Crăciunul: un factor de risc cardiovascular?
 

Crăciunul: un factor de risc cardiovascular?

Frigul, schimbările alimentare și factorii stresanți pot influența apariția evenimentelor cardiovasculare de Crăciun. Ce să faceți pentru a reduce riscurile? Descoperiți câteva recomandări!
Crăciunul: un factor de risc cardiovascular?
Diego Pereira

Scris și verificat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Multe de studii au asociat Crăciunul cu un risc cardiovascular crescut. S-a observat că există o incidență mai mare a evenimentelor fatale, precum infarctul și bolile cerebrovasculare. Din ce motiv?

De ce Crăciunul poate fi un factor de risc cardiovascular?

Totul depinde în mare măsură de obiceiuri. Există însă și alte situații care au un impact ridicat, precum frigul, stresul și întârzierea mersului la medic.

Frigul

Atacurile de cord și alte evenimente cardiovasculare sunt legate de obstrucția fluxului sanguin către un anumit țesut. Acest lucru face dificilă furnizarea de oxigen și nutrienți, ceea ce poate duce la moartea celulelor în câteva minute.

Acest fenomen obstructiv este influențat de mai mulți factori. Unul dintre ei este gradul de dilatare a vaselor de sânge, adică diametrul acestora. Diametrul variază datorită mușchiului neted din jurul arteriolelor și proprietăților elastice ale vaselor.

Prin urmare, într-un vas contractat există un flux de sânge mai mic decât în unul care este dilatat. Dacă există o obstrucție, cum ar fi o placă ateromatoasă, riscul de infarct miocardic crește.

La temperaturi scăzute, pentru a devia fluxul de sânge către organe mai importante, apare o vasoconstricție arterială generalizată. În plus, există o eliberare de hormoni precum adrenalina, care favorizează creșterea tensiunii arteriale.

Acest lucru explică parțial creșterea mortalității cardiovasculare în cele mai reci luni ale anului. Potrivit acestui studiu publicat în jurnalul Circulation, mortalitatea crește în regiunile mai puțin obișnuite cu temperaturile scăzute, cum ar fi sudul Statelor Unite.

Bărbat afectat de frig
Temperaturile scăzute reprezintă un risc de evenimente cardiovasculare.

Modificările alimentare, alcoolul și tutunul

Nu este surprinzător pentru nimeni că această sărbătoare presupune multă mâncare. În funcție de țară și obiceiurile familiei, felurile de mâncare și băuturile pot varia foarte mult. Cu toate acestea, ca regulă generală, consumul de carbohidrați, dulciuri și alcool crește de sărbători.

În cazul consumului de mese copioase, incidența infarctului miocardic sau anginei pectorale crește la pacienții cu risc crescut. Acest lucru este legat de redistribuirea fluxului sanguin din organism către tractul digestiv pentru a favoriza absorbția nutrienților.

Când se întâmplă acest lucru, aportul de sânge către inimă prin arterele coronare este diminuat. Dacă există o placă ateromatoasă de dimensiuni considerabile, vasoconstricția poate determina ruperea acesteia. Acest lucru duce la eliberarea de trombi mici, capabili să întrerupă circulația.

Consumul de alcool și tutun este o altă problemă. Potrivit acestui studiu publicat în 2015, un număr mare de pacienți care au suferit un eveniment cardiovascular a raportat un abuz de alcool și tutun în cele 12 luni anterioare incidentului.

Consumul de tutun are un efect direct asupra vasoconstricției arteriale, ceea ce poate crește riscul de probleme cardiovasculare.

Stresul

Grijile legate de muncă, căutarea cadourilor potrivite, organizarea de evenimente și adunarea celor dragi la masă poate deveni o adevărată bătaie de cap.

Aceste situații pot declanșa stres emoțional. Acest termen se referă la ansamblul schimbărilor din interiorul corpului care apar ca răspuns la un eveniment intern sau extern. Protagoniştii acestui răspuns sunt hormonii şi sistemul nervos.

Activarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale și a sistemului nervos vegetativ duce la eliberarea de substanțe cu activitate asupra sistemului cardiovascular. Adrenalina este una dintre cele mai reprezentative.

