Logo image
Logo image

Cele mai simple metode pentru curățarea pernelor

4 minute
Unul dintre obiectele din casă pe care le folosim foarte des și pentru un timp îndelungat sunt pernele. Dar oare știi cum se curăță ele în mod corespunzător?
Cele mai simple metode pentru curățarea pernelor
Ultima actualizare: 11 octombrie, 2021

Știai că pernele trebuie curățate cel puțin o dată pe lună? Mulți nu țin cont de această recomandare. Însă trebuie să iei măsuri pentru a evita ca ele să creeze un mediu ideal pentru acumularea bacteriilor și a microorganismelor dăunătoare sănătății. În acest scop, în cele ce urmează îți prezentăm patru metode simple pentru curățarea pernelor și câteva sugestii în această privință.

Mulți dintre noi știu că pernele și așternuturi au nevoie de o îngrijire specială. Pe lângă o aerisire zilnică, așternuturile trebuie spălate măcar o dată pe săptămână și trebuie întreținute în mod corespunzător pentru a evitara acumularea de praf, printre altele.

În ceea ce privește pernele, mulți tind să spele doar fețele de pernă. Nu acordă atenție pernelor în sine. Acest lucru este o greșeală imensă, deoarece uneori pe perne acumulează o cantitate mai mare de praf decât pe plapumă sau cuvertură.

De fapt, la deschiderea și închiderea ușilor și a geamurilor, praful din exterior ajunge în așternuturi. Noi înșine ducem praful în pat seara, atunci când ne culcăm. Așternuturile trebuie spălate cât mai des.

Cele mai simple metode pentru curățarea pernelor

În cele ce urmează, îți dezvăluim patru metode pentru curățarea pernelor. Astfel, le vei putea curăța mai des, fără să-ți dai toata ziua peste cap, pentru că nu îți va lua foarte mult timp.

1. În mașina de spălat

Majoritatea pernelor pot fi spălate fără probleme în mașina de spălat. Îți recomandăm însă să verifici eticheta. Apoi, ține cont de aceste sugestii:

  • Folosește detergent lichid, nu detergent pudră. Astfel, vei evita ca resturile de detergent să rămână în interiorul pernelor.
  • Pune și alte haine cu materiale ușoare în mașina de spălat împreună cu pernele. Mașina nu trebuie umplută până la refuz, dar dacă pui prea puține haine, acest lucru poate afecta mașina.
  • Clătește pernele de două ori pentru a curăța resturile de detergent.

După ce mașina a finalizat spălarea, lasă pernele să se usuce la soare timp de o zi. Acest pas este foarte important. Dacă pernele nu se usucă bine și în interior, bacteriile se acumulează cu ușurință și perna se deteriorează.

Citește și:

5 trucuri pentru întreținerea corectă a saltelei de pat

2. Spălare rapidă

Some figure

Umpluturile din perne nu rezistă la foarte multe spălări. De fapt, doar materialele care acoperă pernele ar trebui spălate lunar, în cazul în care acest lucru este posibil. Unele perne sunt făcute în așa fel încât să le poți scoate prin desfacerea unor nasturi sau deschiderea unui fermoar, mai ales în cazul pernelor cu umplutură din latex sau spumă cu memorie.

Avantajul acestor perne este că le poți spăla împreună cu plapuma la program de spălare rapidă. Astfel, pernele tale vor fi impecabile și vei putea elimina acarienii în cel mai scurt timp.

Îți recomandăm și:

7 trucuri pentru a combate acarienii

3. Bicarbonat de sodiu și oțet pentru o curățare profundă

Următorul element din lista noastră de metode pentru curățarea pernelor este utilizarea unor ingrediente naturale precum bicarbonatul de sodiu și oțetul. Dacă la următoarea spălare a pernelor ai nevoie de un plus de ajutor, apelează la bicarbonat și la oțet. Iată pașii pe care trebuie să le urmezi la acest tip de spălare:

  • Amestecă o cană de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de cană de oțet alb.
  • Pune pernele în mașina de spălat.
  • Atunci când pernele se înmoaie în apă, adaugă amestecul.
  • Alege opțiunea pentru continuarea spălării. După spălare, usucă pernele la soare timp de o zi.

Pe lângă faptul că dezinfectează pernele, acest amestec le va oferi strălucire. Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt două ingrediente cu efect de albire și reprezintă un plus de ajutor la curățarea pernelor. Poți obține aceleași rezultate dacă înlocuiești bicarbonatul și oțetul cu o combinație de borax și detergent.

4. Peroxid de hidrogen pentru eliminarea petelor

Este surprinzător, dar peroxidul de hidrogen poate fi și el util pentru curățarea și dezinfectarea pernelor. Cu toate acestea, spre deosebire de celelalte metode prezentate anterior, are unele limitări.

Această substanță poate fi folosită doar la pernele albe. Întrucât are un efect de albire, nu îți recomandăm să o folosești la pernele de culori mai închise, fiindcă va lăsa urme care pot deteriora țesătura. De asemenea, poate afecta culoarea acestora.

Some figure

Această metodă este utilă mai ales în cazul petelor de pe perne. Pentru a le elimina, aplică un pic de peroxid de hidrogen pe zona în care se află pata.

În ciuda faptului că se poate utiliza doar pentru eliminarea petelor, peroxidul de hidrogen rămâne o opțiune foarte utilă. De multe ori, pernele se pătează cu creme, produse de cosmetică, etc. Poate că mulți dintre noi am observat pete galbene pe perne, care provin de la transpirație. Această metodă simplă pentru curățarea pernelor este ideală pentru petele de transpirație.

Cu toții petrecem cel puțin 7-8 ore pe zi în pat, așadar așternuturile trebuie curățate cât mai des. În concluzie, întrucât pernele se află în apropierea căilor respiratorii cel puțin o treime din zi, curățarea și dezinfectarea pernelor nu este o sarcină ce trebuie neglijată. Nu ezita să încerci aceste metode simple pentru curățarea pernelor ca să ai un dormitor impecabil de curat!

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.