Relațiile dintre generații: importanță și beneficii
 

Relațiile dintre generații: importanță și beneficii

Coexistența oamenilor din diferite generații presupune solidaritate, cooperare și apropiere. Așa se nasc relațiile dintre generații, un mod de unire a societății.
Relațiile dintre generații: importanță și beneficii
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 03 noiembrie, 2022

Relațiile dintre generații au la baza respectul reciproc și comunicarea. Aceasta are ca scop extinderea mediului social, schimbul de cunoștințe și stimularea activității fizice la vârstnici.

Există diferite modalități de a promova apropierea și de a obține beneficiile acesteia. Programele care încurajează întâlnirea diferitelor grupe de vârstă sau legăturile parentale sunt câteva exemple.

Ce sunt relațiile dintre generații?

A socializa cu oameni mai în vârstă sau mai tineri este ceea ce este cunoscut sub denumirea de relații intergeneraționale.

Caracteristicile socioeconomice și culturale pot varia, dar ceea ce este esențial este să existe contact și un schimb de cunoștințe utile în viața de zi cu zi. Din cauza decalajului de vârstă, aceeași situație este privită din perspective diferite. Relațiile dintre generații ajută la interiorizarea valorilor și la practicarea solidarității.

Revista Desacatos evidențiază influența reciprocă, mai ales când relațiile apar în mod natural. Conversațiile, jocurile, exercițiile și alte activități întăresc legăturile dintre bunici, copii și nepoți.

Importanța relațiilor dintre generații

Potrivit Rețelei Latino-Americane de Gerontologie, implicarea în proiecte intergeneraționale le oferă persoanelor în vârstă șansa de dezvoltare personală și le extinde abilitățile. Procesul reprezintă participarea activă în societate și transmiterea resurselor către noile generații:

  • Prietenie: uneori, îmbătrânirea scade moralul. Dacă adulții în vârstă se bucură de compania tinerilor, funcțiile cognitive, emoțiile și sănătatea lor au de câștigat.
  • Stabilirea obiectivelor: prin relațiile dintre generații, se stabilesc obiective care încurajează participanții să lucreze împreună. Aceste scopuri gravitează în jurul minimizării discriminării bătrâneții și promovării prieteniei.
  • Alungarea stereotipurilor: vârsta înseamnă anumite etichete. De exemplu, se crede că adulții în vârstă nu sunt la fel de agili din punct de vedere fizic sau că învață greu cum funcționează tehnologia. Răbdarea tinerilor joacă un rol cheie în eliminarea stereotipurilor.
Nepoți și bunici
Împărtășirea activităților îmbogățește experiența tinerilor și a adulților în vârstă.

Relațiile dintre generații: beneficii

Caracterul protector este unul dintre avantajele născute din relațiile intergeneraționale. Așa cum adulții cer companie, și tinerii merită să fie îngrijiți și pot să imite modele pozitive.

Relaționarea într-un mod sănătos duce la multiple beneficii. Să le vedem mai jos!

Cresc vitalitatea

Bătrânețea plină de energie este esențială pentru sănătate. O modalitate de a injecta vitalitate în viața de zi cu zi a adulților în vârstă este integrarea acestora în rândul generațiilor mai tinere. Revista Iberoforum subliniază faptul că modul în care îmbătrânim ne influențează starea de spirit.

Sporesc stima de sine

Current Thought cataloghează singurătatea și inactivitatea drept dușmani ai stimei de sine, făcând aluzie la o stare de tristețe profundă care sporește anxietatea și dăunează condiției fizice.

Cercetările arată faptul că participarea la programe specifice pentru adulții în vârstă aduce beneficii sănătății și menține corpul activ. Socializarea cu alte generații îmbunătățește starea de spirit.

Consolidează rețele de sprijin

Prieteniile cu oameni din generații diferite diversifică rețelele de sprijin. Institutul Universitar de Cercetare a Îmbătrânirii indică faptul că, în ciuda decalajului generațional, există preocupări compatibile:

În cazul tinerilor, beneficiile sunt:

  • Învățarea
  • Educația
  • Modelele pozitive
  • Învățarea din evenimentele trecute
  • Identitatea culturală

Promovează învăţarea

Așa cum tinerii descoperă evenimentele trecute povestite de bunicii lor, aceștia din urmă profită de relațiile cu alte generații pentru a înțelege modul de utilizare a noilor tehnologii, muzica și orice subiect care le trezește interesul.

Relațiile dintre generațiii
Posibilitatea de a învăța câte ceva despre noile tehnologii este un motiv perfect pentru a promova relațiile intergeneraționale.

Creează legături emoționale

A asculta persoanele în vârstă este necesar pentru a înțelege ceea ce le îngrijorează. Știind ce le afectează, este mai ușor să le oferim ajutor și să le arătăm că nu sunt singure. Acest proces este esențial, deoarece creează legături emoționale și stimulează empatia.

Schimbă percepțiile

Adulții în vârstă sunt uneori văzuți de tineri ca fiind capricioși. La rândul lor, unii bătrâni spun că tinerii sunt leneși. Consolidarea relațiilor intergeneraționale transformă percepțiile. Contactul constant și schimbul de experiențe modifică părerile greșite.

Cum să promovăm relațiile între generații?

Relațiile sociale între generații pot apărea în familie, între vecini și între prieteni. O altă modalitate de a promova întâlnirile este prin proiectarea unor spații de socializare; proiectele de responsabilitate socială contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre generații. Luați inițiativa, începeți cu un salut și profitați de bogăția de cunoștințe oferită de întâlnirea generațiilor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.