Ce înseamnă să-l visezi pe fostul?
 

Ce înseamnă să-l visezi pe fostul?

Descoperă șase motive pentru care ai vise cu fostul tău partener. Toate acestea trebuie interpretate pe baza experienței proprii.
Ce înseamnă să-l visezi pe fostul?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Să-l visezi pe fostul tău partener este un lucru foarte comun. Mulți oameni cred că acesta este un act extraordinar și chiar devin îngrijorați atunci când este o experiență repetitivă. Potrivit cercetătorilor, între 17% și 35% dintre oameni au vise despre fostul lor partener.

Deși majoritatea viselor de acest tip sunt legate de ultimul partener, ele pot fi și despre parteneri mai vechi. Dacă nu încetezi să visezi la fostul, îți propunem șase interpretări care explică ceea ce s-ar putea ascunde în spatele perdelei.

Ce înseamnă să-l visezi pe fostul? Interpretări

Sunt relații pe care le îngropăm în trecut și nu vrem să ne amintim de ele. Există și altele pe care le prețuim. Indiferent dacă te afli într-o relație nouă sau nu, a-l visa pe fostul poate fi puțin deranjant. Să vedem ce poate însemna!

1. Dor de momentele petrecute împreună

Da, prima interpretare a visului este legată de momentele de care v-ați bucurat amândoi în trecut. Aceste momente sunt încă acolo în minte și pot apărea pe neașteptate.

Este nevoie de un stimul extern pentru a vă aminti de o experiență trecută. O culoare, un miros, o imagine, un gust sau orice tip de stimul extern poate trezi conștient sau inconștient o amintire. Acest lucru se poate concretiza în vise.

2. Nu ai un partener în acest moment

Bărbat singur la PC

Cercetarea la care ne-am referit la început indică faptul că mai mult de o treime din oameni au vise frecvente despre partenerii lor. Dacă nu ai un nou partener, este firesc să-l visezi pe fostul.

După cum am subliniat deja, poți oricând memora experiențe plăcute din orice relație. Acestea te fac să te gândești dacă despărțirea a fost sau nu o idee bună. Ghinionul în dragoste poate întări și mai mult această idee.

Oricum ar fi, nefiind într-o relație stabilă te poate face să-ți amintești de cea anterioară. Acest lucru va fi întărit și mai mult de singurătate, de lipsa prietenilor sau chiar de prea mult timp liber. Obsesia poate explica și ea aceste vise.

3. Ai sentimente nerezolvate față de fostul

Aceasta este una dintre interpretările comune. Prin sentimente nerezolvate ne referim la tot ceea ce te-a împiedicat să închei ciclul relației. Ele pot fi, printre multe alte lucruri, următoarele:

  • Nu a existat un acord reciproc la momentul încheierii relației.
  • Mai ai lucruri de spus fostului tău.
  • Au fost probleme interne care nu au fost niciodată discutate.
  • Relația s-a încheiat în cel mai rău mod.
  • Simți că încă ți se datorează explicații.
  • El sau ea mai are lucruri care îți aparțin.

Cele de mai sus sunt doar un exemplu al conflictelor pentru care nu poți să închizi ciclul, să-l lași în trecut și să-ți fixezi privirea asupra prezentului. Trecutul te bântuie ocazional în timpul stării de veghe și în timpul odihnei. Acesta este motivul pentru care îl poți visa pe fostul.

4. Ai dorințe sexuale sau emoționale

O altă posibilă explicație este faptul că ai dorințe sexuale sau emoționale. Există multe explicații pentru acest aparent dor sexual sau emoțional. De exemplu, unii cercetători evidențiază rolul nostalgiei sexuale. Acest lucru se poate manifesta prin insatisfacție sexuală în prezent (sau emoțională), singurătate sau un grad ridicat de atașament, printre alte variabile.

Alte studii indică faptul că visarea unui fost este mai probabilă atunci când relația actuală este foarte nouă sau când simți o nemulțumire generală față de aceasta (nu doar sexuală). În medie, bărbații au mai multe șanse să aibă vise legate de întâlniri sexuale cu un fost partener/ă.

5. Ți-ai văzut fostul recent?

Femeie care știe ce înseamnă să-l visezi pe fostul

Revenind la adevărații catalizatori care te pot face să-l visezi pe fostul, scoatem în evidență următorul aspect: ți-ai văzut fostul în ultimele zile. Nu vorbim doar despre a face acest lucru fizic, ci și virtual prin intermediul rețelelor de socializare.

Imaginea lui îți poate trezi o serie de amintiri care pot pătrunde în vis. Indiferent de circumstanțele despărțirii, s-ar putea să ai vise cu fostul care explorează atât momentele bune, cât și cele rele.

6. Relația ta actuală este similară cu cea pe care ai avut-o cu fostul

Este posibil să ai vise cu fostul pentru că relația ta actuală este similară cu cea pe care ai avut-o în trecut. Este posibil să faci în mod conștient sau inconștient paralele cu cealaltă relație.

După cum poți vedea, nu este nimic rău în a-l visa pe fostul. Este parte a procesului de despărțire sau pur și simplu a gestionării emoțiilor cu care trebuie să ne confruntăm cu toții.

Dacă crezi că ai o problemă nerezolvată, nu ezita să găsești o modalitate de a-i pune capăt și de a merge mai departe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Coutts, R. Variation in the frequency of relationship characters in the dream reports of singles: A survey of 15,657 visitors to an online dating website. Comprehensive Psychology. 2015; 4: 09-CP.
  • Muise, A., Kim, J. J., Debrot, A., Impett, E. A., & MacDonald, G. Sexual nostalgia as a response to unmet sexual and relational needs: the role of attachment avoidance. Personality and Social Psychology Bulletin. 2020; 46(11): 1538-1552.
  • Vaillancourt-Morel, M. P., Daspe, M. È., Lussier, Y., & Zadra, A. Targets of erotic dreams and their associations with waking couple and sexual life. Dreaming. 2021; 31(1): 44.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.