Unghiile negre la picioare: cum să le tratați? - Doza de Sănătate
 

Unghiile negre la picioare: cum să le tratați?

Unghiile negre la picioare sunt cunoscute printre sportivii care aleargă, dar există și alte cauze ale acestora. Deși de multe ori pot fi tratate acasă, este indicat să consultați un profesionist. Să vedem de ce apar și cum sunt tratate!
Unghiile negre la picioare: cum să le tratați?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Unghiile negre la picioare nu sunt neobișnuite. Unele categorii de oameni se confruntă des cu această problemă. Acest lucru duce la aplicarea unor soluții improvizate care nu sunt întotdeauna indicate.

Un grup de oameni care se confruntă în mod direct cu unghiile negre la picioare sunt alergătorii. Este foarte frecvent ca pe unghiile acestora să apară o culoare închisă. Printre alergătorii cei mai afectați sunt maratoniștii și cei care fac trasee montane. În primul caz, problema apare din cauza distanțelor mari pe care trebuie să le parcurgă. În cel din urmă, unghiile negre apar din cauza terenului neuniform pe care sportivii își desfășoară activitatea.

După cum vom vedea mai târziu, există un factor de risc. Atât impactul repetat, cât și neregularitățile solului care modifică amprenta sunt cauza hematomului subunghial.

Hematom subunghial este denumirea tehnică a unghiilor negre în medicină, fiind o pungă de sânge care se află în patul unghiilor.

Aproape niciodată nu este o afecțiune clinică gravă. Nu pune viața în pericol atunci când cauza este melanomul. Cu toate acestea, dacă nuanța neagră este însoțită de dureri severe, mersul este îngreunat.

Unghiile negre la picioare: care sunt cauzele?

Unghiile negre de la picioare au principala origine în mici traume repetitive. Dar aceasta nu este singura cauză. Să vedem mai jos cele mai frecvente situații care le generează.

Traumatism continuu

Aceasta este cauza principală. Dacă degetele de la picioare sunt traumatizate în mod repetat, cu un ritm constant pentru o lungă perioadă de timp, atunci poate apărea hematomul subunghial. Acesta este motivul prevalenței sale printre alergători. Strivirea degetelor în interiorul pantofului este explicația.

Poate rezulta un hematom ușor, mic, nedureros sau o vânătaie mare cu durere invalidantă. În cazurile severe, sângele se revarsă și iese de sub unghie. Nu se întâmplă întotdeauna, dar problema poate fi însoțită de infecții la nivelul pielii din jurul unghiei. Semnele sunt inflamația și culoarea roșie a pielii.

Un fapt curios și izbitor, o cauză a hematomului subunghial, este suprapunerea degetelor. Frecarea este capabilă să ducă la producerea unui cheag negru.

Accidente

Spre deosebire de trauma continuă, accidentul este un eveniment unic. De exemplu, căderea unui obiect contondent pe picior. Accidentul poate rupe vasele de sânge, ceea ce provoacă vânătăi.

Ciuperci

Cea mai frecventă infecție fungică este piciorul de atlet. Deși apare adesea între degete, se poate extinde până la unghii. Pe lângă schimbarea culorii unghiei în tonuri verzi și galbene, ciupercile au uneori culoarea neagră.

Cancer

Cea mai gravă și periculoasă cauză a unghiilor negre este melanomul subunghial. Este o varietate de cancer de piele care se dezvoltă în patul unghiilor.

Numărul total de melanoame subunghiale este de aproximativ 5%. Jumătate dintre cele care apar la mâini sunt situate pe degetul mare și aproape 9 din 10 dintre cele care apar pe picioare se dezvoltă și pe degetul mare.

Cum se tratează unghiile negre la picioare

Tratamentul unghiilor negre variază de la forme simple la variante mai complexe. După cum am menționat deja, este obișnuit ca alergătorii să folosească metode empirice pentru a scurge sângele de sub unghie.

Atunci când hematomul subunghial provine în mod clar dintr-un traumatism, indicația este drenajul. Se folosește o puncție pentru a oferi sângelui o cale de evacuare.

Podiatru care oferă un tratament
Tratamentul unghiilor negre variază în funcție de cauza acestora. Poate fi necesar un drenaj sau o intervenție chirurgicală.

Dacă nu există acces prin piele, drenajul trebuie să fie prin unghie. Partea dură a unghiei trebuie să fie străpunsă pentru a crea calea de evacuare. Nu trebuie să faceți acest lucru acasă, ci trebuie să apelați la medici sau podologi.

În cazul în care nu este efectuat drenajul, hematomul își va continua cursul. Unghia se va desprinde prin presiune și se va pierde. Nu este periculos ca acest lucru să se întâmple, dar va dura luni de zile pentru ca o nouă unghie să crească.

Pentru infecțiile fungice, se folosesc agenți antifungici. Cremele pentru piciorul atletului nu pătrund în unghie, așa că sunt preferate lacurile. Următoarea opțiune este medicația orală.

În cele din urmă, dacă este vorba despre un melanom subunghial, tratamentul este chirurgical. Întreaga unghie și tumoarea trebuie îndepărtate pentru a asigura vindecarea. Desigur, procedura poate fi făcută doar de un chirurg și în niciun caz nu poate avea loc acasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abellaneda, Cristina, et al. “Pigmentaciones ungueales: diagnóstico dermatoscópico.” Med Cutan Iber Lat Am 39.6 (2011): 247-254.
  • Chang, Patricia, et al. “Hematoma friccional subungueal.” Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica 10.1 (2012): 48-50.
  • Grazzini, Marta, et al. “Subungueal pigmented lesions: warning for dermoscopic melanoma diagnosis.” European Journal of Dermatology 21.2 (2011): 286-287.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.