Tot ce trebuie să știți despre educația copiilor după divorț
 

Tot ce trebuie să știți despre educația copiilor după divorț

La divorț, apar îndoieli cu privire la creșterea copiilor, mai ales dacă nu vreți să vorbiți cu fostul soț. Pentru aceasta, există o opțiune: educație paralelă.
Tot ce trebuie să știți despre educația copiilor după divorț

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Încheierea unei relații atunci când există copii implicați necesită un mare efort din partea tatălui și a mamei pentru bunăstarea celor mici. Dacă separarea a fost complicată și nu doriți să știți nimic despre fostul partener, va trebui să vă confruntați cu o educație paralelă. Cum se desfășoară educația copiilor după divorț?

Educația paralelă se folosește atunci când abilitatea de a comunica a părinților este compromisă. Niciunul dintre ei nu este dispus să sacrifice dreptul de a-și exercita paternitatea sau maternitatea.

Cei care trec printr-o situație similară ar trebui să știe că există opțiuni. Aflați despre ce este vorba și care sunt mecanismele implicate!

Educația copiilor după divorț: ce este educația paralelă?

Atât tatăl, cât și mama își pot exercita rolul educativ în spații diferite și fără interferențe din partea partenerului. Interacțiunea este redusă. Metoda se aplică atunci când relația s-a încheiat într-un mod rău, iar cei doi nu sunt capabili să înceapă o conversație fără a genera un conflict.

Principalele diferențe între părinții partajați și părinții paraleli

Ambii termeni sunt aprobați de Convenția privind drepturile copiilor din 1989 și sunt folosiți în favoarea celor mici. Deși au nume similare, aceste metode pot fi distinse, deoarece au caracteristici particulare pe care urmează să vi le explicăm.

Părinții partajați

Părinții reușesc să lucreze împreună în armonie, în ciuda faptului că sunt separați sau divorțați. Comunicarea cu copiii nu este condiționată de terți și se menține o relație de familie cordială și de cooperare.

Ei pot sărbători împreună zilele de naștere ale copiilor. În general vorbind, există o relație sănătoasă. Doar legătura de dragoste a cuplului a fost ruptă, dar părinții pot deveni prieteni.

Copiii nu simt tensiunile. Mersul la fiecare părinte devine parte a vieții de zi cu zi, iar deciziile se iau împreună.

Educația copiilor după divorț

Părinții paraleli

În acest caz, poate fi necesară intervenția unei instanțe pentru a dispune în mod legal drepturile și îndatoririle părinților. Este o situație care necesită respectarea legii. Legiuitorul încearcă să protejeze copiii.

Unul dintre scopurile acestei metode este de a evita contactul părinților pentru a preveni situațiile care declanșează certuri în fața copiilor. Părinții vor putea lua decizii în ceea ce privește copiii. Vizitele sunt reglementate clar, iar calendarele sunt stabilite în funcție de vacanțele școlare. În același mod, responsabilitățile sunt împărțite.

Poate părea o metodă foarte rece. Dar, în realitate, ar putea fi singura soluție pentru a nu provoca răni profunde celor vulnerabili.

Sfaturi pentru ca totul să meargă bine

Educația copiilor după divorț este un exercițiu de iubire și toleranță. Este un gest de maturitate și solidaritate. Consultați aceste sfaturi dacă credeți că aceasta este modalitatea de a avea o comunicare sănătoasă:

  • Respectați acordurile anterioare și nu vă răzgândiți în mod neașteptat.
  • Nu vorbiți rău despre mamă sau tată în fața copiilor. Nu generați sentimente confuze care pot interfera cu dezvoltarea lor emoțională.
  • Mențineți un canal de comunicare cu fostul partener, care evită contactul fizic. Poate fi prin intermediul notelor vocale sau prin poștă dacă interacțiunea telefonică nu este tolerată.
  • Nu judecați fostul partener în fața copiilor.
  • Planificați întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru copii.
  • Creați un plan de activitate și definiți responsabilitățile fiecăruia.
Cuplu ca a divorțat
Intervenția legală în aceste cazuri poate fi inevitabilă pentru a proteja bunăstarea copiilor.

Educația copiilor după divorț necesită echilibru

Toate sfaturile pe care le-am menționat până acum se bazează pe respect. Scopul este dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Pentru a realiza acest lucru, părinții trebuie să colaboreze.

Oricât de dureros ar fi, în cazul în care unul dintre voi eșuează, face greșeli sau se îndepărtează pe nedrept de angajamentele părintești, actul nu ar trebui să fie minimizat. Nici imaginea de părinte iresponsabil și dezinteresat nu poate fi exagerată dacă adevărul este altul. Trebuie să existe echilibru și comunicare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.