O cină sănătoasă te ajută să slăbești
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Tu ce mănânci de obicei la cină? Citim mereu tot felul de sfaturi despre cât de ușor este să slăbești și, în același timp, să te menții sănătoasă. Primim recomandări precum:
- Să ne reducem aportul zilnic de calorii
- Să consumăm mai multe surse de proteine
- Să mâncăm puțin, dar des în decursul zilei
- Să nu facem abuz de carbohidrați
În acest articol îți propunem o strategie ca să slăbești treptat și ușor, la care poate nu te-ai gânit niciodată. Pur și simplu trebuie să ai grijă ce mănânci la cină, acesta fiind unul din pașii esențiali pentru a avea o dietă sănătoasă.
De ce este cina o masă atât de importantă?
Înțelepciunea populară ne spune că trebuie să mâncăm la micul dejun ca un rege, la prânz, ca un prinț și la cină, ca un cerșetor. Atât timp cât nu este nevoie să fim foarte activi noaptea, acesta ar fi cel mai bun mod de a ne raționaliza aportul alimentar în decursul zilei.
Citește și:
Dacă mâncăm mai puțin la cină sau începem să servim această masă mai devreme, vom vedea că dimineața ne va fi mai foame. Astfel, micul nostru dejun va deveni mai copios.
Vom mânca la fel de mult ca înainte, numai că acum toate alimentele pe care le consumăm vor fi convertite în energie. Corpul nostru se va echilibra singur, fără ca noi să fim nevoite să depunem vreun efort suplimentar.
La ce oră este bine să servim cina?
Vezica biliară și ficatul sunt două organe care se regenerează în timp ce dormim. Ele sunt esențiale în cadrul procesului digestiei, iar sănătatea lor ne poate îmbunătăți – sau îngreuna – modul în care procesăm alimentele pe care le consumăm.
Deci iată încă un motiv ca să ne stabilim o oră mai favorabilă pentru a servi cina: trebuie să avem grijă să nu întrerupem procesele naturale de regenerare ale organismelor noastre. Numai așa sistemul nostru digestiv va funcționa mereu în stare optimă.
Ideal, n-ar trebui să mâncăm mai târziu de ora opt seara.
Ce ar trebui să includă o cină sănătoasă care să te ajute să slăbești?
Răspunsul la această întrebare variază de la o persoană la alta. Stilul de viață joacă, desigur, un rol esențial. Este însă foarte important să nu te înfometezi, ori riști să mănânci în exces mai târziu. Te sfătuim să nu închei masa înainte de a te simți sătulă.
Din păcate, mulți dintre noi continuăm să mâncăm chiar dacă nu mai e nevoie. La baza acestui fenomen pot sta diverși factori:
- Pe farfurie încă mai este mâncare
- Suntem stresați
- Vrem să savurăm un desert delicios
- Ceva – sau cineva – ne distrage atenția
Pe lângă pierderea în greutate, evitarea mâncatului în exces îmbunătățește digestia și ne ajută să avem un abdomen mai plat. Abuzul de mâncare, pe de altă parte, ne face să ne simțim balonate și ne umflă burta.
Alege alimente sățioase
Cea mai bună modalitate pentru a evita să mâncăm prea mult la cină fără a ne simți flămânde este să consumăm alimente bogate în fibre și apă. Asemenea produse sunt ușor de digerat și oferă o senzație de sațietate de durată.
Cele mai bune variante sunt legumele și alge marine ca:
- Wakame
- Agar-agar
- Kombu
- Sparanghelul marin
Aceste alimente pot fi încorporate cu ușurință în orice cină sănătoasă care te ajută să slăbești. Folosește-le pentru a prepara supe sau salate și reține că agar-agar este delicios și simplu. Poți chiar să prepari diverse deserturi cu unele din aceste ingrediente!
Feluri de mâncare pe care le poți include într-o cină sănătoasă ca să slăbești
- Legume călite (broccoli, morcovi, ciuperci, porumb)
- Supă de legume preparată din alge marine kombu și ovăz
- Salate de varză, mere și avocado
- Gazpacho
- Humus sau guacamole cu felii de morcov și castravete
- Supă de legume și quinoa
- Spanac cu stafide și semințe de pin
- Cremă de dovlecel cu alge marine wakame și curry
- Mazăre rece și salată de pui
- Agar-agar îndulcit cu mere și scorțișoară
Ce poți să faci dacă îți este foarte foame?
Muți oameni ar vrea să poată să mănânce mai puțin sau să servească cina mai devreme, dar nu pot pentru că ceva îi împiedică. De exemplu, poate trebuie să muncească până târziu.
Atunci când o astfel de persoană ajunge acasă noaptea, ea pur și simplu vrea să se bucure de o cină delicioasă și nimic altceva n-o mai preocupă.
Nu uita să citești:
Acestor oameni le recomandăm să-și facă timp pentru o mică gustare cam la trei ore înainte de ora obișnuită la care servesc cina. În acest mod, se vor putea bucura de mâncărurile pe care le-am descris mai sus fără a face abuz.
Desigur, și această gustare ar trebui să fie benefică. Iată câteva exemple concrete:
- Fructe cărnoase sau sucuri naturale
- Fructe cu coajă lignificată (nuci, alune, migdale)
- Fructe deshidratate (curmale, prune, caise deshidratate)
- Grisine integrale de grâu
- Brânză proaspătă cu pastă de gutui
- Sandvișuri preparate cu pâine integrală de grâu (cu brânză, avocado, salată de ou etc.)
Spune-ne ce fel de cină sănătoasă servești atunci când vrei să slăbești în secțiunea de comentarii!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_dÃa.pdf
- López-Sobaler, A., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., & Ortega, R. (2018). Importance of breakfast in the nutritional and health improvement of the population. Nutricion hospitalaria, 35(Spec No6), 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30351152
- Pérez, P. (2013). Yo sí que como: para adelgazar hay que comer. Aguilar.
- Restrepo M Sandra Lucia, Morales G Rosa María, Ramírez G Martha Cecilia, López L Maria Victoria, Varela L Luz Estela. (2006). Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Rev. chil. nutr. [Internet]. Dic [citado 2018 Oct 25] ; 33( 3 ): 500-510. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182006000500006&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182006000500006
- Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC). (2004). Guía de la alimentación saludable. Madrid: Sociedad Española de Nutrición Comunitaria, 2004. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwij4anuu8HlAhUSAWMBHfrrDeoQFjAAegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fwww.nutricioncomunitaria.org%2Fes%2Fnoticia-documento%2F19&usg=AOvVaw3c3NmPB7TIaCv3pFX6mSBm
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.