Crononutriția pentru îmbunătățirea sănătății: care sunt avantajele ei?
Crononutriția optimizează orele de masă pentru a avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate. Acesta este un domeniu foarte nou care este încă în dezvoltare, dar a evoluat destul de mult în ultimii ani. De fapt, s-au făcut deja descoperiri interesante în ceea ce privește funcția metabolică.
Înainte de a începe, este important să rețineți că ora mesei poate să nu influențeze fiziologia tuturor în același mod. Există factori de condiționare genetică care vor modula răspunsurile. Cu toate acestea, un procent mare din populație va beneficia de anumite modificări.
Descoperiți: Beneficiile dietei ketogenice și riscurile asociate
Crononutriția: mâncați mai devreme pentru a îmbunătăți compoziția corporală
Una dintre primele concluzii la care au ajuns cercetătorii în crononutriție este faptul că mâncatul mai devreme efecte pozitive asupra stării compoziției corporale. Un studiu publicat în revista Nutrients confirmă acest lucru. În acest sens, este de preferat ca masa de prânz să fie înainte de ora 1 și ca masa de seară să aibă loc mai devreme de 9.
Metabolismul zaharurilor se va desfășura mai eficient în acest mod, ceea ce va ajuta la prevenirea problemelor complexe precum, rezistența la insulină. Acesta este preludiul diabetului și poate condiționa negativ mobilizarea și oxidarea grăsimilor.
În consecință, apare o acumulare mai mare de grăsime în țesutul subcutanat. Este important să se evite astfel de modificări ale compoziției corporale pentru o sănătate optimă.
Nu contează doar ora mesei, ci și alegerea tipului de hrană. În principiu, alimentele proaspete trebuie să aibă întotdeauna prioritate. Acestea conțin nutrienți de înaltă calitate. Le lipsesc zaharurile simple și grăsimile trans, elemente care tind să crească inflamația în mediul intern.
Ora consumului de carbohidrați contează
Un alt concept de bază al crononutriției are de-a face cu necesitatea de a evita consumul de zaharuri simple pe timp de noapte. În acest interval orar, organismul își reduce capacitatea de a metaboliza acești nutrienți, iar efectele lor asupra metabolismului sunt mai grave. De aceea, în acest moment, consumați doar proteine și grăsimi sănătoase.
Există determinări genetice specifice care pot modifica ușor rezultatele. Potrivit unui studiu publicat în Nutrition & Diabetes, pot fi definite două cronotipuri diferite în funcție de capacitatea de a metaboliza zaharurile în momente diferite ale zilei.
Astfel, unele persoane vor putea folosi mai eficient acești nutrienți dimineața, în timp ce altele vor beneficia de ei ceva mai târziu. În orice caz, deocamdată nu există suficiente mijloace tehnologice pentru a distinge cu ușurință cronotipul unei persoane.
Din acest motiv, recomandarea generală este de a evita consumul de zaharuri simple pe timp de noapte, deoarece la această oră nu sunt folosite ca sursă de energie. Riscul de acumulare este mai mare. În plus, cina este o masă mai puțin voluminoasă, așa că o sursă de proteine și câteva legume sunt mai bune pentru a genera sațietate.
Recomandăm: Meniu pentru dieta ketogenică de 7 zile
Crononutriția în managementul diabetului
În contextul diabetului de tip 2, crononutriția pare decisivă. Optimizarea aportului de carbohidrați poate duce la niveluri stabile de glucoză în sânge, ceea ce ajută la prevenirea agravării problemei.
Unii experți cred în necesitatea limitării aportului de carbohidrați în alimentație la modul general. Acest lucru este benefic la nivel metabolic. În orice caz, în următorii ani este posibil să se facă mai multe cercetări în acest sens, care să ne permită să obținem un model eficient pentru distribuirea zaharurilor pe parcursul zilei.
Acest lucru nu aduce beneficii doar persoanelor cu o patologie metabolică; sportivii vor descoperi și ei avantaje interesante. Își vor putea umple mai ușor depozitele de glicogen și, prin urmare, vor favoriza procesul de recuperare.
Crononutriția, o disciplină determinantă în sănătate
După cum ați văzut, ora mesei poate influența metabolismul nutrienților, ceea ce influențează sănătatea. Prin urmare, luați în considerare faptul că aportul de zaharuri pe timp de noapte trebuie evitat în majoritatea cazurilor.
Astfel, veți evita dezvoltarea unor patologii precum diabetul de tip 2, atât timp cât aveți și alte obiceiuri corecte de viață. Desigur, trebuie menționat că este esențială evitarea consumului de alimente de proastă calitate, în special de alimente ultraprocesate de tip industrial.
Aceste produse conțin o cantitate mare de zaharuri simple și aditivi artificiali, elemente care pot interfera cu buna funcționare a fiziologiei de-a lungul anilor. Este important să îndepliniți cerințele în materie de nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lopez-Minguez, J., Gómez-Abellán, P., & Garaulet, M. (2019). Timing of Breakfast, Lunch, and Dinner. Effects on Obesity and Metabolic Risk. Nutrients, 11(11), 2624. https://doi.org/10.3390/nu11112624
- de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.), 351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
- Henry, C. J., Kaur, B., & Quek, R. (2020). Chrononutrition in the management of diabetes. Nutrition & diabetes, 10(1), 6. https://doi.org/10.1038/s41387-020-0109-6