7 cele mai frecvente cauze de stres de Crăciun
 

7 cele mai frecvente cauze de stres de Crăciun

Crăciunul este o mare sursă de stres pentru mulți oameni. Mai jos, îți arătăm cum să faci față stresului de sărbători în mod corespunzător!
7 cele mai frecvente cauze de stres de Crăciun
Maria Alejandra Morgado Cusati

Scris și verificat de filosoful Maria Alejandra Morgado Cusati.

Ultima actualizare: 30 decembrie, 2022

Deși perioada de Crăciun este adesea asociată cu bucuria, petrecerile și familia, mulți oameni au parte de stres, anxietate și tristețe în timpul acestor întâlniri. De ce? Cauzele stresului de Crăciun sunt multiple și variază de la persoană la persoană.

Nostalgia generată de festivități, precum și lipsa odihnei din cauza pregătirilor intense, pot genera mult stres. În orice caz, este esențial să identificăm declanșatorul, deoarece este nevoie de strategii pentru a face față stresului de Crăciun.

7 cauze care generează stres și anxietate de Crăciun

Cauzele stresului de Crăciun variază în funcție de context. Adevărul este că reuniunile de familie tind să crească tensiunea, anxietatea și alte emoții neplăcute. Acest lucru este evidențiat de o cercetare împărtășită în Innovations in Clinical Neuroscience, care concluzionează că în perioada sărbătorilor de Crăciun stările disforice se intensifică (tendință de depresie, iritabilitate și anxietate).

Studiile sugerează că atacurile de cord se înmulțesc, ceea ce este legat, printre altele, de stresul emoțional. Este o problemă care nu trebuie să treacă neobservată și care trebuie identificată pentru a găsi cele mai eficiente soluții.

1. Așteptări nerealiste

Majoritatea oamenilor au în minte o imagine tradițională prea optimistă a Crăciunului. Este adesea asociat cu un cămin primitor și vesel, locuit de o familie fericită, care se reunește pentru a împărtăși cadouri și o cină grozavă gătită perfect.

Cu toate acestea, viața este atât de complexă și dezordonată, încât de multe ori nu se potrivește cu această reprezentare convențională. Când așteptările nerealiste nu se materializează, apar emoții de dezamăgire și frustrare.

Odată cu ascensiunea rețelelor sociale, acest lucru devine și mai evident, mai ales când alții își publică „Crăciunul perfect”. Acest lucru creează o presiune suplimentară și o obligație de a organiza o sărbătoare conformă convențiilor sociale.

În acest caz, trebuie să fii conștient de faptul că felul în care petreci Crăciunul nu trebuie să se conformeze reprezentărilor sociale. Este în regulă să ajustezi rutinele și tradițiile de Crăciun pentru a reflecta circumstanțe noi.

De exemplu, dacă vizitele în familie generează disconfort din cauza obligațiilor, problemelor de sănătate, conflictelor, etc., nu este rău să le anulezi și să sărbătorești festivitățile cu un cerc mai strâns și fără atâta ostentație.

Stres la alegerea cadourilor de Crăciun
A avea așteptări nerealiste despre cum ar trebui să fie Crăciunul poate fi declanșatorul unui nivel ridicat de stres.

2. Organizarea petrecerilor

În spatele marilor sărbători în familie se află cineva care trebuie să facă tot ce ține de organizare, decorare, cumpărături, gătit, etc. De obicei, mamele din familie sunt cele care ajung să se confrunte cu cea mai mare povară.

În plus, închiderea școlilor și vizitele familiei cresc cerințele. În loc să se distreze, mamele ajung să fie foarte copleșite și stresate.

În acest caz, se recomandă următoarele:

  • Planifică din timp petrecerile de Crăciun și vizitele în familie.
  • Împarte sarcinile și cere ajutor din partea tuturor.
  • Lasă-ți timp liber pentru a face o activitate relaxantă.
  • Evită prea multe vizite și evenimente sociale.

3. Tensiuni familiale

În aproape toate familiile există conflicte care tind să se intensifice în perioada Crăciunului. Ești obligat să stai alături de un membru al familiei cu care nu ai o relație atât de bună. De asemenea, apar ciocniri ideologice din cauza diferențelor de vârstă, locație sau caracter.

De fapt, chiar dacă nu există o sursă evidentă de dezacord sau conflict, mult timp în interior cu o mare parte a familiei poate genera mult stres. Pentru a face față situației, cel mai bine este să ai așteptări realiste.

Dacă rudele tind să se certe pe tot parcursul anului, sunt șanse să se certe și în ziua de Crăciun. Așa că o soluție este împărțirea sărbătorilor pentru a menține „părțile în război” separate: de exemplu, vizitarea unui grup de rude în Ajunul Crăciunului și a altuia de Crăciun.

