Pâinea lui Dumnezeu: un delicios desert portughez - Doza de Sănătate
 

Pâinea lui Dumnezeu: un delicios desert portughez

Pâinea lui Dumnezeu este un desert portughez cu o aromă pe măsura numelui său. Este foarte ușor de preparat, iar secretul obținerii unui desert delicios stă în frământarea aluatului.
Pâinea lui Dumnezeu: un delicios desert portughez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pâinea lui Dumnezeu sau El pâo de Deus este un desert originar din Portugalia. Această chiflă are o consistență ușoară și o textură aerată. Este acoperită cu nucă de cocos răzuită, ingredient ce se adaugă ultimul.

În mod tradițional, această pâine era consumată de Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Însă acum aceasta este savurată de-a lungul întregului an în țara sa de origine și în state precum Brazilia și Venezuela, acolo unde au existat colonii portugheze.

Multe persoane susțin că acest desert are mai mult de 200 de ani vechime. De asemenea, se crede că nuca de cocos a început să fie adăugată deasupra după stabilirea portughezilor în Brazilia, atunci când s-a încercat oferirea de arome noi rețetei. Aceste arome au fost asimilate rețetei originale. Însă acest lucru nu a fost confirmat încă prin dovezi istorice.

Rețeta de pâinea lui Dumnezeu poate varia, incluzând suc de lămâie sau chiar lichior aromat.

Cum se prepară rețeta autentică de pâinea lui Dumnezeu?

Ingrediente pentru pâinea lui Dumnezeu

Ingrediente pentru aluat (12 porții)

  • Un praf de sare
  • Un pachet mic de unt (100 g)
  • 2 ouă de dimensiuni medii
  • 3/4 ceașcă de zahăr (15 g)
  • 1/2 cană de lapte (125 ml)
  • 4 căni de făină de grâu fără drojdie (480 g)
  • 2 linguri de drojdie proaspătă de patiserie (30 g)
  • Opțional pot fi adăugate portocale sau lămâi rase, 3 linguri de rom (45 ml) și esență de vanilie

Ingrediente pentru topping

  • 1 ou de dimensiune medie
  • 1 cană de nucă de cocos răzuită (100 g)
  • 2 linguri de zahăr pudră (30 g)
  • 2 linguri de zahăr alb (30 g)

Mod de preparare aluat

  • Toarnă laptele într-un bol rezistent la temperatură și încălzește-l timp de 2 minute în cuptorul cu microunde. Nu este nevoie ca acesta să clocotească. Trebuie să fie doar cald.
  • Adaugă în laptele cald drojdia proaspătă. Amestecă totul bine cu o lingură. Apoi, adaugă o jumătate de cană de făină (60 g).
  • Bate cu telul până obții un amestec fin fără cocoloașe. Acoperă vasul și lasă-l să stea timp de 15 minute.
  • În acest interval de timp, pune untul într-un vas și topește-l în cuptorul cu microunde.
  • Pune făina într-un bol separat și lasă spațiu în mijloc pentru a adăuga cele două ouă (nu le bate) și untul topit. De asemenea, adaugă zahărul și amestecul de drojdie pregătit anterior.
  • Amestecă totul cu mâinile până obții un aluat. Formează o bilă din aluat și las-o să stea la temperatura camerei acoperită cu un prosop curat și umed, timp de două ore. Pe măsură ce trece timpul, aluatul își va mări volumul.
  • După scurgerea acestui interval de timp, presară cu făină blatul de lucru pe care vei frământa aluatul.
  • Frământă coca timp de aproximativ 5 minute, pentru a-i oferi elasticitate. Aceasta trebuie să fie suficient de moale, astfel încât să poată fi manevrată cu ușurință.
  • Fă o gaură în mijlocul bilei de aluat și adaugă praful de sare. Închide gaura și frământă din nou timp de 5 minute în mod constant.

Pâinea lui Dumnezeu: cum să coci aluatul

Nucă de cocos întreagă și răzuită
  1. Rupe bucăți din aluat și formează în palme bile mici. Apoi, aplatizează ușor bilele pentru a le oferi aspectul clasic de chiflă. Pune-le deoparte.
  2. Pentru a prepara topping-ul, amestecă într-un bol un ou (fără a-l bate înainte) cu zahăr alb și nucă de cocos răzuită. Pune acest amestec în frigider până în momentul utilizării.
  3. Pune hârtie de copt pe o tavă și încinge cuptorul la 180 ºC.
  4. Pune chifelele în tava de copt, lăsând spațiu între ele pentru a nu se lipi atunci când cresc. Adaugă rapid deasupra amestecul de nucă de cocos, zahăr și ou (1 lingură pe fiecare chiflă este suficient). Distribuie topping-ul astfel încât acesta să nu pătrundă în aluat.
  5. Pune chiflele în cuptor timp de jumătate de oră.
  6. După ce devin maro aurii, scoate-le din cuptor și pudrează-le cu zahăr tos.

Pâinea lui Dumnezeu poate fi servită caldă sau rece. Totul depinde de preferințele tale. În Venezuela, oamenii preferă să consume aceste chifle alături de cafea sau să le umple cu brânză de vaci fără sare.

Pâinea lui Dumnezeu poate fi umplută și cu diverse creme sau gemuri. Deși aceste variante sunt și ele delicioase, unii oameni le consideră mult prea lipicioase. Experimentează și alege opțiunea care ți se potrivește cel mai bine!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.