Cum să prepari flan tradițional napolitan

· 4 noiembrie 2018
În acest articol, îți prezentăm un desert simplu, rapid și delicios care sigur îți va încânta papilele gustative. 

Dacă îți plac deserturile, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile de mai jos, îți arătăm cum să prepari un flan tradițional napolitan, o prăjitură simplă și rapidă, dar extrem de gustoasă. Încearc-o și tu!

Flanul este un desert prezent în majoritatea bucătăriilor lumii. Acest preparat este extrem de versatil și poate fi realizat cu diverse combinații de ingrediente.

Originile flanului datează din vremea romanilor, atunci când aceștia au început să domesticească găinile și să adauge ouă în diverse rețete. Prima denumire a acestui desert a fost Tyropatinam.

Ulterior, în epoca medievală, oamenii au început să gătească un amestec de ouă, lapte și miere de albine, care era servit în timpul Postului Mare. În timp, anumite ingrediente precum ardeii au fost înlocuite cu caramel (în urma procesării trestiei de zahăr). 

Flan este un termen franțuzesc care inițial însemna tort plat. Denumirea datează din secolul al VII-lea, când acest preparat a devenit foarte cunoscut. Astfel, se consideră că flanul are origini europene și că rețeta este veche de sute de ani.

Această delicatesă minunată se prepară din ouă, lapte, zahăr, cremă de brânză și un strat destul de gros de caramel copt la baie de aburi. Află din articolul nostru cum să prepari flan tradițional napolitan.

Te invităm să descoperi și:

Rețete de chec de banane simple și gustoase

Flan tradițional napolitan

Flan tradițional napolitan în caramel

Dacă plănuiești o cină romantică sau o întrunire deosebită, acest desert este alegerea ideală. Flanul este ușor de preparat și foarte gustos. Îți recomandăm să oferi această delicatesă iubitorilor de prăjitură cu brânză (cheesecake) și tarte.

Ingrediente

  • 6 ouă întregi
  • Cremă de brânză (380 g)
  • ½ cană de apă (110 ml)
  • Coaja unei lămâi (3 g)
  • O cutie de lapte condensat (397 ml)
  • 1 cană de lapte evaporat (225 ml)
  • 1 cană de zahăr alb (aproximativ 200 g)

Mod de preparare

  • În primul rând, ia forma de flan sau tort, toarnă apa și zahărul în ea și las-o pe foc până când zahărul se topește și formează un caramel auriu.
  • Nu amesteca cu lingura, pentru a evita cristalizarea. Mișcă forma dintr-o parte în alta pentru a împrăștia caramelul pe pereții săi și apoi dă-o deoparte.
  • Pune în blender crema de brânză, laptele condensat, coaja de lămâie, ouăle și laptele evaporat.
  • Procesează ingredientele în blender până se amestecă bine. (Poți opta și pentru amestecarea manuală cu telul).
  • Pune amestecul în mijlocul formei în care ai preparat caramelul.
  • Pune tava la cuptor la baie de aburi, la o temperatură de 180°C și las-o să stea până când prăjitura se întărește, iar suprafața sa devine aurie.
  • Pentru a coace desertul la bain-marie, trebuie să acoperi forma cu folie de aluminiu și să o pui într-un vas mai mare cu apă suficientă, astfel încât aburii să poată coace prăjitura.
  • Scoate desertul din cuptor și pune un prosopel deasupra pentru a se răci și a menține totodată cât mai multă umezeală.
  • După ce s-a răcit, desprinde marginile cu un cuțit și răstoarnă flanul pe un alt vas.
  • Nu uita că în formă se află și un lichid. Trebuie să alegi un vas potrivit pentru a face transferul.

Te-ar putea interesa și:

Prăjitură pufoasă cu iaurt

Flan napolitan cu căpșune

Cum să faci flan tradițional napolitan cu căpșune

Aceasta este o altă versiune binecunoscută a aceluiași flan tradițional napolitan, la fel de gustoasă ca prima rețetă. Nu trebuie decât să adaugi câteva căpșune și puțină esență de vanilie.

Ingrediente

  • 6 ouă întregi
  • 10 căpșune mari
  • Cremă de brânză (150 g)
  • ½ cană de apă (110 ml)
  • 1 cană de lapte evaporat (225 ml)
  • O cutie de lapte condensat (397 ml)
  • 4 lingurițe de esență de vanilie (20 ml)
  • 1 cană de zahăr alb (aproximativ 200 g)

Mod de preparare

  • În primul rând, preîncălzește cuptorul la 180 °C. 
  • Toarnă apa și zahărul într-o cratiță și amestecă încontinuu până se topește.
  • Așteaptă apoi câteva secunde până când zahărul devine auriu (fără să mai amesteci).
  • Ia imediat vasul de pe foc și toarnă lichidul într-o formă de flan sau tort. Mișcă forma dintr-o parte în alta pentru a împrăștia caramelul pe pereții vasului.
  • Procesează în blender căpșunele cu laptele evaporat, până obții un amestec omogen.  
  • Într-un bol separat, bate ouăle cu laptele condensat. Adaugă esența de vanilie și crema de brânză și bate în continuare, până amesteci bine toate ingredientele.
  • Adaugă apoi amestecul cu căpșune și continuă să bați întreaga compoziție. Toarnă apoi amestecul în forma cu caramelul întărit.
  • Pune forma într-un vas mai mare și umple-l pe jumătate cu apă fierbinte.
  • Coace prăjitura la bain-marie până se întărește și devine aurie la suprafață. Acest proces durează în jur de 45 – 60 de minute.