Cum să eliminați mirosul urât din recipientele de plastic
Mirosul urât din recipientele de plastic nu este întotdeauna ușor de eliminat. Aceste elemente, deși sunt practice pentru păstrarea alimentelor, au adesea mirosuri care nu sunt eliminate prin spălarea regulată. Ce putem face în aceste cazuri?
Multe produse convenționale pot fi de ajutor în eliminarea mirosului neplăcut. Cu toate acestea, există și câteva variante naturale, pe care le vom prezenta mai jos.
Cum să eliminați mirosul urât din recipientele de plastic?
Unele produse pot fi foarte utile pentru curățarea și îndepărtarea mirosurilor neplăcute din aceste recipiente. Potrivit publicației Homemade Household Cleaners, aceste produse sunt prietenoase cu bugetul.
Bicarbonat de sodiu pentru mirosul urât din recipientele de plastic
Proprietățile dezinfectante ale bicarbonatului de sodiu îl fac o alegere bună pentru curățarea oricărei suprafețe sau recipient. În plus, permite eliminarea grăsimii care aderă la plastic. Servește la uciderea bacteriilor și a ciupercilor și la prevenirea stricării alimentelor care sunt depozitate ulterior.
Cum se utilizează?
- Pentru început, umeziți puțin bicarbonat de sodiu cu apă și aplicați-l cu ajutorul unui burete curat.
- Așteptați 5 minute și clătiți.
Recomandăm: 5 moduri de a folosi bicarbonat de sodiu și lămâie în curățarea gospodăriei
Lămâie
Se știe că lămâia are proprietăți dezinfectante și dezodorizante. Acestea pot servi la eliminarea bacteriilor care provoacă mirosul urât. Potrivit literaturii populare, utilizarea sa înainte de spălarea comună previne proliferarea ciupercilor. De asemenea, facilitează eliminarea grăsimilor și previne lipirea resturilor alimentare.
Cum se utilizează?
- Tăiați o lămâie în jumătate și frecați-o de pereții vasului.
- Apoi, lăsați-o să acționeze până se usucă și continuați să spălați vasul cu apă și detergent.
Oțet alb
Oțetul este un acid ușor care funcționează ca detergent natural. În acest caz, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare și reduce prezența bacteriilor.
Aroma sa blândă contracarează mirosul urât al recipientelor de plastic.
Cum se utilizează?
- Se diluează două părți de oțet alb într-o parte de apă și se toarnă în recipientul de plastic.
- Apoi, se lasă să acționeze peste noapte și se clătește a doua zi cu detergent lichid.
Apă oxigenată
Dacă mirosurile neplăcute sunt însoțite de pete galbene sau roșiatice, se poate folosi peroxid de hidrogen pentru a le elimina. Cu toate acestea, merită clarificat faptul că recipientul trebuie clătit foarte bine după utilizarea acestui produs.
Cum se utilizează?
- Umeziți un burete cu o cantitate generoasă de peroxid de hidrogen și frecați recipientul.
- Repetați acțiunea de câteva ori pe săptămână pentru a preveni reapariția petelor și a mirosurilor neplăcute.
Apă cu sare
Sarea previne înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor. În plus, este un produs pe care îl avem cu toții la îndemână.
Cum se utilizează?
- Pentru început, încălziți puțină apă, adăugați o lingură de sare grunjoasă și puneți-o în recipient.
- Acoperiți vasul și agitați puternic câteva minute.
- La final, goliți lichidul și clătiți cu multă apă.
Oțet de mere
Deși cel mai recomandat oțet pentru curățare și dezinfectare este cel alb, puteți profita și de calitățile oțetului de mere. Ambele produse sunt ideale pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute din recipientele de plastic.
Cum se utilizează?
- Pentru început, puneți un strop de oțet de mere în vasul de plastic, acoperiți bine și agitați.
- Lăsați să acționeze 5 minute și clătiți cu puțin detergent obișnuit.
Recomandăm: 6 moduri de a curăța casa cu ceapă fără miros
Alte sfaturi utile pentru a elimina mirosul urât din recipientele de plastic
- Pentru ca mirosurile să nu rămână concentrate în recipiente, cel mai bine este să le spălați în cel mult două ore de la utilizare.
- Resturile alimentare hrănesc bacteriile și creează mediul perfect pentru ca acestea să se înmulțească. Din acest motiv, este important să nu depozitați aceste recipiente fără să fi efectuat o curățare adecvată.
- Pe de altă parte, trebuie evitată utilizarea bureților abrazivi. Pot deteriora plasticul.
- După terminarea spălării, vasele trebuie scurse câteva minute și bine uscate cu un prosop înainte de depozitare.
- Recipientele nu trebuie ținute închise, deoarece acest lucru poate duce la apariția ciupercilor.
- Efectuați o dezinfecție la domiciliu cel puțin o dată pe săptămână.
În concluzie, pentru ca mirosul urât al recipientelor din plastic să nu persiste, este indicat să aplicați aceste măsuri de curățare și dezinfectare în mod continuu. Veți evita dezvoltarea microorganismelor care, pe termen lung, pot fi nocive.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alcántara Chávez, Dante. Efectividad antifúngica del hipoclorito de sodio al 1 % y una formulación comercial a base de bicarbonato de sodio más peróxido de hidrogeno frente a cepas de Candida albicans, procedentes de pacientes portadores de prótesis dentales totales. Región de Pasco – Perú: Universidad Nacional San Marcos de León, 2016.
- Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida. Homemade Household Cleaners. Recuperado el 23 de abril de 2020 de http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/FY/FY144900.pdf
- McGuigan, K.G.; Joyce, T.M.; Conroy, R.M. y otros. Solar disinfection of drinking wáter contained in transparent plastic bottles: characterizing the bacterial inactivation process. Journal of Applied Microbiology. 1998; 84: 1128.1148.
- Tegzes, John; Puschner, Birgit Toxic mushrooms. Veterinary Clinics. 2002; 32(2): 397-407. DOI:https://doi.org/10.1016/S0195-5616(01)00012-2
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.