Cum să evitați recidiva în cazul dependențelor? 9 sfaturi importante
 

Cum să evitați recidiva în cazul dependențelor? 9 sfaturi importante

Recidiva este un eveniment destul de frecvent în lupta pentru depășirea dependențelor. Prin urmare, prevenția este crucială în orice proces de recuperare.
Cum să evitați recidiva în cazul dependențelor? 9 sfaturi importante
Maria Alejandra Morgado Cusati

Scris și verificat de filosoful Maria Alejandra Morgado Cusati.

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2022

Renunțarea la droguri sau alcool nu este un proces ușor. Mulți oameni care se luptă cu dependențele recidivează cel puțin o dată în timpul tratamentului. Asta nu înseamnă că este inevitabil, ci mai degrabă că este o realitate cu care se confruntă mulți dependenți. Prin urmare, ideal este să învățați cum să evitați recidiva.

Dacă ați finalizat recent un program de depășire a dependenței, acest articol este pentru voi. Iată 9 sfaturi pentru a vă ajuta să evitați recidiva în caz de dependență!

Ce este recidiva în dependență?

Recidiva înseamnă trecerea la abstinență susținută în timp la consum activ. Pentru a vorbi despre asta, pacientul trebuie să fi făcut schimbări semnificative în comportament pentru o perioadă lungă de timp.

O persoană dependentă de nicotină, alcool sau droguri poate să aibă mai multe recidive. De obicei, face mai multe încercări înainte de recuperarea finală. În consecință, prevenția este foarte importantă.

Cum să evitați recidiva în cazul dependențelor? 9 sfaturi importante

Planul de prevenire a recidivelor face diferența în procesul de recuperare. Vă arătăm câteva modalități eficiente pentru a vă atinge scopul!

Copil dependent de droguri
Recidivele în dependență sunt frecvente. Este important să aveți un plan pentru a aborda această situație.

1. Recunoașteți factorii declanșatori

Declanșatoarele pot fi interne (anxietate, iritabilitate, stres, furie, stimă de sine scăzută, etc.) sau externe (oameni, locuri sau lucruri care amintesc de obiceiul nociv).

Unul dintre primii pași în evitarea recidivei este identificarea tuturor factorilor declanșatori și realizarea unei liste a acestora. Apoi, creați alternative pentru a le face față sau a-i evita. De exemplu, în cazul stresului, puteți învăța modalități pozitive de gestionare a acestuia, precum tehnicile de meditație sau relaxare.

2. Creați o rețea de asistență

Viața în medii sărace reprezintă un factor de risc semnificativ pentru consumul de droguri recreative. Prin urmare, existența unei rețele sociale de sprijin este esențială pentru a evita recidiva.

În acest sens, trebuie să aveți sprijin emoțional (înțelegere sinceritate, empatie), instrumental (ajutor material) și afectiv (îmbrățișări și interacțiuni pozitive). Distanțați-vă de acele persoane ale căror obiceiuri pot contribui la o recidivă ulterioară.

3. Evitați situațiile legate de dependență

Stați departe de situațiile de risc. De exemplu, a vedea persoane care se angajează într-un comportament legat de dependență este un posibil declanșator al recidivei.

De asemenea, anumite locuri care trezesc amintiri pot declanșa dorința de utilizare a substanței nocive. Chiar și membrii familiei pot fi un factor declanșator dacă îl fac pe fostul dependent să se simtă vulnerabil.

4. Fiți atenți la deciziile aparent inofensive

În primele câteva săptămâni de recuperare, fostul dependent capătă un control din ce în ce mai mare asupra situației și se simte mai detașat emoțional de stadiul de consumator. Toate măsurile de precauție devin laxe, crescând șansele unei recidive.

Unele decizii par inofensive, dar ascund de fapt o amenințare. Fiți precauți chiar și după ce a trecut etapa critică. Deși este adevărat că primele luni sunt mult mai riscant, recidivele ulterioare sunt adesea legate de aceste decizii subevaluate.

5. Învățați să reglați stările emoționale negative sau provocatoare

Persoanele care se luptă să depășească o dependență au nevoie de modalități eficiente de a tolera, gestiona și înțelege sentimentele negative pe care le trăiesc în viața de zi cu zi. Este important de reținut că sentimentele negative nu trebuie să fie un semn catastrofal. Toată lumea are emoții negative sau provocatoare; cheia este gestionarea lor în mod adecvat.

Pentru a face acest lucru, încercați să țineți un jurnal în care să treceți toate emoțiile simțite. Meditați sau discutați cu o persoană de încredere. Găsiți o modalitate sănătoasă de a elibera negativitatea și de a vă îmbunătăți starea de spirit.

6. Descoperiți-vă hobby-urile

Dependențele tind să alunge toate acele lucruri care anterior generau fericire. Acest lucru se întâmplă deoarece medicamentul, substanța sau comportamentul ajunge să devină singura sursă de satisfacție, în ciuda consecințelor negative. Prin urmare, depășirea dependenței poate crea un gol în viață, care trebuie umplut cu o activitate care să ofere satisfacție și plăcere.

7. Alăturați-vă unui grup de sprijin

Participarea la ședințe de sprijin, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA) sau Narcoticii Anonimi (NA), oferă sprijin, educație și șansa de a întâlni persoane care înțeleg situația. Împărtășirea experiențelor cu oameni care trec printr-o situație similară vă poate ajuta să vă simțiți înțeleși.

8. Puneți accent pe îngrijirea de sine

Persoanele care se luptă cu dependența experimentează adesea simptome de sevraj. Cele mai frecvente includ insomnia și oboseala și reprezintă factori declanșatori ai recidivei.

Prin urmare, în perioada de recuperare, este important să adoptați obiceiuri sănătoase care îmbunătățesc calitatea somnului și redau bunăstarea. De exemplu, faceți exerciții fizice și adoptați o dietă echilibrată.

Terapie de grup
Terapia de grup și grupurile de sprijin sunt un ajutor important pentru a evita recidiva în dependențe.

9. Consultați un psihoterapeut ca să evitați recidiva

Dependențele au la bază probleme mintale și emoționale relativ severe. Este important să învățați să faceți față acestor situații într-un mod sănătos. În caz contrar, recidiva devine un scenariu foarte probabil.

Ce trebuie să faceți dacă apare recidiva?

Ce se întâmplă dacă recidivați? Nu uitați că fiecare zi a noii vieți este un pas în direcția cea bună. Dacă ați reușit o dată, o puteți face din nou.

În caz de recidivă, începeți din nou programul de recuperare și procesați emoțiile care v-au adus în acest punct, astfel încât situația să nu se mai repete. Învățați din greșeli și mergeți înainte!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.