Copiii care cresc fără tată
Familiile se schimbă. În lumea occidentală este în creștere proporția familiilor monoparentale și, în consecință, procentul copiilor care cresc fără tată sau mamă. Indiferent de motivul care a determinat o familie să fie monoparentală (divorțul, separarea cuplului, decesul partenerului, etc.), copiii care cresc fără tată au multe dificultăți de înfruntat.
A crescut fără tată… sau mamă
Numărul copiilor care cresc fără unul dintre părinți la voința adulților este în creștere. Ratele divorțurilor sunt în creștere. Multe femei și bărbați decid să aibă copii singuri. Cea mai frecventă este absența tatălui, dar apare și la mamă.
Există multe motive pentru a explica această situație, dar adevărul este că există din ce în ce mai multe familii monoparentale. Acest lucru are un impact emoțional atât asupra copiilor care cresc fără tată, cât și asupra societății care îi adăpostește.
Deși mama poartă povara creșterii, educației și îndrumării copilului, tatăl absent creează un gol emoțional enorm.
Absența tatălui poate fi fizică, fie din cauza decesului, fie pentru că nu este responsabil pentru copil. Sunt și cazuri în care, deși tatăl este prezent, nu are nicio legătură emoțională cu copiii.
În ambele cazuri (atât absența fizică, cât și absența emoțională), efectele asupra dezvoltării și echilibrului emoțional al copiilor sunt devastatoare.
Citiți și: Ce semne indică faptul că copilul este prea răsfățat?
Copiii care cresc fără tată: consecințele absenței
Cu excepția cazurilor de familii extinse, în care o rudă își asumă rolul tatălui absent, copiii care cresc fără tată pot dezvolta diverse tulburări de comportament. Acest lucru a fost recunoscut și acceptat pe scară largă de numeroși specialiști.
Pentru a ascunde sentimentele de nefericire, furie, abandon și teamă, copiii care cresc fără tată pot prezenta probleme. Potrivit acestui studiu realizat de Pontificia Universidad Javeriana (Colombia), unele dintre ele pot fi:
- Dificultăți de relaționare cu alți copii
- Deficit de atenție și performanță școlară slabă
- Degradarea mamei și idealizarea tatălui
- Goliciunea emoțională și stima de sine scăzută
- Probleme emoționale precum anxietatea, depresia sau agresivitatea
- Frica de abandon, care generează comportamente dependente sau izolare socială
- Abuzul de droguri
- Mai puțin autocontrol
Recomandări pentru creșterea copiilor fără tată
Dacă creșterea și educarea este o sarcină complexă pentru un cuplu stabil, este mult mai greu dacă totul cade în sarcina unui singur părinte. Un copil are nevoie de încurajare pozitivă pentru a crește sănătos și fericit, pentru a se maturiza într-un adult încrezător în sine și cu o stimă de sine ridicată.
Următoarele recomandări vă pot ajuta în procesul complex de creștere a copiilor.
1. Cereți sprijinul familiei
Dacă există cineva în familie care vă poate sprijini activ în creșterea copilului, profitați de ocazie. Un bunic, un unchi sau o mătușă poate umple o parte din vidul emoțional creat de absența unui părinte.
2. Cereți ajutor psihologic
Nu vă fie teamă să cereți sfatul unui profesionist. Acest lucru vă poate ajuta să faceți față consecințelor absenței tatălui, precum și problemelor care pot apărea în relația cu cel mic.
3. Evitați discreditarea sau blamarea
În perioadele de tensiune, evitați disprețuirea sau blamarea părintelui absent. Dacă îl vorbiți de rău pe tată, nu veți obține nimic pozitiv. De multe ori, copiii se simt vinovați pentru absența tatălui, deși nu au nicio responsabilitate.
4. Evitați comparațiile
Evitați să vă comparați familia cu o alta care are ambii părinți în peisaj. Cel mai probabil copilul o va face, așa că evitați să o faceți și vor. Acele comparații dor, generează frustrări și adâncesc rănile.
5. Stabiliți reguli clare și flexibile
Trebuie să existe reguli clare, dar în același timp flexibile, care să poată fi adaptate circumstanțelor și care să garanteze bunăstarea copiilor.
6. Petreceți timp cu copiii
Dacă nu aveți cu cine să împărțiți responsabilitățile, aveți multe sarcini de îndeplinit. Totuși, rezervați-vă timp (oricât de puțin ar fi) pentru copii: studiați împreună, citiți-le o poveste, ieșiți la o plimbare…
7. Arătați toleranță și răbdare
Vor fi momente dificile, acceptați-le. Nu puteți juca ambele roluri, este imposibil. Ceea ce nu merge bine astăzi, poate fi rezolvat mai târziu cu calm și răbdare.
Citiți și: Smartphone-ul la copii: 7 avantaje și 7 dezavantaje ale utilizării
Pentru voi, cele care aveți grijă de copiii care cresc fără tată
Este important să luați în calcul posibilitatea de a vă reconstrui familia. Nu va fi o decizie ușoară, deoarece oricine se apropie de voi trebuie să înțeleagă și să accepte că cei mici fac parte din realitatea voastră.
Acea persoană nouă va trebui să-și asume un rol în cadrul familiei. Nu respingeți oportunitatea de a fi fericite cu un nou partener.
Reconstruirea familiei îi oferă copilului șansa de a reface legăturile cu tatăl de care are atât de multă nevoie.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.