Logo image
Logo image

Ciocolata la copii: cât de sigură este?

4 minute
Știți că nu toată ciocolata din comerț este la fel? Vă vom spune care dintre sortimente sunt sigure pentru copii și ce tipuri trebuie să evitați pentru a nu le afecta sănătatea.
Ciocolata la copii: cât de sigură este?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ciocolata este unul dintre alimentele preferate de copii. Mulți experți în nutriție avertizează că nu toate tipurile găsite pe piață sunt benefice pentru sănătate. Unele conțin cantități mari de zaharuri adăugate. Din acest motiv, vă vom spune dacă ciocolata la copii este cu adevărat sigură.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem necesitatea unei diete variate și echilibrate. Trebuie să vă asigurați că gama de alimente consumate este largă, pentru a reduce riscul de deficiențe de nutrienți. În acest sens, multe produse își au locul în contextul unei diete sănătoase, deși nu toate în aceeași cantitate.

Ingrediente obișnuite în ciocolată

Pentru a analiza dacă este sigur pentru copii să mănânce ciocolată, vom începe prin a ne referi la principalele ingrediente care alcătuiesc acest produs.

Cacao

Cacaua este un aliment de origine vegetală cu gust amar, care se caracterizează prin concentrația ridicată de fitonutrienți cu capacitate antioxidantă. Potrivit unui studiu publicat în The Cochrane Database of Systematic Reviews, flavonoidele pe care le conține contribuie la modularea nivelurilor tensiunii arteriale. Prin urmare, este un produs de înaltă calitate și bun pentru sănătate. Prezența sa în ciocolată este pozitivă.

Vă recomandăm:

4 deserturi sănătoase cu ciocolată

Some figure
Cacaua conține flavonoide care sunt benefice pentru sănătate. Efectul lor asupra valorilor tensiunii arteriale a fost studiat intens.

Lapte integral

Laptele, fie el lichid sau pulbere, reușește să furnizeze micronutrienți de calitate, precum calciul. S-a demonstrat că acest mineral este capabil să îmbunătățească sănătatea oaselor, reducând riscul de fracturi pe termen mediu. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista Nutrients.

Cu toate acestea, este important să vă asigurați că nivelurile de vitamina D din organism sunt adecvate, astfel încât absorbția mineralului să fie optimă. În caz contrar, s-ar putea crea un deficit.

Laptele este o sursă de proteine ​​și grăsimi de calitate. Din acest motiv, este un aliment clasificat ca fiind sănătos.

Zahăr

Principala problemă cu ciocolata are legătură cu zahărul. Acest ingredient este adăugat în cantități mari în contextul produselor comerciale, ceea ce reduce calitatea acestora.

De fapt, un consum ridicat de zaharuri adăugate este legat de un risc crescut de a dezvolta boli precum obezitatea și diabetul la copii, potrivit unui studiu publicat în Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Ciocolata la copii

Este sigur ca cei mici să mănânce ciocolată și este benefic, atât timp cât este un produs de calitate. Aceasta înseamnă că trebuie să conțină cel puțin 75% cacao, reducându-se astfel procentul de zaharuri adăugate. În acest caz, beneficiile sunt următoarele.

Controlul tensiunii arteriale

După cum am menționat deja, flavonoidele din cacao contribuie la modularea tensiunii arteriale, ceea ce se traduce printr-o mai bună funcționare a sistemului cardiovascular. Pe termen lung, acest lucru implică un risc mai mic de a dezvolta patologii complexe.

Întârzierea îmbătrânirii

Unul dintre secretele pentru întârzierea apariției îmbătrânirii premature este creșterea aportului de antioxidanți prin dietă. Ciocolata cu un procent ridicat de cacao este un aliment ideal pentru a atinge acest obiectiv.

Sursă de energie

Nu trebuie să uităm că ciocolata reușește să ofere o cantitate mare de energie. Acest lucru este bun pentru copii, deoarece aceștia au niveluri ridicate de activitate fizică. Cu toate acestea, în cazul persoanelor sedentare, este necesară moderarea consumului.

Principalele contraindicații

Riscurile derivate din consumul de ciocolată la copii au legătură cu calitatea produsului ales. Dacă optați pentru un tip comercial cu puțină cacao și o cantitate mare de zahăr, pot apărea următoarele efecte negative:

  • Risc crescut de obezitate: atât consumul de fructoză, cât și cel de glucoză sunt asociate cu o incidență mai mare a obezității la copii. Aceasta este o problemă gravă de sănătate care lasă sechele și condiționează dezvoltarea altor patologii.
  • Creșterea incidenței diabetului: strâns legată de cazul anterior este apariția diabetului. Principalul factor de risc este consumul ridicat de zaharuri simple.

Vă recomandăm:

Rețetă de tartă de ciocolată și kaki

Some figure

Ce fel de ciocolată este mai bună pentru copii?

Alegerea tipului corect de ciocolată este crucială pentru a garanta dieta corectă. Ca regulă generală, este necesar să o alegeți pe cea care are mai mult de 75% cacao, indiferent dacă are sau nu lapte în compoziție. De asemenea, se recomandă evitarea tipurilor care au îndulcitori artificiali. Acești aditivi au un impact negativ asupra microbiotei intestinale. În cazul copiilor, este important să se asigure diversitatea bacteriană a mediului intern.

Ciocolata la copii este sigură dacă produsul este de calitate

După cum ați văzut, este sigur pentru copii să mănânce ciocolată, atât timp cât produsul ales este de calitate. Acesta va fi factorul de luat în considerare. Dacă alegeți un tip comercial cu un procent ridicat de zahăr, rezultatul nu va fi pozitiv.

În cele din urmă, trebuie subliniată necesitatea de a acorda prioritate unei bune educații nutriționale în primele etape ale vieții. În acest moment, sunt create obiceiurile care vor servi drept bază pentru viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Apr 25;4(4):CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3. PMID: 28439881; PMCID: PMC6478304.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton ND, Hojsak I, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mihatsch W, Molgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition:. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Dec;65(6):681-696. doi: 10.1097/MPG.0000000000001733. PMID: 28922262.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.