Cum se prepară șarlota de lămâie, un desert regal - Doza de Sănătate
 

Cum se prepară șarlota de lămâie, un desert regal

Șarlota de lămâie este un desert foarte revigorant, simplu, gustos și sănătos, ideal pentru toată familia. Aceasta te va face să te simți ca un rege sau o regină.
Cum se prepară șarlota de lămâie, un desert regal

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

O cutie de biscuiți, puțin lapte condensat și câteva lămâi reprezintă ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara un desert delicios, care poate fi servit după prânz sau ca gustare de după-amiază. În articolul de azi îți arătăm cum se prepară șarlota de lămâie, care îți va lăsa gura apă.

Șarlota de lămâie este foarte asemănătoare cu plăcinta de lămâie americană. În cazul celui de-al doilea desert însă, biscuiții sunt combinați direct cu ouă și zahăr. Citește în continuare pentru a afla cum se prepară șarlota de lămâie, un desert franțuzesc delicios.

Ingredientele necesare

Pentru a prepara șarlota de lămâie, ai nevoie de o cutie de lapte evaporat, o cutie de lapte condensat și cel puțin două pachete de biscuiți Maria. Secretul acestui desert se află în biscuiți.

Cum se prepară șarlota de lămâie cu biscuiți Maria

În ceea ce privește cantitățile, ai nevoie de 360 ml de lapte evaporat, 397 g de lapte condensat și 170 g de biscuiți.

Desigur, nu putem să uităm de ingredientul-cheie al acestui desert: lămâia. Ca să obții cantitatea de zeamă necesară, 6-8 lămâi (1 kg) sunt de ajuns. Mai exact, ai nevoie de 16 linguri (adică aproximativ 200 ml) de zeamă de lămâie.

Pentru a obține o aromă mai specială, poți include și 225 g de smântână și 2 lingurițe de scorțișoară sub formă de pulbere. Aceste ingrediente suplimentare nu sunt necesare pentru a prepara rețeta de bază. Adaugă-le doar dacă vrei.

Cum se prepară șarlota de lămâie

  • Mai întâi, stoarce zeama lămâilor.
  • Toarnă zeama de lămâie într-un castron mare de sticlă.
  • Apoi, adaugă laptele evaporat și cel condensat.
  • Compoziția trebuie să fie bine amestecată, drept pentru care te sfătuim să folosești un robot de bucătărie.
  • De îndată ce obții o cremă omogenă, poți începe să prepari straturile șarlotei de lămâie.
  • Într-un vas special de tartă, pune primul strat de biscuiți Maria. Aceștia nu trebuie să se suprapună.
  • De îndată ce ai așezat stratul de biscuiți, toarnă compoziția cremoasă peste ei.
  • Deasupra compoziției, adaugă încă un strat de biscuiți la fel cum ai făcut anterior.
  • Toarnă restul cremei peste biscuiți. Acest ultim strat va fi mai gros și va avea o aromă de lămâie mai intensă.
Bucătar care știe cum se prepară șarlota de lămâie

La final, pune șarlota în congelator!

Principalul avantaj al acestei rețete este faptul că biscuiții sunt deja preparați. Astfel, nu ai deloc nevoie de cuptor. Din contră, șarlota de lămâie trebuie introdusă în congelator. Las-o să stea cel puțin 30 de minute, astfel încât să se întărească.

Unele persoane lasă șarlota în frigider toată ziua și nu apelează la congelator. Ambele variante funcționează, dar cea de-a doua îți va permite să ai mai mult control asupra rezultatelor finale. Practic, te vei asigura că prăjitura se întărește adecvat, fără a o congela.

Înainte de a o servi, presară puțină scorțișoară sub formă de pulbere. Mulți preferă să folosească coajă de lămâie rasă. Ambele topping-uri amplifică aroma și înfrumusețează aspectul desertului. Poți chiar să adaugi frișcă.

Cum se prepară șarlota de lămâie și limetă

Șarlota de lămâie, desertul reginelor

Conform unor variante ale poveștii, șarlota de lămâie a fost inventată în Anglia, în perioada domniei lui George al III-lea. Se pare că desertul a fost numit după soția acestuia, Charlotte de Mecklenburg-Strelitz.

O altă poveste sugerează faptul că inventatoarea desertului, Marie-Antoine Carême, a obținut șarlota de lămâie prin modificarea rețetei de șarlotă rusească (Charlotte Russe). În acest caz, desertul ar fi fost numit după soția Țarului Nicolae I, Charlotte a Prusiei.

Poate nu vom ști niciodată originea exactă a denumirii șarlotei de lămâie. Cert este însă că aceasta își merită statutul în regatul prăjiturilor.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.