Știai că nucile scad tensiunea arterială?
Este posibil să îți îmbunătățești sănătatea cu un singur gest dietetic simplu? Da, acest lucru este valabil atunci când vine vorba de nuci. Pentru a fi mai specifici, nucile scad tensiunea arterială. Îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acest subiect în rândurile de mai jos.
Câteva informații despre tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate care afectează un număr mare de oameni din întreaga lume. Prevalența sa continuă să crească. Mai mult, aceasta nu prezintă simptome clare și provoacă leziuni semnificative anumitor organe și țesuturi din corp.
Pentru cei care au tensiunea arterială crescută, probleme cardiovasculare sau sunt pur și simplu interesați de un stil de viață mai sănătos, alimentele sănătoase și naturale, cum ar fi nucile, pot fi de mare ajutor.
Citește mai mult:
Bogăția nutrițională a nucilor
Nucile sunt rodul nucului sau al genului Juglans Regio. Acesta este unul dintre cele mai răspândite soiuri din Europa, sud-estul și centrul Asiei și China. În general, nucile sunt un aliment apreciat pentru conținutul nutrițional și componentele bioactive.
Aceste calități le oferă o serie de proprietăți benefice pentru sănătate. Printre acestea, putem menționa efectul benefic al nucilor atunci când vine vorba de reducerea tensiunii arteriale. Știai că nucile scad tensiunea arterială?
Mai mult, nucile sunt un aliment foarte cunoscut pentru capacitatea de a îmbunătăți dispoziția. De fapt, consumul de nuci este popular de mult timp, mai ales în cadrul dietei mediteraneene. Asta pentru că dovezile științifice arată faptul că acestea au un efect pozitiv asupra sănătății cardiace și a creierului.
- Această varietate de alimente este formată din 65% grăsimi și 15% din proteine.
- În plus, nucile conțin puțini carbohidrați, iar mulți dintre aceștia sunt sub formă de fibre.
- Nucile se remarcă deoarece conțin acizi grași polinesaturați. Conțin acid alfa-linolenic (ALA), unul dintre acizii grași omega 3.
- În același timp, oferă cantități semnificative de vitamina E și B6 și minerale precum potasiul, cuprul și fosforul.
Cum scad nucile tensiunea arterială?
După cum ai putut vedea, una dintre componentele nutriționale ale nucilor este acidul alfa-linolenic (ALA). Un studiu recent al Universității de Stat din Pennsylvania a descoperit o relație între consumul de nuci și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Oamenii de știință au stabilit faptul că persoanele care au adăugat în mod regulat nuci în dieta lor au avut o tensiune arterială mai mică decât cele care au urmat aceeași dietă, dar fără a mânca fără nuci. Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate oferă și alte beneficii la nivel cardiovascular.
Așadar, rezultatele sugerează faptul că nucile scad tensiunea arterială datorită profilului lor lipidic bogat în acid alfa-linolenic. Însă nu toate beneficiile nucilor au legătură cu această componentă.
Rolul altor substanțe nutritive, cum ar fi tocoferolii, acizii fenolici, melatonina și flavonoidele, este, de asemenea, important. Acestea au proprietăți antioxidante care protejează funcția endotelială și reduc deteriorarea oxidativă a arterelor.
Aceste descoperiri sunt foarte importante. Experții erau deja conștienți de faptul că nucile au capacitatea de a reduce colesterolul LDL. Cu toate acestea, nu erau conștienți de efectele pe care le-ar putea avea asupra tensiunii diastolice. După cum știi, ambele aspecte sunt factori de risc atunci când vine vorba de sănătatea cardiovasculară.
Dieta corectă pentru hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate care afectează multe persoane și care trebuie ținută sub control. Prevenirea tensiunii arteriale crescute și controlul valorilor ridicate sunt importante pentru reducerea efectelor negative. Acest lucru reduce, de asemenea, mortalitatea și morbiditatea asociată cauzelor coronariene.
Din fericire, implementarea unor mici schimbări în stilul de viață este una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru. În acest sens, cele mai sănătoase obiceiuri includ următoarele:
- Fii activ fizic. Încearcă să faci mișcare în fiecare zi.
- Menține-ți o greutate sănătoasă.
- Ține sub control nivelul de stres. Mișcarea este una dintre cele mai bune activități pentru controlul stresului. Poți încerca yoga, tai chi, meditație, masaj, etc.
- Evită obiceiurile dăunătoare, cum ar fi tutunul și alcoolul.
- Mănâncă sănătos.
Citește mai mult:
Limitarea aportului de sodiu este o recomandare frecventă adresată persoanelor care suferă de hipertensiunea arterială. Această practică este indicată atât adulților mai în vârstă, cât și pentru persoanelor cu diabet zaharat.
Este important să-ți crești aportul total de minerale, care ar trebui să fie abundente în dietă. Acestea includ magneziul, potasiul și calciul, printre altele. Prin urmare, consumă alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, semințele, nucile (în special nucile românești) și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Au existat numeroase cercetări privind dieta DASH (o abordare nutrițională pentru hipertensiune). Dovezile științifice sugerează faptul că îmbinarea acestei diete cu aportul scăzut de sodiu scade tensiunea arterială sistolică.
Consumul zilnic de nuci reduce tensiunea arterială
În contextul unei diete sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, consumul de alimente precum nucile poate contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale și efectelor sale dăunătoare. Desigur, este important să adopți și alte obiceiuri sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Banel D.K, Hu F.B. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2009. 90(1):56-63.
- Cook N. R, et al. Sodium Intake and All-Cause Mortality over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. Journal of American College of Cardiology. Octubre 2016. 68(15):1609-1617.
- Hermansen K. Diet, Blood Pressure and Hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83(Suppl 1): S113-9.
- Jurasheck S.P, et al. Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of American College of Cardiology. Diciembre 2017. 70(23):2841-2848.
- Kim Y, et al. Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. Diciembre 2018. 10(12):1935.
- Blondeau N, Lipsky RH, Bourourou M, Duncan MW, Gorelick PB, Marini AM. Alpha-linolenic acid: an omega-3 fatty acid with neuroprotective properties-ready for use in the stroke clinic?. Biomed Res Int. 2015;2015:519830. doi:10.1155/2015/519830
- Kris-Etherton P.M. et al. The Effects of Nuts on Coronary Heart Disease Risk. Nutrition Reviews. Abril 2001. 59(4):103-111.
- Schwingshackl L. et al. Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in Nutrition. Noviembre 2017. 8(6):793-803.
- Tindall A.M. et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A RandomizedControlled‐Feeding Trial. Journal of the American Heart Association. Mayo 2019. 8(9).
- West Sh.G et al. Effects of Diets High in Walnuts and Flax Oil on Hemodynamic Responses to Stress and Vascular Endothelial Function. Journal of the American College of Nutrition. Junio 2013. 29(6):595-603.