Logo image
Logo image

Ciclul de viață al familiei: ce este și de ce este important?

3 minute
Înțelegerea ciclului de viață al familiei ne permite să înțelegem prin ce provocări și dificultăți pot trece oamenii. Cum putem ajuta în orice moment?
Ciclul de viață al familiei: ce este și de ce este important?
Ultima actualizare: 13 martie, 2022

Fiecare familie este un univers. Membrii ei au un numitor comun, necesar pentru a înțelege ciclul de viață al familiei. Este un instrument ce clarifică acele provocări cu care se confruntă această unitate de bază a societății.

Desigur, schimbările nu sunt liniare și sunt trăite într-un mod cu totul unic în fiecare grup. Provocările trebuie depășite pentru a evita stagnarea. Să vedem despre ce este vorba!

Care este ciclul de viață al familiei?

Schimbările presupun anumite crize evolutive care generează tensiuni. Ele necesită atingerea unui nou echilibru. Deși există multe modele, în termeni generali, ciclul de viață al familiei se caracterizează prin următoarele etape:

  • Cunoașterea: cuplul începe să se cunoască. Începe o etapă de îndrăgostire.
  • Conviețuirea și căsătoria: aici provocarea constă în a negocia regulile cuplului, deoarece fiecare partener provine dintr-un sistem familial cu propria sa cultură. Se stabilesc granițele între cuplu și familia extinsă.
  • Sosirea primului copil și creșterea: cuplul trece în plan secund. Eforturile sunt concentrate pe noile roluri parentale și pe adaptarea la acest grup extins. Pe măsură ce copiii cresc, apar noi provocări, cum ar fi școala sau adolescența.
  • Cuib gol: implică plecarea copiilor, care încep proiecte noi. Cuplul este din nou singur. Apare a doua lună de miere. În caz contrar, apar conflicte.
  • Sosirea nepoților: intră în joc roluri noi. Părinții nu-și mai educă copiii, ci se distrează cu nepoții.
  • Bătrânețe și pensionare: implică abandonarea proiectelor vechi pentru a face loc construirii altora noi. Poate fi un moment pentru a te reconecta cu partenerul tău și a relua ceea ce ai vrut mereu să faci și a fost amânat. Începe să fie percepută deteriorarea corpului.
  • Văduvie: presupune acceptarea singurătății, confruntarea cu absența partenerului. Această etapă, alături de cea anterioară, impune greutăți.

Desigur, fiecare dintre aceste etape trebuie nuanțată. Nu există un singur mod de a fi o familie. Sunt cupluri care decid să nu aibă copii, sunt oameni care decid să aibă copii fără a avea partener, etc.

Citește și: Când este necesară terapia de familie?

Some figure

De ce este important să luăm în considerare ciclul de viață al familiei?

A putea gândi în termenii ciclului de viață al familiei înseamnă a recunoaște că familiile trec prin diferite etape. Intră în joc diferite abilități pentru a depăși provocările. Aceste etape nu sunt liniare, ci mai degrabă spiralate, suprapuse.

Desigur, trebuie să recunoaștem și influența contextului și a factorilor externi care acționează pozitiv sau negativ. O familie cu dificultăți economice înainte de venirea primului copil nu va trăi acest moment precum o familie care are nevoile materiale și economice satisfăcute.

Cum să menținem familia sănătoasă

Pentru ca o familie să rămână împreună de-a lungul timpului și, de asemenea, să aibă ca rezultat un spațiu sănătos pentru toți membrii săi, este important să se ia în considerare faptul că schimbarea este un factor inerent. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ai idei rigide, ci mai degrabă să înveți să te adaptezi.

Familia este o unitate.

Crizele de tranziție vor fi rezolvate (cu succes mai mare sau mai mic) în funcție de stilul fiecărei familii și de istoria acesteia. Comunicarea și limitele sunt esențiale. Pe de altă parte, este important să înveți să petreci timp de calitate în familie.

Citește și: 4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor

Some figure

Crizele sunt și oportunități

A vorbi despre ciclul de viață al familiei nu înseamnă a stigmatiza acele familii care nu trăiesc în acest fel. Este vorba despre identificarea situațiilor de tranziție care pot afecta sau destabiliza acest grup și a instrumentelor prevenire. Nu toate familiile au aceleași resurse sau oportunități de a face față crizelor.

Crizele oferă membrilor familiei oportunitatea de a crește, de a se schimba și de a-și asuma noi roluri. Rigiditatea condamnă familiile și membrii acestora. Este vorba despre depășirea etapelor păstrând valorile familiei, dar fiind flexibili.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Semenova Moratto Vásquez, Nadia, & Zapata Posada, Johanna Jazmín, & Messager, Tatiana (2015). Conceptualización de ciclo vital familiar: una mirada a la producción durante el periodo comprendido entre los años 2002 a 2015. CES Psicología, 8(2),103-121.[fecha de Consulta 23 de Febrero de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=423542417006
  • Estremero, J., & Bianchi, X. G. (2004). Familia y ciclo vital familiar. Manual para la salud de la mujer19.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.