Logo image
Logo image

Cultivarea și îngrijirea fructului pasiunii acasă

3 minute
Descoperiți cum să plantați și să îngrijiți fructul pasiunii acasă, astfel încât să vă puteți bucura din plin de acest fruct delicios. Este mai ușor decât credeți!
Cultivarea și îngrijirea fructului pasiunii acasă
Ultima actualizare: 11 aprilie, 2023

Fructul pasiunii este un fruct exotic foarte dorit, produs de o plantă cunoscută sub numele de floarea pasiunii. Cultivarea și îngrijirea fructului pasiunii acasă nu este un proces dificil. Vă veți bucura de frumusețea florii care vă împodobește grădina și, când va veni vremea recoltării, vă veți putea delecta cu sucuri, sosuri și deserturi făcute din fructul pasiunii.

De unde provine fructul pasiunii?

Fructul pasiunii este fructul unei plante cățărătoare cunoscută sub numele de floarea pasiunii (Passiflora edulis). Este originar din America de Sud, în special din regiunile tropicale. Totuși, spre surprinderea multora, este foarte rezistent la alte climate.

Această plantă este ușor de cultivat. La vârsta de 3 ani, ajunge la 2 metri înălțime. Tulpinile sale cresc prinse de alți copaci sau de diverse suprafețe. Este o idee grozavă să o folosiți pentru a separa spațiile din grădină sau pentru a oferi mai multă intimitate proprietății.

Florile sale sunt un adevărat spectacol. Ele au ambele sexe, dar au nevoie de polenizare pentru a se reproduce. Se remarcă prin culorile lor frumoase, albastru și violet. Pe lângă împodobirea grădinii și culegerea de fructe delicioase, puteți folosi floarea pasiunii în remedii naturiste (cu acordul medicului).

Articolele științifice arată faptul că floarea pasiunii este o plantă cu capacitatea de a completa tratamentul anxietății, pe lângă faptul că oferă nutrienți antiinflamatori și antioxidanți. Fructul pasiunii are un conținut ridicat de vitamina A și C.

Recomandăm: 12 remedii naturale pentru anxietate

Some figure
Utilizarea gastronomică a fructului pasiunii este variată. Se pot face jeleuri, sucuri și chiar prăjituri.

Cultivarea și îngrijirea fructului pasiunii acasă

Acum că știți care sunt beneficiile cultivării fructului pasiunii acasă, vă vom învăța cum să o faceți și cum să aveți grijă de plantă.

1. Selectați semințele

Fructul pasiunii are între 180 și 200 de semințe, pe care le puteți selecta pentru a începe cultivarea acasă. Frecați semințele pentru a îndepărta pulpa, spălați-le foarte bine și lăsați-le să se usuce 3 sau 4 zile într-un spațiu umbrit.

2. Pregătiți substratul

Pentru a semăna floarea pasiunii, trebuie să pregătiți substratul. Acesta trebuie să conțină pământ, nisip grosier și compost, toate în părți egale. Planta are nevoie de nutrienți și de un drenaj bun.

Dacă urmează să semănați în grădină, luați un băț pentru a face șanțuri de 5 centimetri. În acest fel, semințele nu vor fi inundate atunci când le udați.

3. Puneți semințele

Cu substratul pregătit, este timpul să puneți semințele uscate. Așezați-le la o distanță de 1 centimetru una de cealaltă. Utilizați un amestec din substratul descris mai sus pentru a acoperi ușor semințele.

Fără a exagera, când terminați acest pas, trebuie să udați cultura. Umezirea semințelor este foarte importantă, astfel încât acestea să se amestece cu solul și să înceapă să germineze.

4. Îngrijiți lăstarii

În câteva săptămâni de la plantare, veți observa mici plante verzi care încep să crească. Este esențial să începeți imediat îngrijirea. Trebuie să le fertilizați cu produse organice. Pentru compost, puteți folosi deșeuri organice sau humus de râme.

Păstrați substratul umed, dar evitând îmbibarea cu apă. Dacă plouă, nu mai trebuie să irigați plantele.

De asemenea, asigurați-vă că plantele primesc soare direct. Pe măsură ce cresc, trebuie să le tăiați pentru a nu le scăpa de sub control și a nu se încurca. Acesta este motivul pentru care este o idee grozavă să le plantați lângă un gard.

Amintiți-vă că florile trebuie polenizate pentru a da roade. Acest lucru se întâmplă în mod natural datorită prezenței albinelor, fluturilor și păsărilor colibri. În caz contrar, este nevoie de polenizare manuală.

Recomandăm: 7 alimente afrodisiace cu efect puternic

Some figure
Plantarea și îngrijirea fructului pasiunii este un proces simplu care va culmina cu posibilitatea de a recolta fructe sănătoase și delicioase. Acordați atenție culorii pentru a alege momentul ideal de recoltare.

5. Culegeți fructele

După plantarea și îngrijirea plantei, este timpul să culegeți fructul pasiunii pentru a-l savura în preparatele preferate. Rețineți că momentul ideal pentru a culege fructul este atunci când acesta este galben sau roșiatic.

Cultivarea fructului pasiunii este simplă

Nu ezitați să cultivați fructul pasiunii acasă. Procesul este simplu, iar rezultatul este minunatAtenția cerută de această plantă este elementară. Rețetele preparate cu fructul pasiunii sunt extrem de delicioase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fonseca, L. R. D., Rodrigues, R. D. A., Ramos, A. D. S., da Cruz, J. D., Ferreira, J. L. P., Silva, J. R. D. A., & Amaral, A. C. F. (2020). Herbal medicinal products from Passiflora for anxiety: An unexploited potential. The Scientific World Journal2020. https://www.hindawi.com/journals/tswj/2020/6598434/
  • He, X., Luan, F., Yang, Y., Wang, Z., Zhao, Z., Fang, J., … & Li, Y. (2020). Passiflora edulis: An insight into current researches on phytochemistry and pharmacology. Frontiers in pharmacology11, 617. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.00617/full
  • Taïwe, G. S., & Kuete, V. (2017). Passiflora edulis. In Medicinal Spices and Vegetables from Africa (pp. 513-526). Academic Press. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128092866000248

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.