Înlănțuirea comportamentului: ce este și cum funcționează?
Înlănțuirea comportamentului este o tehnică foarte utilă pentru a învăța o persoană să îndeplinească sarcini complexe. Secvențele de acțiuni trebuie executate una după alta pentru a atinge obiectivul final.
Înlănțuirea comportamentului este un instrument utilizat pe scară largă pentru copii și persoane cu probleme de învățare. Poate fi folosită și la adulții sănătoși și chiar autoaplicată pentru a dobândi noi abilități de învățare.
Există nenumărate activități care pot fi învățate folosind această metodă, de la cele mai simple (cum ar fi îmbrăcatul sau spălatul pe dinți), până la memorarea unei coregrafii sau învățarea unei rețete.
Ce este înlănțuirea comportamentului?
Înlănțuirea este o tehnică ce face parte din psihologia comportamentală. Oferind întăritori după un comportament, reușim să creștem frecvența de apariție a acestuia și să consolidăm învățarea. În cazul înlănțuirii, se urmărește predarea unei serii de comportamente consecutive care duc la rezultatul final dorit.
Cu alte cuvinte, comportamentul complex este generat de o serie de răspunsuri simple. Acest lucru se realizează prin întărirea fiecărui pas, care constituie un stimul (un semnal) pentru următoarea etapă.
Pentru a da un exemplu, pentru a învăța cum să vă periați dinții, trebuie să urmați o serie de acțiuni: ridicați periuța, aplicați pasta de dinți, periați dinții de sus și de jos, curățați limba, umpleți un pahar cu apă, clătiți… prin înlănțuire, acești pași sunt legați pentru a genera învățarea complexă.
Descoperiți: Îngrijirea unui copil cu sindrom Down
Cum se aplică înlănțuirea comportamentului?
Pentru a pune în practică înlănțuirea, primul pas va fi efectuarea unei analize a sarcinilor, adică împărțirea comportamentului complex în pași mici și simpli de urmat. Este vorba despre acei pași intermediari pe care îi vom înlănțui pentru a finaliza învățarea.
În continuare, trebuie să decideți care vor fi întăritorii. După cum am menționat, pentru ca un comportament să fie învățat, consolidat și repetat, acesta trebuie urmat de întărire.
Întărirea este un stimul plăcut sau pozitiv sau o recompensă pentru îndeplinirii sarcinii. Poate fi ceva social (cum ar fi laude sau felicitări) sau material (cum ar fi un sticker sau un răsfăț).
În al treilea rând, va trebui să alegeți ce tip de lanț de comportamente veți implementa. Există mai multe moduri de a aplica această tehnică:
Redirecţionare
Constă în a începe prin predarea etapei iniţiale şi a continua progresiv cu următoarele. Întăritorul sau recompensa este acordată de fiecare dată când persoana în cauză finalizează un pas.
De exemplu, pentru a învăța un copil să-și pună pantalonii, se respectă următoarea secvență:
- Mai întâi, este învățat să țină pantalonii cu ambele mâini de talie.
- Apoi, este învățat să pună piciorul drept în cracul pentru piciorul drept.
- Continuă cu piciorul stâng.
- Trage pantalonii pe talie.
- Închide nasturele.
- Trage fermoarul.
Acești pași sunt predați unul câte unul. La finalul fiecăruia, se acordă recompensa.
Se repetă 1, apoi 1-2, apoi 1-2-3… la final 1-2-3-4-5-6.
Mișcare inversă
În acest caz, începeți de la sfârșit și mergeți înapoi progresiv, explicând pașii anteriori. De exemplu, dacă învățăm un copil să scrie cuvântul „câine”:
- Începem prin a scrie întregul cuvânt, cu excepția ultimei litere. Copilul va trebui să completeze litera lipsă.
- În continuare, scriem cuvântul cu ultimele două litere lipsă. Copilul va trebui să completeze cuvântul.
- Continuăm scăderea literelor succesiv, până ajungem la final. În acest moment, el va scrie cuvântul complet.
Înlănțuirea completă a sarcinilor
În acest caz, se predă întreaga secvență de acțiuni, fără întărire după fiecare pas finalizat. Persoana în cauză este apoi rugată să îndeplinească întreaga sarcină dintr-o singură încercare. Întărirea se acordă numai când secvența este completă.
Schema este 1-2-3-4.
Parțial
Pașii sunt predați unul câte unul și într-o ordine progresivă. Cu toate acestea, întăritorul se acordă doar la final.
Se repetă 1, apoi 1-2, apoi 1-2-3… în final 1-2-3-4-5-6.
Parțial progresiv
În acest caz, întărirea este graduală. Pașii sunt predați separat și combinați.
Schema este 1, apoi 2, apoi 1-2, apoi 3, apoi 1-2-3, apoi 4, iar la final 1-2-3-4.
Un proces supravegheat
Înlănțuirea comportamentului este un instrument foarte util pentru toate tipurile de învățare, dar trebuie luate în considerare unele variabile. De exemplu, este de preferat ca întăritorii să fie variați și de natură socială.
Descoperiți: Copiii cu ADHD: cum să abordezi problema
Procesul de învățare este supravegheat pentru a evita greșelile și poate fi nevoie de ceva ajutor, care va fi redus treptat. Este important să exerseze în contexte diferite și cu materiale diferite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cooper, J., Heward, W., Heron, T. (2019). Análisis Aplicado de la conducta. 2da ed. ABA España.
- Ruiz Fernández, M. A., Díaz García, M. I., & Villalobos Crespo, A. (2012). Manual de técnicas de intervención cognitivo conductuales. Madrid: Desclée de Brouwer.