Adrenalina acționează asupra arteriolelor pentru a favoriza vasoconstricția acestora, care este strâns legată de apariția evenimentelor cardiovasculare. În plus, aceasta stimulează eliberarea acizilor grași, coagularea și creșterea frecvenței cardiace(tahicardie).

Tahicardia poate fi un factor care accelerează apariția atacurilor de cord. Pe măsură ce inima lucrează mai mult, cerințele de energie și oxigen sunt mai mari. Dacă această stare se menține în timp, probabilitatea de a suferi un accident crește considerabil.

Amânarea vizitei la medic

În timpul unui sindrom coronarian acut pacienții ajung cu întârziere la medic. Această întârziere are o influență considerabilă asupra mortalității, mai ales în contextul infarctelor extinse care necesită abordare coronariană imediată.

Factorii care condiționează întârzierea sunt următorii:

  • Vârsta înaintată
  • Persoane necăsătorite sau divorțate
  • Lipsa asigurării medicale
  • Nivel socioeconomic scăzut
  • Singurătatea

De cele mai multe ori, pacienții au probleme în identificarea simptomelor caracteristice unui sindrom coronarian acut. Deoarece Crăciunul este un moment atât de important pentru mulți oameni, întârzierea poate fi considerabilă. Dacă simptomele apar noaptea târziu, în timpul unei cine tradiționale sau în contextul altei sărbători, oamenii nu cer imediat ajutor.

Centrele spitalicești au o capacitate mai mică de sărbători. În rare ocazii, întârzierea tratamentului poate avea la bază acest factor.

Medic care consultă un pacient
Netratarea evenimentelor cardiovasculare în timp util crește riscul de deces. De Crăciun, acest lucru este de obicei neglijat.

Cine are un risc cardiovascular mai mare de Crăciun?

Orice pacient care are factori de risc cardiovascular poate experimenta un astfel de eveniment de Crăciun. Prognosticul se poate agrava dacă tratamentul nu este administrat la timp.

Cei care suferă de diabet ar trebui să ia măsuri de precauție suplimentare. Vorbim despre un ansamblu de tulburări metabolice legate de producția deficitară sau gestionarea defectuoasă a insulinei. Prin urmare, pacienții trebuie să aibă diete stricte și să își urmărească nivelul de glucoză din sânge.

Istoricul personal sau familial de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială sistemică, este un factor de risc. De fapt, conform acestui articol, riscul de a suferi de o boală cerebrovasculară crește de 3 – 4 ori la pacienții cu diabet.

De asemenea, trebuie luată în considerare obezitatea. Este o boală cronică caracterizată printr-o creștere a indicelui de masă corporală peste 30 kg/m2, strâns legată de factori genetici. Angina pectorală, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială și diabetul sunt câteva dintre consecințele obezității.

Deși nu s-a descoperit o legătură directă între boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și evenimentele cardiovasculare, acești pacienți au factori de risc clasici asociați. Cu alte cuvinte, mulți dintre ei, pe lângă BPOC, tind să aibă hipertensiune arterială și obezitate, ceea ce le agravează prognosticul.

Crăciunul prezintă risc cardiovascular. Ce este de făcut?

Pentru a reduce riscul cardiovascular de Crăciun, este indicat să aveți obiceiuri sănătoase, mai ales în ceea ce privește alimentația și exercițiile fizice. Iată câteva sfaturi util!

Exerciții fizice

Această problemă trebuie tratată cu atenție, deoarece poate fi o sabie cu două tăișuri. În perioada Crăciunului, persoanele cu factori de risc clasici pot experimenta aceste evenimente mai des dacă fac prea multe exerciții fizice.

Atât eliberarea de hormoni, cât și tahicardia pot provoca apariția unui sindrom coronarian acut. Este recomandat să consultați medic înainte de a începe un plan de exerciții fizice.

În general, sunt permise activități precum mersul cel puțin 30 de minute pe zi și exercițiile de întindere. Sporturi precum tenisul, atletismul, fotbalul sau joggingul înseamnă un efort prea mare pentru acești pacienți.

