Cum să recunoaștem simptomele febrei?
Termenul de „febră” se referă la creșterea temperaturii corpului peste valorile normale. Cum putem să recunoaștem simptomele febrei?
Valorile febrile sunt după cum urmează:
- Mai mult de 37,8 °C oral
- Mai mult de 37,4 ºC axilar
- Mai mult de 38,2 °C rectal
În condiții optime, o variație de temperatură este normală (tinde să fie cu 0,6 ºC mai mare la amurg, comparativ cu media la primele ore ale dimineții). În plus, temperatura corpului poate varia în funcție de situații precum expunerea la lumina soarelui.
De ce apare febra?
Febra apare din cauza creșterii reglate a temperaturii care are loc în termostatul corpului (situat în regiunea anterioară a hipotalamusului). Această creștere este mediată de factori asociați cu inflamația (în special interleukina 1).
Din acest motiv, există o ridicare a punctului de control care generează eliberarea de substanțe în sânge (numite pirogeni). Acestea sunt responsabile de reducerea pierderilor de căldură (strângerea vaselor de sânge și producerea de frisoane), pentru a crește temperatura și a atinge noul punct de control.
Constricția vaselor produce variații ale circulației sanguine. Frisoanele apar din cauza contracției musculare involuntare.
Febra este o expresie a corpului uman în fața unui proces inflamator. Într-o măsură mai mare, apare în cazul combaterii unei infecții (virale, bacteriene, parazitare sau fungice). Poate fi generată și de alte procese, cum ar fi cancerul sau reumatismul.
În cazul febrei acute (care durează mai puțin de 4 zile), cauza este cel mai probabil infecțioasă. Febra neinfecțioasă este, de obicei, recurentă sau cronică.
Stadiile febrei
Stadiile febrei pot fi identificate clinic și sunt împărțite în următoarele:
- Creșterea: în general, este bruscă și este precedată de frisoane. Dacă ascensiunea este lentă, frisoanele vor fi absente.
- Etapa fierbinte sau fastigială: este menținerea temperaturii corpului la un nivel ridicat, care atinge valori de până la 39,5 sau 40 °C.
- Scăderea sau transpirația: febra se poate termina brusc cu transpirație intensă.
Care sunt simptomele febrei?
Simptomele febrei variază de la o persoană la alta. Ele pot fi mai dificil de identificat la adulții în vârstă și la sugari.
Simptomele apar din cauza manifestărilor asociate procesului inflamator, deși creșterea temperaturii în sine produce stare generală de rău, oboseală, frisoane și transpirație. Alte manifestări generale pot fi următoarele:
- Piele fierbinte
- Frecvență cardiacă crescută sau tahicardie – din cauza creșterii debitului cardiac
- Frecvență respiratorie crescută
- Senzație de sete
- Pierderea poftei de mâncare
- Durere de cap
- Convulsii: la unii copii cu predispoziție genetică, pot provoca creșterea bruscă a temperaturii
La sugari, infecțiile se manifestă adesea foarte nespecific, iar iritabilitatea crescută, înroșirea feței, letargia și scăderea apetitului sugerează febră.
Citiți mai mult: De ce apare febra?
Recomandări pentru măsurarea corectă a temperaturii
Temperatura corpului se măsoară oral, rectal, axilar și otic. Termometrele cu mercur sunt clasice, iar cele digitale sunt moderne.
Metoda tactilă este cea mai populară, dar cea mai puțin precisă. Nu permite determinarea temperaturii reale, deci nu este recomandată ca referință.
Același termometru poate fi utilizat pe toate căile, dar este necesar unul diferit pentru calea orală și rectală. Pentru bebeluși, există termometre rectale cu un vârf mai fin care reduce riscul de rănire. Excepția este calea otică, ce necesită un termometru cu infraroșu pentru analiza timpanului.
Calea orală este recomandată adulților și copiilor mai mari, deoarece trebuie să țineți gura închisă cu termometrul nemișcat. La copiii sub 3 luni, se recomandă folosirea unui termometru digital la axilă. Între 3 luni și 5 ani, este valabilă aceeași formă sau un termometru timpanic cu infraroșu.
Când ar trebui să vă îngrijoreze febra?
La copiii mai mari și la adulți, asistența medicală imediată nu este necesară pentru febră, cu excepția cazului în care există simptome ale unei boli de bază sau temperatura este mai mare de 40 °C. Problema este diferită pentru sugarii de 3 luni sau mai mici, la care este necesară asistență medicală imediată.
Există câteva semne de avertizare:
- Modificări ale stării mintale
- Dureri de cap sau gât înțepenit
- Prezența peteșiilor (hemoragii punctate pe piele)
- Scăderea tensiunii arteriale
- Respirație dificilă
- Temperatura mai mare de 40 °C sau mai mică de 35 °C
- Administrare recentă de medicamente imunosupresoare
Citiți și: Cum se tratează febra?
Febra poate fi tratată acasă
Pe lângă utilizarea de antipiretice pentru a reduce simptomele febrei, există și măsuri fizice ce sunt eficiente. Folosiți băi cu apă caldă, deoarece ajută la disiparea căldurii pe măsură ce lichidul se evaporă.
Evaluarea medicală nu este întotdeauna necesară, deoarece febra își va urma cursul. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți dacă febra este un simptom al unei boli de bază.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barrios A. Fiebre: actualización en el uso de antipiréticos. CCAP 11;4. Disponible en https://www.researchgate.net/profile/Alexander-Sanjuanelo/publication/307108012_Fiebre_actualizacion_en_el_uso_de_antipireticos/links/5b1c036ca6fdcca67b681e41/Fiebre-actualizacion-en-el-uso-de-antipireticos.pdf.
- Bush L. Fiebre. Manual MSD Versión para profesionales 2020. Disponible en https://www.msdmanuals.com/es-ve/professional/enfermedades-infecciosas/biolog%C3%ADa-de-las-enfermedades-infecciosas/fiebre#:~:text=La%20fiebre%20es%20la%20elevaci%C3%B3n,normales%20conocidos%20de%20una%20persona..
- Mayo Clinic Staff. Fever: First aid. Mayo Clinic 2019. Disponible en mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.