Cum să dormi bine dacă ai eczeme severe - Doza de Sănătate
 

Cum să dormi bine dacă ai eczeme severe

Disconfortul pe care îl provoacă simptomele eczemelor severe poate interfera cu somnul. Prin urmare, este important să adopți câteva strategii pentru a te ajuta să dormi mai bine.
Cum să dormi bine dacă ai eczeme severe
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Simptomele eczemei severe îți pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Deși disconfortul scade cu ajutorul medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală, este esențial să adopți și anumite obiceiuri benefice. În acest articol, îți vom arăta cum să dormi bine dacă ai eczeme severe.

Din păcate, această boală a pielii provoacă probleme precum oboseala, somnolența și insomnia. Din cauza disconfortului cauzat de mâncărime, uscăciune și alte manifestări clinice, este greu pentru cei care suferă de această afecțiune a pielii să aibă un somn odihnitor.

Cel mai îngrijorător lucru este că faptul că a nu dormi suficient poate influența complicațiile acestei afecțiuni. De fapt, pe termen mediu și lung, acestea pot compromite sănătatea mintală și alte aspecte. Ce poți să faci pentru a face față eczemelor severe? Citește mai departe pentru a afla!

Ce este eczema?

Persoană cu psoriazis
Eczema provoacă erupții cutanate sau vezicule ca o consecință a răspunsului inflamator, care duc la apariția mâncărimii.

Eczema, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, este o boală a pielii caracterizată prin roșeață și inflamații. Acest lucru este însoțit de mâncărime intensă, umflături și piele extrem de uscată, printre alte neplăceri.

Tipurile comune de boală includ dermatita de contact, seboreică și numulară. Eczema poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la bebeluși și copiii mici. Deși experții nu cunosc cauza exactă a acesteia, ei cred că este un răspuns al sistemului imunitar atunci când acesta este expus iritanților.

Boala se manifestă cu unul sau mai multe simptome pe piele. Acest lucru apare adesea la expunerea la declanșatori, cum ar fi:

  • Compuși chimici ai produselor de curățare sau detergenți
  • Parfumuri și produse cosmetice
  • Țesături sintetice
  • Temperaturi ridicate
  • Stres constant
  • Intoleranțe alimentare
  • Păr de animale
  • Materiale aspre, cum ar fi lâna
  • Infecții ale căilor respiratorii superioare

Sfaturi ca să dormi bine dacă ai eczeme severe

Un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology a relevat faptul că pacienții cu eczeme prezintă un risc mai mare de a suferi de oboseală și probleme de somn. Potrivit studiului, în fiecare zi, există numeroase consultații medicale legate de probleme de somn asociate cu eczeme severe.

Din fericire, câteva sfaturi simple te pot ajuta să dormi bine. Mai jos, ți le prezentăm pe cele mai importante. Pune-le în practică!

1. Reglează temperatura camerei

Persoană care reglează un termostat
Temperaturile ridicate favorizează apariția eczemelor, deoarece creează medii uscate.

Temperatura corpului și simptomele severe ale eczemelor sunt corelate. Cu cât senzația de căldură este mai mare, cu atât simptomele acestei boli se înrăutățesc. Prin urmare, este frecvent ca întreruperile somnului să apară din cauza mediilor prea fierbinți. Ca atare, este esențial să stai în atmosfere reci, mai ales când vremea de afară este caldă. Măsurile includ:

  • Oprește încălzirea sau redu temperatura (cu aproximativ trei grade)
  • Încearcă diferite temperaturi până când o găsești pe cea mai potrivită
  • Instalează un umidificator de aer

2. Folosește așternuturi adecvate

Materialul de așternut poate afecta temperatura corpului atunci când dormi. Prin urmare, o altă măsură pe care ar trebui să o iei în considerare pentru a ameliora problemele de somn cauzate de eczeme severe este schimbarea așternutului. Trebuie să te asiguri că așternutul pe care îl folosești este din bumbac sau fibre de bambus.

Ambele materiale tind să acumuleze mai puțini acarieni și reziduuri ale pielii, factori care pot agrava simptomele. În plus, sunt ușor de spălat și uscat.

3. Folosește o cremă hidratantă înainte de culcare

Dormi bine dacă ai eczeme severe și folosești creme
Cremele hidratante emoliente creează o barieră de protecție și hidratează în același timp pielea.

Uscăciunea excesivă este un factor care agravează simptomele acestei boli de piele. Astfel, dacă pielea este prea uscată, este mai probabil să suferi de mâncărime severă și descuamare. Ideal este să aplici o cremă hidratantă pe zonele afectate cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare.

Produsul pe care îl utilizezi trebuie să fie potrivit pentru pielea sensibilă sau conceput pentru tratamentul eczemei. Ar trebui să eviți complet aplicarea de creme sau loțiuni parfumate, deoarece acestea pot agrava simptomele.

4. Formează-ți obiceiuri regulate de somn

A avea obiceiuri regulate de somn poate ajuta foarte mult la controlul insomniei legate de eczemele severe. Deși simptomele îți pot perturba odihna, vei dormi mai bine dacă ai o rutină fixă de culcare și trezire.

De asemenea, este important să practici o tehnică de relaxare înainte de culcare și să elimini elemente care îți distrag atenția din dormitor, cum ar fi televizoarele, computerele sau telefoanele mobile, printre altele.

5. Alege pijamale potrivite

Cum dormi bine dacă ai eczeme severe
Trebuie să folosești pijamale respirabile, care nu se lipesc de piele.

Din cauza simptomelor caracteristice ale bolii, trebuie să fii foarte atent cu hainele pe care le folosești pentru a dormi. Țesăturile aspre și sintetice pot provoca erupții. Țesăturile largi și respirabile reduc la minim riscul și sporesc senzația de confort.

Problemele de somn persistă în ciuda acestor recomandări? Dacă da, consultă medicul. Acesta poate evalua posibilitatea administrării altor tipuri de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Silverberg, J. I., Garg, N. K., Paller, A. S., Fishbein, A. B., & Zee, P. C. (2015). Sleep disturbances in adults with eczema are associated with impaired overall health: A US population-based study. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1038/jid.2014.325
  • Kelsay, K. (2006). Management of sleep disturbance associated with atopic dermatitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2006.04.038
  • Jeon, C., Yan, D., Nakamura, M., Sekhon, S., Bhutani, T., Berger, T., & Liao, W. (2017). Frequency and Management of Sleep Disturbance in Adults with Atopic Dermatitis: A Systematic Review. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0192-3
  • Fishbein, A. B., Vitaterna, O., Haugh, I. M., Bavishi, A. A., Zee, P. C., Turek, F. W., … Paller, A. S. (2015). Nocturnal eczema: Review of sleep and circadian rhythms in children with atopic dermatitis and future research directions. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.08.028
  • Gupta, M. A., & Gupta, A. K. (2013). Sleep-wake disorders and dermatology. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.11.016

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.