite științific)
În mod tradițional, plantele au fost utilizate însă din cele mai vechi timpuri pentru a trata simptomele diferitelor boli. Ca urmare, de-a lungul anilor, au fost efectuate studii științifice pentru a testa proprietățile care le-au fost atribuite.
De asemenea, cercetările au ajutat la determinarea dozelor sigure, a posibilelor reacții adverse și a contraindicațiilor. Deși lista este destul de extinsă, în rândurile următoare vom enumera cele mai eficiente 6 plante medicinale cu efecte dovedite științific.
1. Mușețelul
Aceasta este o plantă medicinală cu multe utilizări. După cum se menționează într-un articol publicat în Molecular Medicine Reports, principalele sale utilizări sunt legate de ameliorarea anxietății, a stresului și a problemelor gastrice. Cu toate acestea, unii oameni folosesc mușețelul și pentru dureri și probleme ale pielii.
Planta se remarcă prin florile sale mici, asemănătoare margaretelor. Există, de obicei, două soiuri: „mușețel german” și „mușețel roman”. Este adesea folosit ca infuzie, dar este disponibil și sub formă de uleiuri esențiale și extracte, printre alte prezentări.
O recenzie publicată în Electronic Physician Journal îl listează ca „plantă multifuncțională”, deoarece studiile au stabilit faptul că are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antidepresive, antidiareice, hepatoprotectoare și antidiabetice. Unele dintre utilizările sale sunt următoarele:
- Osteoartrita genunchiului
- Colita ulcerativă
- Sindromul premenstrual
- Tulburările gastrointestinale
- Anxietatea și stresul
Provoacă efecte secundare? Există contraindicații?
La majoritatea adulților sănătoși, consumul de mușețel este sigur. Cu toate acestea, specialiștii recomandă evitarea consumului excesiv. De asemenea, există rapoarte de reacții alergice și interacțiuni cu anticoagulante.
Îți recomandăm:
2. Lavanda
Lavanda este una dintre cele mai populare plante cu efecte dovedite științific. Este deosebit de benefică grație activității sale anxiolitice, care permite ameliorarea simptomelor stresului și anxietății. Un studiu publicat în Mental Health Clinician susține aceste proprietăți și afirmă faptul că lavanda are un profil favorabil de eficacitate și siguranță.
Uleiurile sale naturale susțin tratamentul tulburărilor de anxietate fără a provoca dependență sau efecte secundare majore. Utilizarea lavandei în acest scop este aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Alte posibile utilizări includ următoarele:
- Agent antibacterian și antifungic
- Relaxant al musculaturii netede (carminativ)
- Sedativ și antidepresiv
- Calmant pentru piele în caz de arsuri și mușcături de insecte
3. Echinacea
Specialiștii și publicul larg cunosc remediile cu echinacea destul de bine. Echinacea are flori purpuriu aprins, iar oamenii o folosesc sub formă de ceaiuri, sucuri și extracte pentru a întări sistemul imunitar și a îmbunătăți sănătatea.
Un studiu apărut în revista Pharmacognosy Reviews subliniază faptul că aceasta este o plantă cu proprietăți imunostimulatoare și antiinflamatoare. Mai exact, oamenii o folosesc pentru a trata gripa, răcelile și alte afecțiuni ale sistemului respirator. Echinacea acționează și ca un calmant în cazurile de durere de dinți, dureri intestinale, tulburări ale pielii și artrită, printre alte boli.
În ceea ce privește posibilele sale efecte secundare, există anumite controverse. Deși unele studii au ajuns la concluzia că este o plantă sigură, altele au stabilit că poate provoca reacții adverse, cum ar fi durerile abdominale și alergiile. Prin urmare, utilizează echinacea cu precauție.
4. Ginkgo biloba
Pe lista celor mai eficiente plante medicinale, Ginkgo Biloba este cunoscută pentru multiplele sale utilizări. Este o plantă pe care oamenii o folosesc pe scară largă în medicina orientală sub formă de capsule, tablete, extracte, frunze și multe altele.
Studiile recente, cum ar fi cel publicat în Aging and Disease, arată faptul că Ginkgo Biloba este un aliat de nădejde în prevenirea tulburărilor legate de vârstă. Se pare că este utilă pentru sănătatea creierului prin scăderea riscului de demență.
Un alt studiu apărut în Drug Design, Development and Therapy a stabilit faptul că Ginkgo Biloba cuprinde componente care contribuie la tratamentul diabetului de tip 2. Chiar și așa, cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii pentru a evalua siguranța și eficacitatea acesteia.
Până în prezent, au fost observate posibile efecte secundare, precum următoarele:
- Afectare hepatică, ceea ce face necesar controlul enzimelor hepatice
- Interacțiuni cu medicamente anticoagulante și alte medicamente
- Semințele sunt otrăvitoare dacă sunt ingerate
- Specialiștii asociază utilizarea excesivă pe termen lung cu un risc crescut de probleme cu tiroida și cancer hepatic (observat la șobolani)
- La unii oameni, provoacă dureri de cap, tulburări digestive, amețeli sau reacții alergice
5. Sunătoarea
Unii oameni cunosc sunătoarea sub numele de „hypericum”. Este o plantă cu efecte calmante, deoarece are proprietăți antidepresive și anxiolitice. Așa cum se menționează într-un articol publicat în Systematic Reviews, sunătoarea conține hipericină și hiperforină. Aceste substanțe sunt principii active cu potențial antidepresiv care, printre altele, favorizează ameliorarea anxietății. De asemenea, sunătoarea are efecte antibacteriene și antiinflamatorii și este utilizată împotriva simptomelor menopauzei.
