Coada calului ajută la reducerea vergeturilor?
 

Coada calului ajută la reducerea vergeturilor?

Se crede că siliciul din coada calului ajută la combaterea vergeturilor. Este adevărat? Există dovezi? Vom afla mai jos!
Coada calului ajută la reducerea vergeturilor?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 01 mai, 2023

Extractele de coada calului (Equisetum arvense) sunt folosite de mult timp la fabricarea produselor pentru reducerea vergeturilor. Datorită conținutului de siliciu, această plantă pare utilă pentru refacerea pielii și îmbunătățirea aspectului acesteia. Dar este la fel de eficientă pe cât mulți oameni pretind?

Vergeturile sunt o formă de cicatrizare a pielii care este produsă de întinderea dermei în timpul creșterii, în timpul îngrășării sau în timpul problemelor hormonale. Sunt adesea localizate pe fese, picioare și abdomen. Uneori apar și pe sâni și pe spate.

După cum detaliază un articol publicat de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice, tratamentul vergeturilor are ca scop creșterea producției de colagen și fibre elastice, precum și hidratarea. Pentru a face acest lucru, au fost testate o mare varietate de produse. În continuare, ne concentrăm asupra posibilelor efecte ale cozii calului.

Coada calului ajută la reducerea vergeturilor? Posibile beneficii

Coada calului, cu denumirea științifică Equisetum arvense, aparține familiei Equisetopsida și provine din regiunile temperate ale Europei. Din cele mai vechi timpuri, a fost considerată o plantă cu diverse aplicații medicinale. În ceea ce privește pielea, i se atribuie proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și reparatoare.

Cercetările publicate de BMC Complementary Medicine and Therapies detaliază faptul că această plantă este o sursă semnificativă de flavonoide, triterpenoide, fitosteroli, potasiu, calciu și, mai ales, acid silicic și silicați.

Aceste substanțe sunt apreciate la nivel cosmetic, deoarece asimilarea lor în piele este asociată cu diverse beneficii, precum reducerea vergeturilor. În acest sens, un studiu împărtășit în Anais Brasileiros de Dermatologia detaliază faptul că siliciul joacă un rol important în sinteza colagenului.

În plus, intervine și în activarea enzimelor de hidroxilare, care sunt determinante pentru formarea rețelei de colagen. Așadar, siliciul îmbunătățește rezistența și elasticitatea pielii.

Dezavantajul este faptul că nu există dovezi concludente cu privire la efectele cozii calului în tratamentul vergeturilor. Dincolo de datele anecdotice, niciun studiu nu a confirmat că efectul său anti-vergeturi este real.

Dimpotrivă, experții în dermatologie continuă să nege eficiența produselor topice în reducerea vergeturilor. Potrivit cercetărilor publicate de Jurnalul Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie, există puține dovezi care să susțină utilizarea cremelor sau loțiunilor pentru vergeturi.

Vergeturi pe talie
Vergeturile apar din cauza ruperii fibrelor de colagen. Culoarea lor albicioasă indică durata lungă de evoluție a leziunii.

Cum se folosește coada calului în tratamentul vergeturilor?

În ciuda lipsei de dovezi, există persoane care atribuie efecte pozitive tratamentelor cu coada calului pentru vergeturi. De fapt, pe piață există diverse produse care includ printre componentele lor extracte din această plantă.

Pe de altă parte, literatura populară ne oferă diverse rețete. Acestea combină ingrediente naturale care promit să hrănească pielea din exterior pentru a minimiza această problemă. Să vedem câteva rețete!

1. Ulei de coada calului

Un studiu distribuit de Jurnalul Internațional de Științe Moleculare detaliază faptul că aplicarea anumitor uleiuri vegetale contribuie la repararea barierei pielii, la vindecare și la sinteza colagenului. În acest caz, puteți combina coada calului cu ulei de măsline, de nucă de cocos sau de migdale.

Ingrediente

Instrucțiuni

  1. Încingeți uleiul vegetal la foc mic.
  2. Adăugați coada-calului zdrobită.
  3. Așteptați 5 minute și luați vasul de pe foc.
  4. Când se răcește, treceți uleiul printr-o strecurătoare fină și depozitați-l într-un recipient de sticlă.
  5. Utilizați produsul prin masaj ușor pe zonele pe care doriți să le tratați.
  6. Aplicați-l în fiecare seară înainte de culcare.

2. Infuzie de coada calului

Infuzia acestei plante este folosită ca loțiune pentru a ascunde aspectul vergeturilor. Cu toate acestea, trebuie folosită simultan cu o cremă hidratantă.

Ingrediente

  • 20 g de coada-calului
  • 2 căni de apă (500 ml)

Instrucțiuni

  1. Puneți coada calului în apa clocotită.
  2. Acoperiți vasul și lăsați-l să stea așa timp de 15 minute.
  3. Filtrați lichidul printr-o sită fină și puneți-l într-o sticlă cu pulverizator.
  4. Pulverizați loțiunea pe zonele afectate de vergeturi. Masați pielea și lăsați-i să acționeze 20 de minute.
  5. Clătiți și hidratați pielea cu crema preferată.
Ceaiul de coada calului pentru reducerea vergeturilor
Infuzia de coada calului se poate folosi ca loțiune pentru piele.

Alte recomandări pentru reducerea vergeturilor

Nu există o formulă miraculoasă pentru a elimina vergeturile peste noapte. De fapt, multe tratamente nu reușesc decât să le atenueze. În acest scop, Academia Americană de Dermatologie sugerează următoarele:

  • Folosiți produse anti-vergeturi încă de la apariția acestora. Produsele cosmetice sunt adesea ineficiente pe vergeturile care sunt deja mature.
  • Masați până când substanța este bine absorbită. Acest lucru îi poate spori efectul.
  • Insistați cu tratamentul, adică folosiți-l câteva săptămâni la rând.
  • Alegeți produse cu acid hialuronic și tretinoin.
  • Apelați la tratamente dermatologice profesionale. Unele dintre cele utile sunt peelingurile chimice, terapia cu laser și microdermabraziunea.

Ce trebuie să rețineți?

Utilizarea tratamentelor cu coada calului pentru reducerea vergeturilor este larg răspândită. În ciuda acestui fapt, nu există dovezi concludente cu privire la efectele și beneficiile sale. Nu au fost efectuate studii care să evalueze efectele acestei plante asupra vergeturilor. Se crede că ar putea fi utilă datorită conținutului său de siliciu. Însă, acest lucru nu este dovedit.

Îndrăzniți să încercați această plantă? În general, aplicarea sa locală este bine tolerată și nu prezintă riscuri. S-ar putea să funcționeze mai bine atunci când este combinată cu masaj, alimentație sănătoasă, multă apă și exerciții fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. [Updated 2022 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
  • Gründemann C, Lengen K, Sauer B, Garcia-Käufer M, Zehl M, Huber R. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med. 2014 Aug 4;14:283. doi: 10.1186/1472-6882-14-283. PMID: 25088216; PMCID: PMC4132922.
  • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
  • Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. PMID: 26486318; PMCID: PMC5057295.
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.