Cum poate fi aplicată filosofia în viața de zi cu zi
 

Cum poate fi aplicată filosofia în viața de zi cu zi

Filosofia trece cu mult dincolo de studiul academic. Este prezentă în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Vrei să știi unde și când? Vom detalia mai jos.
Cum poate fi aplicată filosofia în viața de zi cu zi

Ultima actualizare: 25 decembrie, 2021

Etimologic vorbind, cuvântul filosofie înseamnă „dragoste de înțelepciune”. Mulți oameni presupun că aceste cunoștințe se limitează la studii teoretice și academice. Cu toate acestea, filosofarea merge mult mai departe. Crezi sau nu, cu toții aplicăm filosofia în viața de zi cu zi.

În acest sens, copiii mici sunt mari filozofi, deoarece mențin o poziție de curiozitate în fața lumii și pun la îndoială constant logica lucrurilor. La fel, adulții filosofează atunci când au preocupări legate de viață, când regândesc situații cotidiene sau când își asumăm poziții justificate în baza unui sistem de credințe.

Cum poate fi aplicată filosofia în viața de zi cu zi

Potrivit filosofului german Wolfram Eilenberger, toți avem o filozofie fără de care nu am putea trăi. Cuprinde idei foarte generale despre cine suntem noi, cine sunt alții, cum au fost acțiunile în trecut și cum vor fi în viitor.

Prin urmare, acest gânditor afirmă că ideea de a aplica filosofia în viața de zi cu zi nu este nouă. Filosofia este deja aici, a fost mereu cu noi. În conformitate cu ceea ce afirmă Eilenberger, este o realitate pe care o filosofăm cu toții. Ce se întâmplă este că majoritatea oamenilor nu sunt conștienți că o fac.

De exemplu, aplicăm filosofia în viața de zi cu zi atunci când ne întrebăm cum să-i înțelegem pe ceilalți și societatea, când punem la îndoială sensul vieții sau când reflectăm asupra acțiunilor corecte într-o anumită situație.

Munca filosofică începe cu îndoiala. Fiecare conversație fluidă și îmbogățitoare pe o anumită temă poate fi filozofică. Chiar și reflecția individuală, produsul neliniștii, este tot un act filozofic. Cu toate acestea, nu este suficient doar să ne facem griji. Faptul, potrivit lui Eilenberger, trebuie să ne luăm în serios propriile întrebări. Atunci începe filosofia.

Mulți au întrebări, dar le lasă deoparte. Ei nu iau în serios îndoielile și întrebările. Odată ce inversează asta, atunci încep să filosofeze.

Femeie care se gândește cum poate fi aplicată filosofia în viața de zi cu zi

7 activități filosofice pe care le poți face în fiecare zi

Recunoașterea faptului că putem aplica filosofia în viața de zi cu zi ne poate conduce către o viață mai bună: să fim mai conștienți de gândurile, acțiunile și emoțiile noastre.

Mulți oameni care doresc să abordeze filosofia o fac prin cărți și teorii, care pot fi copleșitoare și paralizante. Potrivit lui Eilenberger, un început bun sunt biografiile și scrisorile filosofilor.

În plus, analizează-te în propriul context. Observă cum este lumea astăzi, pune la îndoială și regândește ideile care ajută la transformarea ei într-un loc mai bun. Pentru a face acest lucru, îți propunem câteva activități specifice care te pot ajuta în această sarcină.

1. Pune-ți la îndoială convingerile

Potrivit profesorului Eduardo Infante, filosofia are mai mult de-a face cu a pune întrebări decât cu răspunsul. Cu alte cuvinte, este o dragoste mai mult pentru întrebare decât pentru răspuns.

Cu întrebări, dărâmăm zidurile mintale, prejudecățile și dogmele. Infante afirmă că filosofia poate fi cel mai bun antidot împotriva prostiei și dogmatismului.

Încă din copilărie, ni se impune un set de credințe pe care nu le punem la îndoială. Când ajungem la maturitate, avem multe gânduri învechite, limitative și dăunătoare, fără să avem șansa să ne asumăm alte puncte de vedere.

Infante își invită elevii să-și exprime preocupările cu privire la viață și le oferă răspunsurile pe care diferiți autori le-au descoperit. Unele dintre acestea sunt următoarele:

  • Existența lui Dumnezeu
  • Sensul vieții
  • Răul din lume
  • Intimidarea
  • Dragostea
  • Responsabilitatea față de natură
  • Feminismul

Cu siguranță ai avut îngrijorări cu privire la oricare dintre aceste probleme. Alege una și vezi care sunt convingerile tale în legătură cu ea. Apoi, pune-ți următoarea întrebare: „Ce se întâmplă dacă ceea ce cred eu este greșit?”.

