Catarsisul emoțional: ce este, tipuri și exemple
 

Catarsisul emoțional: ce este, tipuri și exemple

Catarsisul emoțional este un concept care provine din Grecia Antică, de la cuvântul „katharsis”, care se traduce prin „purificare”. Sigmund Freud l-a folosit în terapiile sale psihanalitice.
Catarsisul emoțional: ce este, tipuri și exemple

Ultima actualizare: 12 februarie, 2023

Cu toții avem conflicte interne. Catarsisul emoțional este o formă de eliberare care în greacă înseamnă „purificare”. Cu ajutorul lui, eliminăm emoțiile negative din interior.

Catarsisul emoțional a devenit cunoscut în domeniul psihoterapeutic datorită lui Sigmund Freud, una dintre cele mai reprezentative figuri intelectuale ale secolului al XX-lea. Scopul este de a da pagina și de a asimila emoțiile sau episoadele negative.

Ce este catarsisul (sau catharsisul) emoțional?

Deși Sigmund Freud a fost cel care a dezvoltat catarsisul emoțional ca parte a teoriei sale psihanalitice, Josef Breuer a fost cel care a creat metoda cathartică, cunoscută și sub numele de asociere liberă. Catarsisul este procesul prin care emoțiile negative care sunt reprimate sunt eliberate. De fapt, a fost folosit multă vreme în terapia hipnotică.

Definiția exactă pe care Sigmund Freud o dă catharsisului emoțional este:

„Procesul prin care reducem sau eliminăm un conflict, activându-l în conștiință și permițându-i să se exprime.”

Potrivit părintelui psihanalizei, acele emoții, sentimente și gânduri care sunt păstrate ca o rezervă în inconștient pot influența deciziile pe care le luăm, precum și comportamentul zilnic. De aici și importanța de a ne elibera.

Medalion pentru hipnoză
În cadrul terapiilor cu hipnoză, Freud a folosit catarsisul emoțional.

Tipuri de catarsis emoțional

Există mai multe tipuri de catarsis emoțional. Pentru că este un proces de eliberare, poate fi aplicat în diverse domenii ale vieții.

Religios

Când vorbim despre catharsis emoțional în religie, ne referim la experiențe pozitive sau negative care sunt exprimate prin ritualuri, credințe, predici sau rugăciuni. Toate se termină cu o eliberare de emoții, fie prin plâns, fie prin alte semne.

Indiferent de religie, manifestările de acest tip pot fi atât individuale, cât și colective.

Artistic

Ați plâns vreodată la un cântec, film sau serial? Acesta este catarsisul emoțional de tip artistic. Emoțiile pe care le-ați reprimat ies la iveală prin plâns. Mulți oameni aleg muzica tristă când trec printr-o perioadă dificilă.

Filozofic

Aristotel a fost cel care a includ catarsisul emoțional ca parte a unui proces filozofic, care se caracterizează prin reprezentarea purificării sufletului. Cum se realizează? Prin vizualizarea pieselor de teatru. Teoria se bazează pe faptul că, prin emoțiile exprimate de actori sau actrițe, oamenii își pot elibera propriile emoții. Se spune că acesta a fost principalul tip de catarsis care a dat naștere tuturor celorlalte tipuri.

Educațional

Conceptul de catarsis emoțional se schimbă când vine vorba de tipul educațional. Principiul său se bazează pe asimilarea competențelor pentru dezvoltarea personală. De asemenea, urmărește să dezvolte capacitatea de a reflecta asupra modurilor de acțiune.

Literar

Catarsisul emoțional este experimentat și de iubitorii și fanii lecturii. Cine nu a plâns pentru moartea personajului preferat? Acesta este tot un proces de eliberare.

De ce este atât de important să ne exprimăm emoțiile?

Emoțiile nu sunt doar atât. Ele ne ghidează către dezvoltarea personală. Cu toate acestea, nu toți oamenii au capacitatea de a le exprima. Când reprimați o emoție, fie că este pozitivă sau negativă, aceasta va exploda atunci când vă așteptați mai puțin.

Datorită emoțiilor exprimate, ne putem cunoaște mai bine, deoarece ele fac parte din esența fiecărei ființe umane. Exprimarea și eliberarea emoțiilor este foarte importantă pentru echilibrare și maturizare.

Potrivit grupului de psihologi Amparo Calandín, exprimarea emoțiilor trebuie să fie o parte fundamentală a vieții și a relațiilor, atât cu ceilalți, cât și cu noi înșine. Dificultatea de a le identifica și de a le exprima poate crea un mare disconfort.

Exemple de catarsis emoțional

Mulți oameni au experimentat catarsisul emoțional în anumite momente din viață. Câteva scenarii comune pe care este posibil să le fi experimentat și care au fost de mare ajutor în eliberarea emoțiilor reprimate sunt următoarele:

  • Senzație de frică atunci când vizionați un film de groază
  • Compasiune pentru un moment de tristețe pe care îl trăiește un personaj literar
  • Plâns la ascultarea unei melodii
  • Suspans atunci când un personaj își riscă viața pentru a-i salva pe alții
  • Emoție explozivă când un vis sau un obiectiv devine realitate pentru o persoană dragă

Sfaturi pentru a obține catarsisul emoțional

Important, așa cum am menționat anterior, este să identificați emoțiile pe care le simțiți pentru a le exprima. Mai jos vă vom oferi câteva sfaturi practice pentru a obține catarsisul emoțional.

Femeie tristă care plânge
Plânsul nu este întotdeauna tristețe. Este un moment de eliberare a emoțiilor care poate fi bine dirijat.

Confesiune

Oricât de ciudat ar suna, ritualul confesiunii poate fi de mare ajutor pentru catarsisul emoțional. Exprimați emoțiile prin cuvinte sau scrieți-le pe hârtie. Eliminați inhibițiile.

Sport

Unii aleg să facă un sport pentru a se elibera de emoțiile reprimate. De exemplu, artele marțiale funcționează excelent pentru a genera impulsul  cathartic .

Zgomot

Un alt sfat este să profitați de zgomot. Da, ascultați muzică tare, urlați dacă este nevoie, cântați! Într-un fel sau altul, scoateți la iveală tot ce ați ascuns în suflet.

Nu vă lăsați inhibați de mediul înconjurător. Lăsați emoțiile să curgă!

O calitate mai bună a vieții prin catarsisul emoțional

Există oameni care ajung la catarsis emoțional ca modalitate de a căuta o calitate mai bună a vieții datorită capacității sale de a elibera emoțiile reprimate. Curățarea emoțiilor este necesară pentru păstrarea sănătății mintale.

Vă plac rețelele sociale? Profitați de asta și căutați videoclipuri amuzante care vă fac să râdeți. Râsul, plânsul, țipatul și chiar mișcarea sunt activități ideale. Viața voastră va lua o altă întorsătură!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.