Cum să recunoști tumorile unghiilor?
 

Cum să recunoști tumorile unghiilor?

Tumorile unghiilor sunt o problemă despre care nu se vorbește prea mult. Deși în majoritatea cazurilor nu ar trebui să provoace nicio îngrijorare, uneori pot fi un semn de cancer.
Cum să recunoști tumorile unghiilor?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mulți oameni nu știu că tumorile unghiilor sunt un pericol. Uneori sunt confundate cu anumite imperfecțiuni și, prin urmare, pot trece neobservate. De aici rezultă importanța de a învăța să le recunoaștem.

Tumorile unghiilor sunt mai frecvente decât am putea crede. Nu li se acordă atenție și aceasta este o greșeală, deoarece pot fi maligne. De multe ori, anomaliile sunt ascunse. Este posibil să nu aibă un aspect atât de evident și să pară a fi negi, calusuri sau pete nesemnificative.

Cum arată tumorile unghiilor?

O tumoare este o masă anormală cauzată de o creștere necorespunzătoare a numărului de celule. Țesutul afectat pare umflat sau destins. Tumoarea se formează treptat și este rar observată la început. Se observă doar când a avansat suficient.

Unele tumori ale unghiilor sunt benigne și, prin urmare, afectează doar partea estetică. Altele pot fi maligne. Au potențialul de a se răspândi, chiar și în locuri îndepărtate ale corpului. Cu alte cuvinte, pot metastaza.

Una dintre principalele probleme este faptul că tumorile unghiilor nu sunt ușor de detectat. Aproape toți avem 20 de unghii și pentru a identifica aceste formațiuni trebuie să le verificăm cu atenție, una câte una. Nici medicii, nici pacienții nu fac acest lucru.

Tipuri de tumori ale unghiilor

Există mai multe tipuri de tumori ale unghiilor. Fiecare are propriile caracteristici. Unele necesită atenție imediată, în timp ce altele nu au potențialul de a provoca neplăceri.

Unghii exfoliate la mâini
Analiza unghiilor nu este inclusă în examinările fizice, cu excepția cazului în care se suspectează o afecțiune specifică.

Granulom piogenic

Granulomul piogenic este o umflătură roșiatică cu o suprafață netedă și uneori un aspect umed. Consistența sa este moale și poate sângera ușor. Este foarte frecvent după o lovitură la nivelul unghiei.

Dacă formațiunile sunt mici, dispar adesea singure. Dacă nu, se tratează prin intervenție chirurgicală, electrocauterizare, laser sau creme, deși acestea din urmă nu sunt la fel de eficiente ca celelalte abordări. Granulomul piogenic este benign.

Fibromul unghiilor sau tumora Köenen

Fibromul unghiei sau tumora Köenen are o creștere lentă. Are consistență fermă, culoarea pielii și apare în jurul unghiei.

Când este prezent la mai multe degete, se presupune că este un simptom al unei boli numite scleroză tuberoasă, o tulburare genetică rară. Această tumoare este tratată prin intervenție chirurgicală.

Exostoză subunghială

Exostoza subunghială este o tumoră care, după cum sugerează și numele, apare sub unghie. Crește la vârful degetului și împinge unghia în sus. Acest lucru o face să se desprindă sau să se deformeze. Apare adesea la primul deget de la picior.

Pentru diagnostic, este necesară o radiografie și este tratată prin intervenție chirurgicală. Este o tumoare benignă.

Tumora glomusului

Aceasta este o altă formațiune benignă. Tumoarea glomusului apare sub unghie și arată ca o pată roșie-albăstruie. De obicei, provoacă durere severă, mai ales când vremea este rece. Uneori, durerea se intensifică la contact minim. Trebuie tratată prin intervenție chirurgicală.

Onicopapilom

Onicopapilomul este una dintre cele mai frecvente tumori ale unghiilor, dar și una dintre cele mai evidente. Arată ca o bandă care străbate unghia.

Este de culoare albicioasă, roz sau maro. În partea apropiată de cuticulă, sub unghie, apare adesea un mic nodul alb-gălbui. Este benign.

Onicomatricom

Acesta este un tip rar de tumoră. Arată ca o bandă liniară gălbuie cu îngroșare. Unghia se curbează. Apar hemoragii, care arată ca niște mici linii roșii închise. Este o formațiune benignă care este tratată prin intervenție chirurgicală.

Chist mixoid

Chistul mixoid este considerat cea mai frecventă tumoare a unghiilor. Arată ca un nodul moale care uneori drenează spontan lichid vâscos. Apar șanțuri sau depresiuni neregulate atunci când tumoarea comprimă matricea unghiei. Este asociată cu osteoartrita la nivelul degetelor. Este o formațiune benignă.

Keratoacantom

Are cea mai rapidă creștere. Se fixează sub unghie și crește rapid. În câteva săptămâni sau luni, poate afecta osul degetului, chiar dacă este benign. Este indicat să se trateze prin intervenție chirurgicală.

Nevus melanocitar

Nevusul melanocitar este o leziune care arată ca o bandă longitudinală. Poate apărea și sub unghie și în acest caz arată ca o pată întunecată. Deși în principiu este benign, este important să fie monitorizat.

Melanom

Melanomul este una dintre tumorile maligne ale unghiilor. Arată ca o pată neagră sub unghie, care apoi se răspândește pe pielea din jur.

Se îngroașă treptat și nu prezintă niciun simptom la început. Este foarte agresiv și necesită intervenție chirurgicală. Amputația și chimioterapia sunt uneori necesare.

Carcinom cu celule scuamoase in situ

Este cunoscut și sub numele de boala Bowen și este rar. Este mai frecvent la bărbații care sunt în a treia și a patra decadă de viață. Uneori poate sângera. Este una dintre tumorile maligne ale unghiilor.

Tumorile unghiilor de la picioare

Cum se verifică unghiile?

Verificați periodic mâinile și picioarele pentru a detecta orice semn de tumoră a unghiilor. Cel mai bine este să acordați atenție următoarelor semne:

  • Dungi închise la culoare. De obicei, sunt maro sau negre. Pot apărea pe orice unghie, dar sunt mai frecvente la degetul mare.
  • Piele închisă la culoare lângă unghie
  • Unghii ridicate. Este ca și cum unghia a început să se separe de piele și poate fi un semn al unei tumori în zonă.
  • Unghii fragmentate. Atenție la cele care se împart în două.
  • Noduli sau pete sub unghii
  • Modificări ale șanțurilor unghiilor
  • Deformarea unghiei
  • Schimbări de culoare
  • Durere persistentă sub unghie sau în jurul ei

Oricare dintre aceste semne trebuie urmărite cu atenție. Cel mai bine este să discutați cu medicul, mai ales dacă aveți de-a face cu simptome care par să evolueze în timp.

Verificați fără să vă alarmați

Majoritatea tumorilor unghiilor sunt benigne. Nu este necesar un tratament, cu excepția cazului în care provoacă disconfort sau durere.

Ținând cont de faptul că tumorile unghiilor pot fi maligne, cel mai bine este să consultați un dermatolog. Profesionistul va evalua situația și vă va oferi un diagnostic corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castillo Castillo, A., & Doncel Pérez, C. (2013). Granuloma Piógeno. Presentación de un caso. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(3), 322-328.
  • Rodríguez Castaño, M., Rayo Rosado, R., & Reina Bueno, M. (2015). Tumor de Köenen: Etiología, diagnóstico diferencial y tratamiento de elección.
  • Martin, B. (2013). Histopatología de la uña. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(7), 564-578.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.