O altă recomandare este evitarea subiectelor controversate la masă. Desigur, trebuie evitat și consumul excesiv de băuturi alcoolice. Eliminarea inhibițiilor ar putea contribui la certuri inutile.

4. A fi departe de casă

Mulți oameni sunt singuri de Crăciun din cauza mutării într-un alt oraș, despărțirii sau înstrăinării de familie. Accentul pus pe familie îi poate face pe cei izolați să se simtă foarte singuri și deprimați.

Dacă acesta este cazul, îți recomandăm să iei legătura cu cei dragi prin apeluri video sau mesaje. De asemenea, încearcă să-ți faci planuri pentru ziua de Crăciun. Dacă nu ai cu cine să împărtășiți ziua, ia în considerare voluntariatul la centrele de caritate.

Dacă locuiești în străinătate, o altă opțiune este să organizezi o întâlnire cu persoane pe care le cunoști și care se află în aceeași situație sau să participi la serbări comunitare.

5. Probleme financiare

Cheltuielile cu cadourile, mâncarea și decorațiunile pot face Crăciunul o sărbătoare stresantă, mai ales pentru cei care se confruntă cu probleme economice. Crăciunul este încă o dată în calendar și este în regulă dacă în acest moment nu există condițiile optime pentru sărbătoare de vis.

Adaptează Crăciunul nevoilor și posibilităților personale:

  • Fă un buget și respectă-l pentru a evita cheltuielile excesive.
  • Ia în considerare o versiune mai simplă și mai ieftină a petrecerii.
  • Nu trebuie să cheltuiești bani pentru a oferi un cadou. Poți dărui o felicitare sau un obiect confecționat manual.

6. Despărțiri recente, divorțuri sau pierderi

Absența celor dragi este una dintre principalele cauze de stres de Crăciun. Sărbătorile pot fi foarte dificile pentru o familie care a trecut recent prin despărțire, divorț, mutare sau moartea cuiva drag.

Trecerea prin procesul de doliu face ca festivitățile să sape adânc în rănile emoționale. Sentimentele neplăcute sunt normale și este în regulă să te simți trist sau singur.

Trebuie să-ți exprimi sentimentele și să ții minte că, chiar dacă este un sezon festiv, nu trebuie să fii fericit tot timpul.

Desigur, evită izolarea. Sentimentul de singurătate poate fi alungat de prezența familiei. În plus, participă la evenimente comunitare sau de caritate.

Cuplu care se ceartă de Crăciun
Absența celor dragi, procedurile de divorț și decesele recente generează stresul, anxietatea și depresia de Crăciun.

7. Obiceiuri alimentare nesănătoase

Obiceiurile alimentare în perioada Crăciunului generează stres. De fapt, nu este de mirare că unii oameni se refugiază în alimente bogate în calorii și alcool pentru a încerca să calmeze stresul și anxietatea. Deși aceste alimente reduc pe moment senzația de stres, mai târziu apare un efect de rebound și emoțiile negative tind să se intensifice.

De fapt, consumul de alcool poate genera mahmureală, deshidratare și un sentiment de neliniște emoțională. O alimentație sănătoasă, fără excese, este cheia menținerii stării de bine.

Simți stres de Crăciun?

Deși există diverse cauze ce generează stres de Crăciun, asta nu înseamnă că trebuie să te simți rău în această perioadă. Dimpotrivă, există multe posibilități de a crea momente plăcute și de neuitat, indiferent de circumstanțe. Totul necesită timp, efort și investiție emoțională. Ignorarea acestei realități nu va face decât să o facă și mai stresantă pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sansone RA, Sansone LA. The christmas effect on psychopathology. Innov Clin Neurosci. 2011 Dec;8(12):10-3. PMID: 22247812; PMCID: PMC3257984.
  • Kloner R. The “Merry Christmas Coronary” and “Happy New Year Heart Attack” Phenomenon. Circulation [Internet]. 2004 [consultado 8 dic 2022]; 110:3744–3745. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000151786.03797.18
  • Barker P. The gift of less Christmas stress. Vet Record [Internet]. 2019 [consultado 8 dic 2022]; 185(23): 736-737. Disponible en: https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1136/vr.l6952
  • Reichenberger J, Schnepper R, Arend AK, Blechert J. Emotional eating in healthy individuals and patients with an eating disorder: evidence from psychometric, experimental and naturalistic studies. Proc Nutr Soc. 2020 Aug;79(3):290-299. doi: 10.1017/S0029665120007004. Epub 2020 May 13. PMID: 32398186; PMCID: PMC7663318.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.