Educația copiilor pentru a evita homofobia
Educația copiilor și a tinerilor pentru a evita homofobia este una dintre cele mai eficiente modalități de a rezolva o problemă care este încă prezentă în societate. Deși am făcut progrese în ceea ce privește vizibilitatea diversității sexuale și respectarea drepturilor omului, mai sunt multe de făcut.
Din păcate, atacurile homofobe, discriminarea și prejudecățile sunt încă prezente și provoacă daune psihologice grave victimelor. De aici și importanța rezolvării problemei. Adevărul este că cei mici ne surprind prin ușurința cu care înțeleg, acceptă și respectă în mod firesc diferențele.
În orice caz, influențele culturale, sociale și familiale pot însemna stereotipuri și credințe eronate care, ulterior, se vor reflecta în atitudini homofobe. În ce constă educația copiilor pentru a evita homofobia?
De ce este importantă educația copiilor pentru a evita homofobia?
Unii oameni consideră că diversitatea sexuală este o problemă atât de normalizată, încât nu este necesar să o influențăm. Cu toate acestea, datele arată contrariul. În prezent, 69 de țări din lume condamnă legal homosexualitatea. Homofobia poate lua viețile multor oameni din anumite părți ale lumii.
În alte țări, oamenii sunt expuși în mod constant la hărțuire, discriminare și excludere. Acest lucru le poate afecta foarte mult sănătatea emoțională, ducând la tulburări de anxietate, depresie, abuz de substanțe și chiar idei suicidare.
Printre altele, prejudecățile pot da naștere la cazuri de homofobie interiorizată, care îi determină pe cei cu o orientare sexuală diferită să se ascundă, să-și reprime sentimentele și să dezvolte stres, rușine, vinovăție, stimă de sine scăzută și epuizare emoțională.
Cum să educi pentru a evita homofobia
Educarea în spiritul respectului și al toleranței este esențială pentru a preveni consecințele menționate mai sus. În ciuda faptului că în școli se desfășoară deja campanii de conștientizare și prevenire a homofobiei, rolul familiilor este fundamental. Acasă se insuflă valorile.
Educație pentru diversitate
Societatea caută omogenitatea și presează oamenii să se adapteze la anumite canoane și norme. Prin urmare, primul pas este să ajutăm copiii să recunoască și să prețuiască diversitatea; trebuie să înțeleagă că suntem diferiți, dar la fel de valoroși.
Când vine vorba de prevenirea homofobiei, este necesară normalizarea diversității orientărilor și identităților sexuale pentru ca cei mici să le cunoască și să le înțeleagă.
Homosexual, bisexual, transgender, heterosexual, etc… toate acestea sunt concepte cu care copiii trebuie să se familiarizeze.
Conștientizarea homofobiei
Un al doilea pas fundamental presupune a înțelege ce este homofobia, cum se manifestă și ce repercusiuni are. Nu constă doar în agresiuni fizice, insulte, umilințe, ură și respingere. Există și expresii mai subtile, dar la fel de dăunătoare:
- Prejudecăți și stereotipuri: „toți homosexualii sunt efeminați sau promiscui”.
- Frica sau refuzul de a interacționa cu homosexualii
- „Glume” care denotă dispreț sau lipsă de respect
- Atitudini negative de orice fel față de persoanele cu alte orientări sexuale decât cele „normale”
- Credințe greșite: a susține că homosexualitatea este o boală sau o alegere
Stimularea respectului și empatiei
Dincolo de informare, este necesar să stimulăm empatia. Dacă încurajăm copiii și tinerii să se pună în pielea altora, le va fi mai ușor să acționeze cu umanitate. Uneori s-ar putea să nu fie conștienți de pagubele cauzate de homofobie.
Există mai multe moduri de a încuraja această empatie: de la analiza știrilor despre agresiunea homofobă, până la vizionarea de filme care tratează subiectul. Totul depinde de vârsta copilului. Jocurile video și experiențele audiovizuale sunt o resursă importantă.
Descoperă: Importanța educației pentru sănătate
Exemplu de toleranță
Atitudinile părinților vor fi cele care vor avea cea mai mare influență asupra copilului, mai ales în primii ani de viață. Este important ca atât mama, cât și tatăl să fie deschiși, toleranți și respectuoși, nu numai cu persoane din afara nucleului familial, ci și cu proprii copii.
De exemplu, permite-le copiilor să-și aleagă hainele, tunsoarea, jucăriile și jocurile, fără etichetare și fără a forța anumite atitudini. Această deschidere și respectul pentru libertate este cea mai bună modalitate de a transmite aceste valori.
Evitarea homofobiei poate salva vieți
Pe scurt, insuflarea valorilor este la fel de importantă ca învățarea copiilor să citească sau să scrie. Merită timp și dedicare. Transmiterea empatiei și respectului pentru diversitate ajută la evitarea problemelor emoționale în viitor. În plus, favorizează construirea unei societăți mai deschise, mai sănătoase și mai tolerante.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ministerio del Interior, Gobierno de España. (2022). Informe sobre la evolución de los delitos de odio en España 2021. Disponible en: https://www.interior.gob.es/opencms/export/sites/default/.galleries/galeria-de-prensa/documentos-y-multimedia/balances-e-informes/2021/INFORME-EVOLUCION-DELITOS-DE-ODIO-VDEF.pdf
- Pérez, A. M. (2014). Consecuencias del bullying homofóbico retrospectivo y los factores psicosociales en el bienestar psicológico de sujetos LGB. Revista de Investigación Educativa, 32(1), 255-271.
- Rzondzinski, M. (2017). Subjetividades transgresoras y homofobia internalizada. Perspectivas, 9(1), 45-52. https://revistas.unicomfacauca.edu.co/ojs/index.php/Perspectives/article/view/131