Logo image
Logo image

Cum să-i înveți pe copii să fie consecvenți

4 minute
Și copiii își educă părinții, deoarece existența lor implică o revizuire a comportamentului. Pentru a-i învăța pe copii să fie consecvenți, trebuie mai întâi să cultivi consecvența în tine.
Cum să-i înveți pe copii să fie consecvenți
Ultima actualizare: 07 septembrie, 2022

Cel mai bun mod de a-i învăța pe copii să fie consecvenți este prin exemplu. Aceasta este baza coerenței: faptele coincid cu cuvintele și cu valorile care sunt insuflate în familie.

Este adevărat că nicio persoană, nici măcar părinții, nu reușește să mențină o coerență absolută în fiecare moment al vieții. Cu toate acestea, pentru a-i învăța pe copii să fie consecvenți, este important să nu existe un contrast semnificativ între gânduri, cuvinte și acțiuni.

Pentru cei mici, exemplul părinților este foarte important. Acest lucru le oferă securitate și îi ajută să fie mai sinceri și sănătoși din punct de vedere psihologic.

Importanța consecvenței

Consecvența îi ajută pe copii să aibă o dezvoltare psihosocială mai sănătoasă și le oferă o bază solidă în construirea personalității. Un copil educat coerent este mai dezvoltat în orice privință.

Coerența nu înseamnă un discurs, ci o practică. Copiii sunt foarte atenți la coerența între ceea ce spun și ceea ce fac părinții. Dacă există contradicții, mesajele educaționale își pierd valoarea.

Dacă părintele are crize furie, nu are rost să-i ceară copilului autocontrol. La fel, dacă își încalcă promisiunile, nu trebuie să-i ceară copilului să le respecte pe ale lui. A fi consecvent facilitează munca educațională și dă valoare autentică principiilor.

Descoperă: De ce copiii japonezi sunt ascultători și bine educați?

Cum să-i înveți pe copii să fie consecvenți

Pentru a-i învăța pe copii să fie consecvenți, este important ca părinții să fie conștienți de acele principii în care cred cu adevărat. Consecvența începe aici.

Some figure
Apropierea în educația parentală este un prim pas în a face exemplul părintelui evident pentru copil.

Sinceritate mai presus de toate

Sinceritatea este unul dintre pilonii de bază pentru a-i învăța pe copii să fie consecvenți. Este important să le spui întotdeauna adevărul. În acest fel, ei vor învăța să prețuiască promisiunile părinților și ale lor.

La întrebările pe care le pun copiii, trebuie să li se răspundă sincer, indiferent de subiect. De asemenea, trebuie să spui „nu știu” sau „nu știu răspunsul acum, dar o să caut și o să-ți spun”.

Sentiment de transcendență

Când vorbim despre consecvență, trebuie să avem ca punct de plecare o serie de principii. Acestea se bazează pe valori.

Este important să-i arăți copilului care este efectul acțiunilor. Folosește istorisiri, povești, filme, etc.

Sentiment de corectitudine și responsabilitate

Simțul dreptății și responsabilitatea sunt sursa multor alte valori. Prin urmare, ele trebuie insuflate de la o vârstă fragedă. Este indicat să profiți de experiențele zilnice din familie pentru a reflecta asupra ambelor valori. Analizează contextul din această perspectivă.

Reguli și rațiune

Discutați despre regulile care există în familie. Acestea nu pot fi absolute și nici nu trebuie aplicate mecanic. Este bine să vorbești cu cei mici despre semnificația pe care o au, adică de ce există și ce beneficii aduc.

Concentrare și ritm lent

Cel mai bun mod de a-i învăța pe copii să fie consecvenți este să începi cu unul sau două principii și valori. Consolidarea lor înseamnă interiorizare și practică, atât de către părinți, cât și de către copii. Apoi, poți să treci la o altă normă și să avansezi treptat.

Evaluarea rutinelor

Este foarte recomandat să analizezi rutinele pentru a detecta acele situații în care există o oarecare ambiguitate sau contradicție. Apoi, concentrează-ți munca pe acele episoade, astfel încât să fie asociate cu valoarea sau principiul pe care dorești să-l insufli.

Descoperă: Importanța educației pentru sănătate

Răbdare

A-i învăța pe copii să fie consecvenți nu este ușor, dar dacă vrei să-ți atingi scopul, trebuie să ai răbdare. Nu este vorba doar de a începe, ci de a menține efortul în timp.

Some figure

Sfaturi pentru părinți

Tatăl și mama trebuie să cadă de acord asupra principiilor și valorilor pe care doresc să le insufle copiilor lor. Este imposibil să-i înveți pe copii să fie consecvenți dacă nu există cooperare în rândul persoanelor care se ocupă de educația lor.

Rutinele stabile facilitează consecvența. Desigur, trebuie să fie rezonabile. De multe ori, copiii nu reușesc să-și ajusteze comportamentul deoarece sunt suprastimulați sau obosiți. În aceste condiții, nu sunt foarte receptivi la mesaje.

Granițele se stabilesc într-un mod clar și rezonabil, dar cu afecțiune. A exercita autoritatea nu înseamnă a fi autoritar sau tiranic. Coerența nu are de-a face cu intransigența.

Pentru copii, nu există o lecție mai bună decât exemplul părinților.

Cei mici vor avea tendința de a imita comportamentele pe care le văd la adulți. Prin urmare, pentru a-i învăța pe copii să fie consecvenți, trebuie să lucrezi la propria ta consecvență.

O tehnică bună este să evaluezi în fiecare zi dacă a existat suficientă coerență în relația cu cei mici. Scopul nu este să te învinovățești, ci să îți crești conștiința de sine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez, M., Rodrigo, M. J., & Rodríguez, G. (2013). Predictibilidad de los mensajes educativos entre madres e hijos en familias en riesgo psicosocial. Infancia y Aprendizaje, 36(2), 219-229.
  • Torres Torres, S. P., Plata Castillo, L. M., & Olmus Tisnés, A. Conflicto entre las promesas, las normas y los intereses personales en niños y niñas entre 6 y 8 años pertenecientes a una institución educativa de la Secretaría de Integración Social de Bogotá DC.
  • Haeckermann, L. M. (2015). Educar con integridad. Portal de las Palabras, 1, 59-66.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.