Cum să faci un deshidrator solar de alimente
Vrei să prelungești „viața” anumitor produse perisabile pentru perioade mai mari de timp? Atunci citește mai departe pentru a afla cum să faci un deshidrator solar de alimente.
Deshidratarea alimentelor este un proces care implică eliminarea lichidelor din compoziția acestora în scopul conservării. Astfel, produsele țin mai mult timp și nu trebuie consumate imediat.
Ți se întâmplă de multe ori să ți se strice alimentele cumpărate? Când mergem la supermarket, ne concentrăm pe aprovizionarea cămării, fără să ne gândim că nu putem consuma întotdeauna produsele achiziționate înainte de data expirării.
O soluție ar fi deshidratarea alimentelor. În acest fel, elimini conținutul de apă și mărești perioada de „valabilitate” a produsului, fără să apelezi la conservanți.Tocmai de aceea este bine să știi cum să faci un deshidrator solar de alimente.
În ziua de azi, din ce în ce mai multe persoane caută produse cât mai naturale și încearcă să adopte o dietă echilibrată. Cu toții ne dorim să beneficiem de nutrienții din alimente, de la vitaminele și mineralele din fructe până la proteinele din legume și carne.
Astfel, trebuie să ne punem o întrebare importantă: cât de benefic este consumul de alimente uscate?
- Deși alimentele deshidratate sunt dulci, zaharurile din compoziția lor nu sunt procesate. În plus, acestea își păstrează conținutul inițial de vitamine și minerale (potasiu, magneziu, fosfor și calciu).
- Totodată, procesul de deshidratare nu modifică în niciun fel conținutul de fier și fibre.
Alimentele uscate oferă o doză dublă de energie în comparație cu echivalentele lor proaspete. Astfel, acestea sunt o alegere potrivită ca gustare între mese.
În plus, fructele și legumele uscate au proprietăți care le fac ușor de digerat și care contribuie la pierderea în greutate.
Vezi și:
Alte motive pentru a-ți construi un deshidrator de alimente
Dacă folosești un deshidrator de alimente, nu va mai trebui să apelezi la frigider și congelator, deoarece multe produse vor putea fi ținute în cămară fără compromiterea valorilor nutriționale.
Alimentele uscate înlocuiesc gustările dulci și sunt sărace în grăsimi, deoarece nu sunt procesate. Totodată, acestea pot fi adăugate în diverse rețete.
Îți recomandăm și:
Cum să faci un deshidrator solar de alimente la tine acasă?
Citind rândurile de mai sus, te-ai întrebat probabil cum să faci un deshidrator solar de alimente chiar la tine acasă. Ei bine, află că este foarte simplu. Nu ai nevoie de un echipament sofisticat sau de un manual complicat de instrucțiuni. Îți trebuie doar câteva ustensile pe care probabil le ai deja în casă.
Ustensile
- Plasă de sârmă
- Scoabe
- Balamale
- Burghiu
- Șuruburi
- Burghiu
- Ladă de lemn
- 4 cuburi din lemn
- Vârfuri pentru burghiu
- 8 placaje de lemn
- Folie de plastic transparentă
- Sac menajer negru
Instrucțiuni
- Pentru început, fă două găuri pe părțile laterale ale lăzii de lemn, folosind burghiul. Ai grijă să faci găurile în centrul fiecărei părți.
- Acoperă găurile cu plasă de sârmă și fixează plasa cu scoabe.
- Căptușește fundul lăzii cu sacul menajer. Ai grijă ca acesta să nu se rupă și să acopere toată suprafața.
- Pune fiecare dintre cele patru cuburi de lemn în câte un colț pentru a construi un raft.
- Fă apoi un cadru din placajul de lemn care să aibă aceleași dimensiuni ca lada. Fixează colțurile cu burghiul.
- Acoperă cadrul cu folia de plastic și fixeaz-o cu scoabe, pentru a nu se deplasa.
Este foarte important să nu existe alte găuri în deshidrator, întrucât acestea ar putea afecta modul în care pătrunde căldura.
- Fixează balamalele cu șuruburi pe fiecare colț al părților mai mari, astfel încât să faci o ușiță cu care să închizi și să deschizi lada.
- Fă apoi un cadru cu câțiva centimetri mai mic decât lada. Acesta trebuie pus deasupra cuburilor de lemn, reprezentând cel de-al doilea raft al deshidratorului.
- La final, acoperă cadrul din interior cu plasă de sârmă prinsă cu scoabe pentru o fixare mai bună.
Cum să folosești deshidratorul de alimente
Deja știi cum să faci un deshidrator solar de alimente. Acum trebuie să afli și cum să îl folosești. Ideea este să te asiguri că lumina soarelui pătrunde prin găurile din lateral ale lădiței.
Dacă vrei să usuci rapid alimentele, trebuie să găsești un loc uscat în care circulă aer fierbinte.
Recomandări
- Alege alimentele pe care vrei să le usuci. Evită-le pe cele foarte coapte.
- Spală produsele alese.
- Taie-le în fâșii, bucățele sau cubulețe pentru a facilita deshidratarea.
- Întinde uniform produsele pe plasa de sârmă pentru a asigura o uscare omogenă.
- Scoate bucățile care nu se usucă bine pentru a nu le afecta și pe celelalte.
- După ce s-au uscat toate produsele, depozitează-le imediat într-un loc adecvat, pentru a împiedica absorbția umezelii.
- Notează-ți data la care le-ai uscat și aruncă-le după un an dacă nu ai reușit să le consumi.
Asta este tot. Ce zici, acum că știi cum să faci un deshidrator solar de alimente, te încumeți să încerci? După cum ai văzut, ai numai de câștigat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Di Maro, Antimo; Morais, A.; Dammak, I.; Bonilla, J.; Sobral, P.; Laguerre, J.; Afonso, M.; Ramalhosa, E. 2018. Functional Dehydrated Foods for Health Preservation. Journal of Food Quality. https://www.hindawi.com/journals/jfq/2018/1739636/#abstract
- Rizvi, S.S.H. Benado, A.L. 1984. Thermodynamic properties of dehydrated foods. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US8524225
- M.K. Krokida & C. Philippopoulos (2005) Rehydration of Dehydrated Foods, Drying Technology, 23:4, 799-830, DOI: 10.1081/DRT-200054201
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.