Ce înseamnă să visezi un labirint?
 

Ce înseamnă să visezi un labirint?

A visa un labirint implică descoperirea simbolicii din spatele acestuia. Îți explicăm totul în următoarele rânduri!
Ce înseamnă să visezi un labirint?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Labirinturile sunt una dintre structurile cu cel mai mare simbolism din umanitate. Toată lumea își amintește de faimosul labirint cretan. Să visezi un labirint este ceva comun, iar interpretarea lui este legată de diferite nuanțe ale vieții de zi cu zi. Îți prezentăm 6 posibile interpretări ale acestei experiențe!

Impactul labirinturilor în cultura noastră nu este minor. Chiar și astăzi, desenele labirintice sunt foarte populare, ca să nu mai vorbim de modul în care sunt integrate în artă sau arhitectură. Să luăm ca exemplu filmul The Shining (1980) sau labirintul de gheață din Polonia care a surprins internetul în urmă cu câțiva ani. Să vedem ce înseamnă visarea unui labirint!

Ce înseamnă să visezi un labirint?

Dacă ai avut vise cu labirinturi, cu siguranță nu știi ce fel de interpretare să le dai. Sensul poate fi foarte ambiguu, mai ales dacă nu stabilești o relație cu viața ta reală. Pentru a găsi explicația, trebuie să îți evaluezi viața și să obții concluziile relevante.

Problema este atunci când faci invers: încerci să tragi concluzii din vise, pe care le aplici în realitate. Îți prezentăm 6 posibile interpretări ale visului!

1. Căutare spirituală

Prima interpretare pe care experții o dau visării unui labirint este legată de căutarea spirituală. În multe culturi , labirintul simbolizează calea de la lumea celor vii la cea a morților. Pe scurt, simbolizează nașterea, călătoria vieții și moartea.

Omenirea a construit sisteme de organizare a credințelor. La nivel formal, numim aceste sisteme religii, dar la nivel informal le putem clasifica drept credințe. Dacă te afli în mijlocul unei bătălii spirituale despre credință sau ce crezi despre viață sau moarte, atunci s-ar putea să visezi un labirint.

2. Ești pierdut emoțional sau fizic

Femeie depresivă
Una dintre cele mai naturale interpretări ale visului este a te simți pierdut în orice aspect al vieții.

Deoarece există o singură cale sigură între zeci de opțiuni atunci când finalizezi un labirint, visul poate fi o metaforă ce arată că ești pierdut. Te poți simți astfel atât fizic, cât și emoțional, așa că acest vis este legat și de experiențe precum angoasa sau singurătatea.

De exemplu, este posibil să fii într-o relație nesatisfăcătoare sau să trăiești într-un loc în care nu vrei să fii. Este posibil să ai un loc de muncă care te face nefericit sau relațiile tale sociale sunt inexistente. Orice este legat de pierderea unui curs stabilit te poate face să visezi la un labirint: consumul de droguri, depresia, dificultățile financiare și așa mai departe.

3. Îți testezi abilitățile

Finalizarea unui labirint necesită abilități foarte puternice. Gândește-te acum la un labirint ipotetic de câțiva kilometri. În funcție de abilitățile tale, capacitatea spațială, ingeniozitatea sau determinarea, îți poate lua de la câteva ore la câteva zile să ieși din el. De exemplu, în mitul grecesc, Tezeu folosește firul Arianei pentru a reveni la punctul de plecare.

Acest lucru poate arăta că treci printr-o experiență dificilă care necesită tot ce este mai bun din ingeniozitatea, concentrarea sau angajamentul tău. Poate fi o etapă de probă la un nou loc de muncă, responsabilitatea îngrijirii unui nou-născut, dezvoltarea unei întreprinderi sau un examen l facultate. Progresul din vis reflectă progresul din viața reală.

4. Vrei să începi o călătorie

Am menționat deja că labirintul exemplifică drumul de la viață la moarte. Acest lucru poate fi interpretat și ca orice tip de călătorie, una în care te confrunți cu diverse obstacole. Ținând cont de acest sens, putem sintetiza următoarele argumente pentru care visezi labirinturi:

  • Pregătești o călătorie care îți va pune la încercare toate abilitățile.
  • Vrei să adaugi mai multă aventură în viața ta, dar unele temeri te pot reține.
  • Te-ai săturat de rutină, de monotonie și vrei să faci o schimbare drastică lăsând totul în urmă și să începi o nouă viață.
  • Ești o persoană aventuroasă și ești pe cale să planifici cea mai importantă călătorie pe care ai făcut-o până acum.

În acest caz ne referim la o călătorie fizică, deși poate fi interpretată și ca o călătorie abstractă. În orice caz, este ceva ce vrei să faci în ciuda dificultăților.

5. Îți reprimi demonii

Cană de lapte cu model din cacao
Ignorarea emoțiilor sau a experiențelor negative ajunge să ne afecteze mai devreme sau mai târziu. Uneori, acest lucru poate influența visele.

În mitul grecesc, Daedalus a construit labirintul cretan pentru a închide Minotaurul în el. În credințele antice, i se atribuia capacitatea de a captura răul sau spiritele. Acesta este motivul pentru care găsim labirinturi înainte de a intra într-un templu. Labirintul ca și capcană pentru întuneric este o constantă în multe culturi.

Dacă luăm în considerare această interpretare, visarea unui labirint poate fi o modalitate prin care îți spui că îți reprimi demonii. Prin demoni înțelegem daune emoționale, cum ar fi depresia, nesiguranța, trauma, stima de sine scăzută și altele.

6. Te afli într-o etapă de renaștere

Revenind la analogia labirintului ca simbol pentru călătorie, este important să luăm în considerare că fiecare călător suferă o transformare. Obstacolele cu care te confrunți îți oferă experiență și înțelepciune, precum și o viziune complet diferită asupra unor lucruri. Gândește-te, de exemplu, la călătoria lui Ulise din Odiseea.

În linii mari, putem sintetiza acest lucru ca mijlocul unei etape de renaștere. Lași în urmă dogme, paradigme, ideologii sau gânduri și le înlocuiești cu un nou mod de a vedea lumea. Dacă visezi că ieși dintr-un labirint, ți-ai încheiat călătoria.

Interpretările date sunt simbolice și au întotdeauna o relație cu viața proprie. Trebuie să găsești corelațiile relevante, astfel încât să poți alege ce fel de semnificație să atribui visului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dudeja, J. P. Labyrinth walking: Origin, patterns, significance, walking procedures and spiritual benefits. International Journal of Yogic, Human Movement and Sports Sciences. 2018; 3(2 Part K), 666-673.
  • Geoffrion, J. K., & Louët, A. P. Medieval Marvels: Fifty-Three Eleven-Circuit Manuscript Labyrinths. 2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.