Rețetă de tartă de ciocolată și kaki

08 Aprilie, 2021
Știai că poți combina kaki și cacao? Ei bine, iată o abordare a unui desert tradițional cu două ingrediente exotice. Citește mai departe pentru a afla cum să prepari o tartă delicioasă cu kaki și ciocolată!

Ingredientele principale ale acestei delicioase rețete de tartă de ciocolată și kaki sunt ușor de găsit. Ambele sunt populare în zilele noastre, deoarece oamenii le cunosc valoarea nutrițională. După cum îți poți imagina, acestea sunt produse obișnuite pe piețele locale.

Acesta este un desert simplu, cu o aromă și o textură surprinzătoare, ideal atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni!

Un desert sănătos, cu mult potențial

Kaki și cacaua sunt două ingrediente pe care le poți introduce în dieta zilnică. Sunt destul de versatile, deoarece le poți folosi într-o varietate de moduri: salate dulci, piureuri de fructe, iaurturi și deserturi.

Kaki este un fruct originar din Japonia și China, deși în zilele noastre îl poți găsi în multe alte țări ale lumii. Există multe soiuri și toate se remarcă prin aroma lor unică. Are un conținut ridicat de apă, fibre și vitamina A și C. De asemenea, oferă antioxidanți și alte componente care au efecte excepționale asupra sănătății.

Cacaua este originară de pe continentul american. Cunoscută ca „hrana zeilor” de către incași, a devenit populară în Europa datorită proprietăților sale medicinale.

Cacaua naturală nu conține zahărul adăugat în ciocolată, deci este mai bine să o consumi în forma sa pură. Acesta este cel mai bun mod de a profita de potențialele sale beneficii pentru organism – deși experții subliniază că nu există suficiente dovezi științifice în spatele acestor afirmații:

  • Ajută la protejarea sistemului cardiovascular prin reducerea tensiunii arteriale.
  • Conține antioxidanți.
  • Îmbunătățește circulația sângelui în creier.

Citește mai mult:

Cum să prepari un flan napolitan fără zahăr

Boabe de cacao
Cacaua este foarte apreciată datorită aromei sale și mulți îi atribuie proprietăți utile pentru sănătatea cardiovasculară.

Cum să faci o tartă de ciocolată și kaki

Când vine vorba de deserturi sănătoase, poți obține cele mai bune rezultate cu doar câteva ingrediente. Fructul este adesea ingredientul principal.

Această tartă de ciocolată cu kaki este un desert tradițional în multe țări. Există mai multe moduri de a prepara tarte. Folosește-ți imaginația pentru a crea diverse combinații de ingrediente și arome.

Cele mai frecvente metode de gătit sunt coacerea și bain-marie. Poți încorpora fructe sau poți modifica rețeta tradițională pentru a face o versiune fără zahăr.

Rețeta 1: desert fără zahăr, ouă sau lapte

Această alternativă necesită doar o cantitate mică de cacao pură și kaki coapte. Durează doar câteva minute.

Ingrediente pentru prepararea a 6 porții

  • 2 kg de kaki (greutatea fructelor decojite și tăiate)
  • 70 g de cacao pudră 100%

Mod de preparare

  • Mai întâi, curăță și taie kaki în bucăți de dimensiuni medii și fă-le piure.
  • Apoi, adaugă cacaua și amestecă din nou până se omogenizează.
  • Pune pasta obținută în forme individuale și acoperă-le cu folie de aluminiu; apoi, pune-le în frigider cel puțin șase ore (peste noapte, dacă este posibil).
  • Scoate tarta din frigider după acest interval de timp. Textura va fi una cremoasă (poate fi puțin diferită de tradiționala tartă cu fructe, dar rezultatul este la fel de gustos).

Acest desert conține doar zaharuri naturale din fructe și cacao. De asemenea, este potrivit pentru persoanele cu intoleranțe și alergii frecvente, cum ar fi cele la ouă și lapte. Dacă utilizezi cacao 100%, desertul este potrivit și pentru celiaci.

Cei care preferă o aromă mai dulce pot adăuga îndulcitor natural; deși este mai bine să te obișnuiești cu aroma reală a fructelor. Adaugă o notă de scorțișoară sau vanilie pentru a spori aroma dacă crezi că desertul are nevoie de acest lucru.

Îți recomandăm și:

Tartă cu lămâie și bezea (lemon meringue pie)

Rețeta 2: tartă de ciocolată și kaki cu ouă

Acesta este un flan tradițional, dar este preparat acasă și folosește fructe ca ingredient principal.

Ingrediente necesare

  • 1 kg de kaki coapte
  • 40 g de cacao pudră 100%
  • 5 ouă
  • 140 g de zahăr
  • 100 g de zahăr pentru caramel

Mod de preparare

  • Mai întâi, curăță și taie kaki și pune-le deoparte.
  • Apoi, fă caramelul punând 100 g de zahăr într-o cratiță cu o cantitate mică de apă; topește zahărul, apoi pune-l în formă pentru a-i acoperi fundul.
  • Amestecă fructele și cacaua. Consistența trebuie să fie densă și omogenă.
  • Într-un alt castron, bate ouăle cu restul de zahăr și apoi adaugă-le în amestecul anterior. Pune totul în forma care conține caramelul și acoperă cu folie de aluminiu.
  • Coace tarta la 170 °C timp de o oră sau gătește-o într-o baie de apă pentru aceeași perioadă de timp; va fi gata atunci când introduci o furculiță în ea și aceasta iese curată.
  • Scoate tarta din cuptor și pune-o deoparte pentru a-i permite să se răcească complet. Apoi, pune-o în frigider timp de cel puțin două ore (fă-o cu o zi înainte dacă vrei să aibă o consistență și o aromă mai bună).
  • Poți reduce conținutul de zahăr al acestui preparat sărind peste caramel și adăugând câteva nuci tocate deasupra acestuia după scoaterea din formă.
Fructe kaki
Poți mânca sănătos, bucurându-te de dulceața fructelor kaki.

Despre

Cele două versiuni sunt relativ ușoare și le poți realiza într-un timp scurt. Acesta este motivul pentru care acest desert este ideal la orice oră a zilei. Prima rețetă este mai bună pentru consumul obișnuit, iar a doua pentru ocazii speciale.

Ornează tarta de ciocolată cu kaki cu biscuiți sau napolitane când o servești. De asemenea, poți presăra niște nuci tăiate deasupra.

Acest tip de desert este minunat pentru a mânca mai multe fructe și a le varia. Culoarea puternică a fructelor kaki dezvăluie compoziția lor impresionantă de vitamine, antioxidanți și beta-caroten.

Iubitorii de ciocolată se vor delecta cu gustul puternic al ciocolatei adevărate. Este cel mai bun mod de a profita la maxim de beneficiile acesteia. Cacaua este apreciată de mii de ani în culturile precolumbiene, care au trăit în zona cunoscută acum drept Mexic.

  • Butt MS, et al. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. Experimental and Clinical Sciences Journal. Mayo 2015. 14:542-561.
  • Latif, R. Chocolate/cocoa and human health: a review. The Netherlands Journal of Medicine. Marzo 2013. 71(2):63-8.
  • Montagna MT, et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. International Journal of Environmental Research and Public Health. Diciembre 2019. 16(24):4960.