Cum să gestionezi gelozia între frați
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Gelozia între frați este un subiect cotidian și deja celebru. La urma urmei, apariția unui bebeluș care va capta atenția părinților și a tuturor adulților din jur poate lua orice copil prin surprindere.
În timp ce părinții se întreabă dacă îl vor putea iubi pe cel de-al doilea copil la fel de mult ca pe întâiul născut, copiii își fac griji că adulții nu îi vor mai iubi la fel de mult. De la cei mici și până la adolescenți, toți copiii vor fi stresați și îngrijorați de apariția unui bebeluș în familie.
Faptul că gelozia între frați este un lucru natural nu înseamnă că părinții nu ar trebui să ia atitudine în această privință. De asemenea, aceștia nu trebuie să-l ignore nici pe noul membru al familiei. Prin urmare, părinții trebuie să-și distribuie în mod egal atenția și să-și împartă dragostea astfel încât toți copiii lor să fie fericiți.
Pregătește-ți copilul pentru sosirea fratelui său
Gestionarea geloziei între frați începe cu primul dintre copii. Dacă ți-ai crescut copilul cu toată dragostea și respectul de care are nevoie și dacă ai petrecut suficient timp alături de el, acesta va fi mai mult decât pregătit să-și împartă părinții cu un nou membru al familiei.
Odată ce îi dai vestea că mama lui este însărcinată, copilul trebuie să devină parte a întregului proces. Dragostea dintre frați nu apare pur și simplu, nu este transmisibilă, nu se moștenește și nu înseamnă doar rudenie. Este datoria părinților să le arate copiilor ce înseamnă acest concept.
Dragostea dintre frați trebuie cultivată încă din timpul sarcinii. O idee bună este ca cel mic să participe la controalele medicale și să vadă ecografiile cu noul său frate.
De asemenea, copilul poate participa la efectuarea exercițiilor prenatale sau la alegerea numelui fratelui său. Responsabilitatea părinților este de a crea o legătură puternică între frați și de a elimina motivele de gelozie.
Îți recomandăm:
Când apare gelozia între frați
Copilul trebuie să știe încă de la început că bebelușul va deveni o parte importantă a vieții tuturor celor din jur. Deși în primele luni de viață, acesta va capta toată atenția părinților, bebelușul va crește și va deveni tovarășul de joacă al fratelui mai mare.
Chiar dacă între frați există o diferență de vârstă notabilă, aceștia pot să împartă multe lucruri minunate și să fie de nedespărțit. Gelozia între frați apare deoarece copiii ajung să se întrebe care este locul lor în familie și în inima părinților. Fratele cel mare este gelos pe cel mic și invers.
Este datoria părinților să le insufle copiilor sentimente de siguranță și încredere. Toți copiii, indiferent de vârstă, trebuie tratați egal, iubiți și îngrijiți în funcție de nevoile lor individuale. Astfel, va fi mai puțin probabil ca gelozia între frați să devină o problemă cotidiană.
Strategii pentru a gestiona gelozia între frați
Gelozia între frați se manifestă sub mai multe forme: mofturi și comportament urât, regres în dezvoltarea personală, certuri și bătăi. Însă părinții trebuie să aibă abilitatea de a gestiona manifestările geloziei între frați.
Iată câteva strategii care s-au dovedit a fi foarte eficiente în multe familii:
- Fiecare copil trebuie să fie iubit și îngrijit în funcție de personalitatea sa și caracteristicile individuale.
- Părinții trebuie să amenajeze spații comune care să le permită fraților să interacționeze și să stabilească legături.
- Între frați trebuie să existe limite și reguli. Indiferent de cât de supărați ar fi, copiii nu trebuie să refuze să vorbească unul cu celălalt sau să se trezească dimineața fără a se saluta. De asemenea, nu trebuie să aibă voie să-și insulte frații sau să-i trateze cu lipsă de respect. Nici violența fizică nu este permisă pentru a rezolva disputele sau pentru răzbunare.
- Părinții trebuie să se îngrijească pe rând de nevoile fiecăruia dintre copii.
- Părinții trebuie să le explice copiilor că îi iubesc pe toți la fel de mult. Însă vorbele nu sunt de ajuns. Acest lucru trebuie demonstrat în fiecare zi.
- Adulții trebuie să evite să acorde tratament preferențial unuia dintre copii.
- Comparațiile între copii sunt un lucru complet interzis în orice situație.
- Dacă cei mici se ceartă, părinții trebuie să se asigure că aceștia nu vor recurge nicio clipă la violență verbală sau fizică. Aceștia trebuie să le explice care sunt căile pașnice de rezolvare a conflictelor.
- Atunci când gelozia între frați se transformă în rivalitate sau confruntări fizice, îți recomandăm să ceri ajutorul unui terapeut sau al unui psiholog. De asemenea, trebuie să soliciți ajutor și dacă unul dintre copii devine retras, depresiv sau chiar agresiv.
Citește mai mult:
Concluzii finale
Respectarea caracterului fiecăruia dintre copiii tăi este esențială pentru a preveni gelozia între frați. Părinții sunt cei care trebuie să-i învețe pe copii ce înseamnă dragostea și respectul.
Un copil care primește de la părinți iubire, respect, timp și dedicare va fi în mod cert un copil fericit. Acesta va învăța să se comporte frumos cu părinții și cu frații săi.
Desigur, părinții trebuie să dedice același timp, dragoste și respect fiecăruia dintre copiii lor. Acest lucru nu garantează că nu vor exista certuri sau agresiuni între frați. Însă aceștia vor avea abilitatea de a rezolva conflictele și de a cădea la o înțelegere, deoarece vor știi că fiecare dintre ei are un loc special rezervat în inima părinților lor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernández, A., Gamarra, A., Izal, C., Betelu, M., & Pamplona, E. (2001). LA FAMILIA ANTE LOS CELOS INFANTILES: PAUTAS Y ORIENTACIONES. http://orientah.educa.aragon.es/descargas/H_familias/2.salud/1.6.Familia_celos_infantiles.pdf
- Howe, N. y Recchia, H. (2014). Las relaciones entre hermanos y su impacto en el desarrollo de los niños.Concordia University, Canadá. http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/textes-experts/es/2592/las-relaciones-entre-hermanos-y-su-impacto-en-el-desarrollo-de-los-ninos.pdf
- Daganzo, R. R. G. P. C. Los celos infantiles. https://www.clinicadeldoctorherrero.es/app/download/5775815284/CELOS.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.