Cele 7 principii ale filozofiei Zen
 

Cele 7 principii ale filozofiei Zen

Filozofia Zen presupune să trăiești o viață plină și autentică, concentrându-te pe momentul prezent. Descoperă principiile sale fundamentale!
Cele 7 principii ale filozofiei Zen

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Zen este o școală budistă care a apărut în China în timpul dinastiei Tang și care a evoluat ulterior în diferite școli japoneze. Filozofia se bazează pe meditație. Termenul zen înseamnă meditație. Descoperă cele 7 principii ale filozofiei Zen!

Meditația este o practică de autodescoperire care ne ajută să trăim din plin momentul prezent și să obținem liniște. Cu toate acestea, filozofia Zen merge mai departe.

Zen înseamnă să trăiești o viață plină și autentică, concentrându-te pe momentul prezent. Nu dictează ce ar trebui să simțim sau să gândim sau cum ar trebui să fim sau ce să facem; ne învață să fim conștienți de experiența noastră și să trăim cufundați în ea.

Cele 7 principii ale filozofiei Zen sunt universale, așa că le putem integra în orice sistem de credință sau stil de viață. În plus, nu este necesar să intrăm într-o mănăstire sau să activăm modul mistic pentru a ne conecta cu noi înșine și cu momentul prezent. De fapt, principiile pe care le prezentăm mai jos pot fi un bun punct de plecare pentru integrarea filozofiei Zen în stilul de viață.

Cele 7 principii ale filozofiei Zen

1. Mintea își construiește propria experiență

Filozofia Zen ne spune că experiența nu este echivalentă cu realitatea. Adică, mintea este cea care configurează modul în care interpretăm faptele, pe baza sistemului nostru de credințe și predispozițiilor personale.

Prin urmare, putem crea experiențe diferite, schimbând și alegând pe ce aspecte să ne concentrăm. Dacă în fața unui eșec personal dăm vina pe noi înșine pentru tot, în loc să canalizăm ceea ce putem învăța din întâmplare, experiența va fi, fără îndoială, foarte neplăcută.

Minte umană activă
Ideea că mintea creează realitatea și o modifică este un principiu al curentului Zen, susținut în special de budism.

2. Conform filozofiei Zen, eul este o iluzie

Credem că suntem suma definițiilor, titlurilor și rolurilor pe care le avem în cadrul societății. Cu toate acestea, suntem mai mult decât acele categorii limitative și închise.

Sinele este una dintre realitățile pe care mintea le construiește. Ființa nu este un lucru care poate fi definit și delimitat cu precizie. Este o esență în continuă schimbare și mișcare. De aceea este atât de greu să te înțelegi pe tine însuți.

3. Trebuie doar să crezi în ceea ce simți că este adevărat

Este important să fim flexibili cu sistemul nostru de credințe, astfel încât să nu presupunem că o judecată sau o învățătură este adevărul absolut. Ideal este să avem încredere în intuiție și în capacitatea noastră de a identifica ceea ce este adevărat pentru noi.

În caz contrar, devenim foarte conflictuali, luptându-ne cu ceea ce alții ne spun că este corect și ceea ce simțim că este adevărat. Conform filozofiei Zen, dacă nu îți trăiești viața conform a ceea ce știi că este adevărat, nu îți urmezi calea.

4. Detașarea este calea spre fericire

Detașarea nu implică doar detașarea emoțională de obiecte, evenimente sau oameni, ci mai degrabă echivalează cu a fi conștient că totul în viață are sens și utilitate.

Conform filozofiei Zen, detașarea presupune înțelegerea faptului că lucrurile „rele” care ni se întâmplă ne învață și ne arată cum să ne vindecăm, pentru a ne deschide și mai mult către lucrurile „bune”.

5. „A fi” este mai important decât „a face”

Liniștea și tăcerea sunt fundamentale în filozofia Zen. În acest caz, meditația ne permite să calmăm mintea și ne menține conectați cu noi înșine.

Meditația ne învață arta profundă de a „nu face nimic” și ne permite să fim. Conform filozofiei Zen, nu suntem ceea ce facem, ci pur și simplu suntem.

6. Putem fi observatori obiectivi ai minții și vieții noastre

Meditația ne ajută să observăm gândurile așa cum se întâmplă, ca și cum am fi spectatori externi. Acest lucru ne permite să decantăm ceea ce ne trece prin minte și să descoperim că nu suntem acele gânduri sau acele sentimente ciudate.

În filozofia Zen, suntem o realitate integrală. Suntem ființele care experimentează acele gânduri și sentimente și care decid pe care să le prețuiască și cum să acționeze.

 

Femeie care cunoaște principii ale filozofiei Zen
Prin meditația Zen căutăm să observăm mintea, să fim gardieni ai gândurilor care trec prin ea, pentru a le trata mai obiectiv.

7. Unitatea este starea noastră naturală

Unitatea în filozofia Zen se referă la relația profundă cu tot ceea ce există. De fapt, contemplarea înseamnă să nu privim realitatea din exterior, ci să ne adâncim în esența lucrurilor.

Separarea dintre tot ceea ce există este o iluzie, deoarece fiecare ființă este parte a unui întreg. Doar atunci când reușim să pătrundem în această realitate, ajungem la armonie și echilibru interior.

Filozofia Zen este un stil de viață pentru a fi mai împliniți

Dacă integrăm aceste principii ale filozofiei Zen în viața noastră, vom putea dobândi o perspectivă mai sănătoasă, care ne va ajuta să gestionăm cu mai mult succes sentimentele, gândurile și experiențele.

În plus, baza sa, care este meditația, ne invită să ne conectăm cu noi înșine și ne oferă momente de relaxare și îngrijire de sine. Este ceva esențial în rutina zilnică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nagamoto S.  Japanese Zen Buddhist Philosophy [Internet]. California: tanford Encyclopedia of Philosophy; 2019 [consultado el 15 de junio de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/japanese-zen/
  • Silva V, Araya C, Martínez D y Aristegui R. La experiencia de estar presente en meditadores Zen: una aproximación fenomenológica. Límite (Arica) [Internet]. 2018 [consultado el 15 de junio de 2022]; 13(43): 29-39. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-50652018000300029
  • Suzuki D. Introducción a Budismo Zen. Primera Edición. Buenos Aires. Editorial Kier, 2004.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.