Acest lucru depinde foarte mult de vârstă și de comorbidități. În orice caz, este indicat să începeți activitatea fizică puțin câte puțin înainte de sosirea iernii.

Crăciunul prezintă risc cardovascular
Dacă aveți un factor de risc cardiovascular, consultați medicul înainte de a începe o rutină de exerciții fizice.

Dietă

În general, mesele abundente și nesănătoase trebuie evitate. Cel mai mare risc este pentru diabetici, care trebuie să încerce să nu comită excese care pot duce la complicații.

Antreurile, în loc să conțină prăjeli, pot include supe sau creme făcute din ingrediente naturale. În cazul felurilor principale, este de preferat să optați pentru pește, legume și piure.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu pot fi gustate și alte preparate, cu excepția cazului în care există o contraindicație medicală. Cel mai important este să nu exagerați, mai ales noaptea, când accesul la serviciile de sănătate poate fi dificil.

În cazul băuturilor, este indicat să evitați alcoolul. Deși consumul său ocazional nu este asociat cu apariția evenimentelor cardiovasculare acute, pacienții diabetici ar trebui să îl evite complet. Oferă doar „calorii goale” cu valoare nutritivă mică sau zero.

Diabeticii trebuie să aibă un glucometru la îndemână pentru a putea măsura valorile glicemiei în cazul oricărui disconfort fizic. Uneori, acest obicei simplu poate preveni multe complicații ale bolii de bază.

Tehnici de relaxare

Pentru a evita stresul pe care Crăciunul îl poate genera, folosiți tehnici de relaxare care scad principalul risc cardiovascular. Încercarea de a nu vă suprasolicita la serviciu, respectarea orelor de lucru, îmbunătățirea comunicării cu cei dragi și somnul la orele potrivite sunt mici elemente care, împreună, pot face diferența.

Există o mulțime de tehnici utile. Tai chi, conform Clinicii Mayo, este o opțiune utilă. Este o practică de intensitate scăzută cu origini chinezești.

Prin exerciții de întindere, postură corectă și respirație profundă, obțineți multe beneficii pentru sănătate. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea calității somnului, la promovarea relaxării și la reducerea anxietății. De fapt, unele studii au descoperit o posibilă relație între antrenamentele regulate și reducerea tensiunii arteriale.

Alte recomandări practice includ cumpărăturile de Crăciun din timp și planificarea tuturor activităților în avans.

Protecția împotriva frigului

Cei care plănuiesc să petreacă sărbătorile într-o zonă mai rece sau cei care nu tolerează acest tip de mediu trebuie să țină cont de anumite lucruri pentru a preveni apariția evenimentelor cardiovasculare:

  • Purtați îmbrăcăminte adecvată (palton, șosete, mănuși și căciuli).
  • Evitați schimbările bruște de temperatură la ieșirea și intrarea în unități.
  • Remediați orice problemă cu încălzitoarele înainte de sărbători.
  • Prioritizați întâlnirile acasă.

Crăciunul înseamnă bucurie și sărbătoare, dar și risc cardiovascular. Câteva recomandări de bază pot face diferența dintre trei zile grozave și o spitalizare. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Armstrong L, et al. Increases in Heart Failure visits after Christmas and New Year´day. Congestive Heart Failure 2008; 14 (6);307-309.
  • González E, et al. Variaciones estacionales en los ingresos por infarto agudo de miocardio. El estudio PRIMVAC. Rev Esp Cardiol 2004;57(1):12-9.
  • González J. Desencadenantes de síndromes coronarios agudos. Relaciones fisiopatológicas. Archivos de Cardiología de México 2006;76(2):208-221.
  • Lobos J, et al. Factores de riesgo cardiovascular y atención primaria: evaluación e intervención. Aten Primaria 2011;43(12):668-677.
  • Philips D, et al. Cardiac mortality is higher around Christmas and New Year´ than and any other time: The holidays as a risk factor of death. Circulation 2004;110:3781-3788.
  • Vilà R, et al. Utilidad de las técnicas de relajación aplicadas a pacientes con cardiopatía isquémica: intervención. Aten Primaria 2005;36(2):78-84.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.