2. Ajută-i pe ceilalți

Să presupunem că vrei să donezi o anumită sumă de bani unei organizații caritabile. Ce ar trebui să alegi?

Există un curent în filosofie numit altruism eficient, ai cărui susținători cred că donațiile, oricât de mici ar fi, pot ajuta mult mai mult decât credem. În termeni generali, atunci când vrem să facem un act altruist, trebuie să ne întrebăm cine are mai multă nevoie de ajutorul nostru.

Filosoful de la Universitatea Oxford, William MacAskill, în cartea „Doing Good Better”, ne sfătuiește să ne întrebăm dacă chiar este nevoie de ajutorul nostru.

3. Învață să-ți controlezi emoțiile

Multă vreme s-a crezut că idealul de înțelepciune este respingerea emoțiilor. Odată cu apariția romantismului, acest lucru s-a schimbat. Emoțiile nu mai sunt considerate rele, ci cel mai important lucru din viață.

Credem că ideal este să adoptăm o poziție sau alta. Emoțiile nu trebuie respinse, dar nici nu este convenabil să le dai frâu liber fără niciun fel de control. O bună gestionare a emoțiilor este un aspect vital pentru bunăstare.

4. Reflectă înainte de a te alătura unei controverse pe rețelele de socializare

Astăzi, rețelele sociale sunt o sabie cu două tăișuri. Deși sunt un mijloc de conectare cu lumea și de a transmite idei, sunt folosite și pentru a defăima, amenința sau răni alți oameni care gândesc diferit.

Merită să câștigi câteva retweet-uri cu prețul umilirii sau insultării cuiva? Nu este mai bine să inviți acea persoană să vorbească? Acest lucru merge mână în mână cu controlul emoțiilor. Este nevoie de inteligență emoțională pentru a face acest lucru.

5. Alege votul reflexiv

Un exemplu excelent de aplicare a filosofiei în viața de zi cu zi sunt alegerile politice. Decizia trebuie luată în mod responsabil. O întrebare filozofică care se aplică acestor momente este dacă vrem să contribuim la crearea unei societăți mai echitabile sau preferăm să promovăm libertatea individuală.

De asemenea, datoria constă în a asculta candidații, a-i interoga, a le investiga pozițiile și gândurile. Pe baza acestui lucru, vei lua decizii. Dacă nu știi în ce constă un anumit curent politic, caută informații și întreabă-te dacă este cel mai convenabil pentru societate.

6. Reflectează asupra morții

Cei mai mulți oameni sunt chinuiți de moarte, pentru că este un fapt inevitabil. Mulți filozofi au scris despre asta. De exemplu, Epicur, care menționează că frica de moarte este irațională, deoarece după moarte nu vom simți absolut nimic.

Dincolo de reflecțiile fiecărui gânditor pe această temă, cunoașterea diferitelor puncte de vedere ne poate ajuta să facem față angoasei pe care o generează sfârșitul vieții. La rândul său, Marco Aurelio susține că gândul la propria noastră moarte ne determină să facem mici ajustări zilnice.

O activitate interesantă este cea propusă de profesorul Eduardo Infante, în care le cere elevilor săi să-și scrie epitaful. Acest exercițiu ne poate face să reflectăm asupra modului în care trăim viața și dacă este în concordanță cu ceea ce vrem să realizăm înainte de a muri.

Bărbat melancolic în leagăn pe plajă

7. Ascultă, dialoghează și integrează alte puncte de vedere

Socrate a folosit dialogul pentru a genera cunoștințe. Dacă vrem să aplicăm filosofia în viața de zi cu zi, ce modalitate mai bună decât prin acest instrument?

Mulți oameni participă la conversații, dar nu ascultă ce are de spus altcineva. În schimb, se gândesc la următorul răspuns. Acest lucru nu le permite să integreze alte perspective care le pot îmbogăți cunoștințele despre viață. Trăiesc în propria lor lume, crezând că ideile lor sunt singura modalitate de a vedea lucrurile.

Nimic nu este mai contraproductiv, deoarece generează intoleranță, ură și polarizare. Integrarea altor cunoștințe ne face mai liberi.

Aplică filosofia în viața de zi cu zi pentru o lume mai bună

Filosofia nu este străină niciunuia dintre noi. Dacă învățăm să folosim în mod conștient, schimbările pot fi foarte benefice lumii. Amintește-ți că nu trebuie să fii intelectual sau să fi citit toate lucrările lui Aristotel pentru a putea filosofa.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.