Cum să prepari un flan napolitan fără zahăr

02 Iulie, 2020
Știai că este posibil să prepari prăjituri precum flanul cu Stevia rebaudiana în loc de zahăr? Descoperă o rețetă delicioasă de flan napolitan în acest articol!

Ți-ar plăcea să prepari un desert ușor, cu puține calorii? În cele ce urmează, îți prezentăm o rețetă delicioasă de flan napolitan fără zahăr.

Flanul este un desert irezistibil. De fapt, atât adulții, cât și copiii îl adoră. Un avantaj al flanului este faptul că poate fi preparate fără zahăr pentru -i reduce conținutul de calorii, ceea ce nu-l va face însă mai puțin gustos.

Rețetă de flan napolitan fără zahăr

Farfurie cu flan napolitan fără zahăr
Flanul napolitan cu Stevia rebaudiana are mai puține calorii decât cel clasic.

Flanul napolitan iese în evidență datorită spongiozității sale. Textura sa plină de aer îl face să se topească în gură și te va încuraja să continui să mănânci. În plus, este mult mai ușor de preparat decât bănuiești. Flanul napolitan este un desert rapid și gustos care îți va surprinde întreaga familie.

Citește și:

Cum se prepară șarlota de lămâie, un desert regal

În ceea ce privește proprietățile sale nutritive, flanul se prepară din lapte și ouă. Pentru ca rețeta de mai jos să fie săracă în calorii, am decis să folosim lapte degresat.

Trebuie menționat faptul că, deși laptele degresat este bogat în calciu și iod și are același procentaj de lactoză și zahăr ca laptele integral, acesta își pierde conținutul de vitamina A și D în procesul de degresare. Dacă vrei ca flanul pe care îl servești să conțină aceste vitamine, folosește lapte integral.

Ouăle sunt foarte hrănitoare. Acestea conțin proteine de calitate ridicată și acizi grași mononesaturați. Totodată, în componența lor găsim vitamina A, complexul de vitamine B (B2, B3, B12 și folat), fosfor, iod și seleniu.

Am decis să folosim brânză ricotta în loc de lapte condensat și Stevia rebaudiana în loc de zahăr pentru a reduce conținutul de calorii al acestui desert și a-l face să fie adecvat pentru diabetici. Desigur, poți înlocui Stevia rebaudiana cu zahăr dacă vrei.

Ingrediente pentru flan (10 persoane)

  • 2 1/2 căni de lapte degresat
  • 1 1/2 cană de brânză ricotta
  • 5 ouă
  • 1 lingură de Stevia rebaudiana sub formă de pudră
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • Spray pentru gătit cu ulei vegetal (oricât de mult este nevoie)

Ar putea să te intereseze:

Pâinea lui Dumnezeu: un delicios desert portughez

Ingrediente pentru caramel

  • 50 g de pudră de sucraloză
  • 3 linguri de apă
  • Puțină zeamă de lămâie

Mod de preparare

Porție de flan napolitan fără zahăr
Încearcă să decorezi flanul preparat cu fructe. Desertul obținut va avea atât un gust delicios, cât și un aspect atractiv.
  • Preîncălzește cuptorul la 175 °C.
  • Amestecă laptele degresat, brânza ricotta și Stevia rebaudiana cu un mixer electric.
  • De îndată ce ai obținut o compoziție omogenă, adaugă extractul de vanilie și amestecă din nou.
  • Acum, prepară caramelul. Încălzește un cuptor olandez la foc mic și pune pudra de sucraloză. Amestecă până când culoarea sa capătă o nuanță nisipoasă. Oprește focul și adaugă apa și zeama de lămâie. Amestecă continuu.
  • Pulverizează spray de gătit cu ulei vegetal pe vasul sau vasele pentru copt.
  • Toarnă caramelul și apoi compoziția de flan napolitan în vas.
  • Acoperă cu o folie de aluminiu și pregătește un bain-marie în cuptor. Toarnă suficientă apă într-o tavă pentru a acoperi 1/3 din vasul pentru copt, apoi pune vasul în tavă.
  • Coace la 175 °C pentru aproximativ o oră. Asigură-te că apa nu se evaporă și, dacă este nevoie, adaugă mai multă.
  • Înfinge o scobitoare în flan. Dacă este curată când o scoți, înseamnă că prăjitura este gata.
  • Lasă flanul să se răcească ca să-l poți scoate din vasul pentru copt fără a-l strica.

Câteva sfaturi finale

  • Poți înlocui laptele degresat cu lapte de migdale (cantitatea va rămâne neschimbată).
  • Decorează flanul napolitan preparat cu diverse fructe, inclusiv căpșuni, cireșe sau fructe de pădure. Fii creativ/ă!
  • Dacă îți place dulceața de lapte, toarnă o lingură peste flan!
  • Brânza ricotta poate fi înlocuită cu lapte condensat. Însă acest produs va crește conținutul de calorii al desertului deoarece este foarte bogat în zahăr.

Ce părere ai despre rețeta de flan napolitan prezentată în acest articol? Nu ezita să o încerci chiar azi!

  • Fundación Española de Nutrición. Leche desnatada. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/lechedesnatada.pdf
  • Fundación Española de Nutrición. Huevos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/huevos.pdf
  • Villagran Jaramillo, A., Huayamave Bravo, C., Lara Garcia, J., & Maluk, O. (2009). Stevia: Producción Y Procesamiento De Un Endulzante Alternativo.