Efectele secundare sunt după cum urmează:
- Interacțiuni medicamentoase
- Nelinişte
- Senzație de arsură și furnicături
- Ameţeală
- Fotosensibilitate
- Disconfort gastric
6. Menta
Dacă vorbim despre cele mai eficiente plante medicinale cu efecte dovedite științific, nu putem lăsa deoparte menta. Datorită proprietăților sale, este unul dintre cele mai răspândite și utilizate ingrediente din întreaga lume. Oamenii tind să o folosească pentru a calma disconfortul de la nivelul sistemului digestiv, durerile de cap și bolile sistemului respirator.
În acest sens, un articol științific publicat în Phytotherapy Research afirmă faptul că frunzele de mentă concentrează componente fenolice, precum acidul rosmarinic și diferiți flavonoizi a căror asimilare ajută la menținerea sănătății. Menta are activitate antiinflamatoare, antioxidantă, antimicrobiană, analgezică și imunomodulatoare.
În general, utilizarea sa moderată este sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, în exces, poate fi iritantă. De asemenea, planta poate interacționa cu unele medicamente; prin urmare, dacă urmezi un tratament medicamentos, cel mai bine este să consulți medicul înainte de a folosi remedii cu mentă.
Îți recomandăm:
Folosește cele mai eficiente plante medicinale cu precauție
Știința a dovedit multe dintre proprietățile plantelor menționate mai sus. Însă acest lucru nu înseamnă că le putem folosi ca primă opțiune pentru tratamentul bolilor. De cele mai multe ori, acestea sunt doar un ajutor pentru a ameliora simptomele anumitor afecțiuni.
Chiar și așa, efectele tind să fie temporare și nu întotdeauna așa cum ne-am fi așteptat. Oricum ar fi, dovezile arată faptul că pot fi benefice pentru mulți oameni. Din acest motiv, merită să le încerci dacă nu există contraindicații.
Dacă ai dubii sau întrebări, discută cu medicul cu medicul de familie și cere-i sfaturi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Veeresham C. Natural products derived from plants as a source of drugs. J Adv Pharm Technol Res. 2012;3(4):200-201. doi:10.4103/2231-4040.104709
- Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
- Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
-
Reider N, Sepp N, Fritsch P, Weinlich G, Jensen-Jarolim E. Anaphylaxis to camomile: clinical features and allergen cross-reactivity. Clin Exp Allergy. 2000 Oct;30(10):1436-43. doi: 10.1046/j.1365-2222.2000.00902.x. PMID: 10998021.
- Segal R, Pilote L. Warfarin interaction with Matricaria chamomilla. CMAJ. 2006;174(9):1281-1282. doi:10.1503/cmaj.051191
- Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
- López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK. Explorando los mecanismos farmacológicos del aceite esencial de lavanda ( Lavandula angustifolia ) en los objetivos del sistema nervioso central.
- Manayi A, Vazirian M, Saeidnia S. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev. 2015;9(17):63-72. doi:10.4103/0973-7847.156353
-
Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):66-86. doi: 10.1078/094471103321648692. PMID: 12622467.
- Zuo W, Yan F, Zhang B, Li J, Mei D. Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases. Aging Dis. 2017;8(6):812-826. Published 2017 Dec 1. doi:10.14336/AD.2017.0615
- Aziz TA, Hussain SA, Mahwi TO, Ahmed ZA, Rahman HS, Rasedee A. The efficacy and safety of Ginkgo biloba extract as an adjuvant in type 2 diabetes mellitus patients ineffectively managed with metformin: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Drug Des Devel Ther. 2018;12:735-742. Published 2018 Apr 5. doi:10.2147/DDDT.S157113
- Zhang L, Mao W, Guo X, et al. Ginkgo biloba Extract for Patients with Early Diabetic Nephropathy: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:689142. doi:10.1155/2013/689142
- Hashiguchi M, Ohta Y, Shimizu M, Maruyama J, Mochizuki M. Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. J Pharm Health Care Sci. 2015;1:14. Published 2015 Apr 10. doi:10.1186/s40780-015-0014-7
- Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016;5(1):148. Published 2016 Sep 2. doi:10.1186/s13643-016-0325-2
-
Grube B, Walper A, Wheatley D. St. John’s Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin. Adv Ther. 1999 Jul-Aug;16(4):177-86. PMID: 10623319.
-
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.
- Nath SS, Pandey C, Roy D. A near fatal case of high dose peppermint oil ingestion- Lessons learnt. Indian J Anaesth. 2012;56(6):582-584. doi:10.4103/0019-5049.104585
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.