Cum să-ți rezolvi problemele în relație
Uneori, este posibil să îți fie greu să rezolvi problemele în relație. Însă acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunți și să te simți rău, deoarece „sfârșitul” relației este aproape.
Mulți oameni au probleme în relație din motive diferite. În timp ce unii vorbesc despre problema lor cu persoane în care au încredere sau direct cu experți în diferite domenii, alții nu îndrăznesc să vorbească deloc, deoarece cred că nu știu cum să o facă sau se tem că lucrurile se vor înrăutăți.
Ți s-a întâmplat și ție acest lucru? Ți-e greu să vorbești cu partenerul tău despre ceva care te face să te simți inconfortabil? Ai o problemă și vrei să o rezolvi, dar nu știi cum să faci? Nu-ți face griji: acest lucru se întâmplă multor oameni! De fapt, este ceva normal.
Pentru a-ți da o mână de ajutor, mai jos îți vom împărtăși mai multe exemple, precum și câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți rezolvi problemele în relație. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că poate fi necesar să consulți un specialist în terapia de cuplu.
Problemele în relație: care sunt cele mai comune?
Așa cum am menționat mai sus, există mai multe motive pentru care un cuplu poate avea probleme. Unele dintre cele mai frecvente sunt următoarele:
Gelozia
Alături de neîncredere și lipsa de respect față de intimitatea partenerului, gelozia este una dintre cele mai frecvente probleme în relație. De obicei, nu provine doar din comunicarea defectuoasă, ci și din problemele de stimă de sine și distorsiuni cognitive. Este recomandat să abordezi aceste probleme cu ajutorul unui profesionist.
Comunicarea disfuncțională
Lipsa empatiei, agresivitatea pasivă, manipularea și alte comportamente neasertive pot deteriora o relație, provocând conflicte și disconfort pentru ambii parteneri.
Evitarea abordării anumitor subiecte pentru „ocolirea conflictelor” poate fi contraproductivă, deoarece prelungește problema în loc să o rezolve. Deși evitarea anumitor subiecte poate părea o strategie bună la început, în realitate, tot ce face este să vă împiedice pe amândoi să vorbiți, să ajungeți la un numitor comun și să normalizați faptul că trebuie să comunicați pentru a menține o relație sănătoasă.
Citește mai mult:
Prea mult sau prea puțin timp împreună
După cum spune faimosul proverb, prea mult din ceva nu este bun pentru nimic. În acest sens, dacă două persoane nu au suficient timp pentru a fi împreună din cauza responsabilităților excesive, acest lucru poate cauza diverse probleme în relația de cuplu. De exemplu, unul dintre parteneri ar putea ajunge să considere că nu este o prioritate în viața jumătății sale și că este împins în spate.
În schimb, atunci când doi oameni petrec prea mult timp împreună, pot apărea alte probleme, deoarece nu își oferă reciproc spațiul personal de care au nevoie pentru a funcționa pe cont propriu.
Problemele de conviețuire
Un cuplu poate avea probleme de coabitare într-o măsură mai mare sau mai mică. În general, acestea se învârt în jurul diviziunii treburilor, întreținerii domiciliului, îngrijirii animalelor de companie și creșterii copiilor. Cu toate acestea, ele pot apărea și din cauza unei mutări sau altor evenimente.
Vorbind despre ceea ce este inconfortabil și încercând întotdeauna să ajungeți la un acord, veți putea depăși problemele legate de treburile casnice, de exemplu.
Lipsa unui proiect de viață comun
Lipsa viziunii sau a unui proiect de viață comun pentru a lucra ca o echipă poate provoca, de asemenea, probleme în relație, deoarece apar incertitudini, precum și instabilitate și preocupări multiple.
De fapt, pot exista și unele inegalități în abordare sau strategie. De exemplu, unul dintre cei doi parteneri ar putea evita să vorbească despre un anumit subiect, deoarece consideră că este „prea devreme”, în timp ce celălalt este nerăbdător să consolideze relația și să aibă cel puțin o schiță generală a posibilităților.
Problemele sexuale
Cele mai frecvente probleme în relație sunt legate de sex. Comunicarea joacă un rol important și în acest caz.
Dacă nu vorbiți în mod deschis despre vulnerabilități, îngrijorări, fantezii, preferințe, dorința de a experimenta, stimularea punctului G, jucării și jocuri sexuale, vă puteți despărți sau pot apărea multe conflicte.
De asemenea, trebuie abordate incompatibilitățile sexuale. În caz contrar, nu veți putea ajunge la un punct comun. Pentru aceasta, ar trebui să luați în considerare terapia de cuplu.
Poate sexul să rezolve problemele în relație?
În unele seriale de televiziune și filme, personajele glumesc despre faptul că, atunci când se confruntă cu anumite probleme, cel mai bun mod de a le rezolva este sexul de calitate. Din acest motiv, mulți oameni au copiat acest tip de comportament. Dar este acesta cel mai bun mod de a rezolva problemele în relație?
Cu siguranță nu. Nu este convenabil să aplici aceeași măsură pentru fiecare dintre problemele care pot apărea în relația ta.
Deși este adevărat că activitatea intimă te poate face să te simți mai apropiat de celălalt și să scapi de tensiune, sexul nu rezolvă probleme. De fapt, poate deveni un lucru care nu face altceva decât să prelungească disconfortul.
Cu toate acestea, atunci când problemele voastre sunt legate de sex, soluția poate fi practicarea acestui tip de activitate. Dacă acesta este cazul, poți consulta un psiholog sau un sexolog.
Citește mai mult:
Comunicarea, pilonul care te va ajuta să-ți rezolvi problemele în relație
După cum poți vedea, îți vei rezolva problemele în relație vorbind cu respect despre tot ceea ce vă privește pe amândoi, despre modul în care fiecare partener percepe situația și despre cum puteți fi mai fericiți în relația voastră.
Deși sexul poate fi un de ajutor în unele cazuri, nu este soluția tuturor problemelor. Prin urmare, ar trebui să acorzi întotdeauna prioritate unei bune comunicări, deoarece aceasta îți va permite să îți consolidezi și să-ți întreții relația și să îmbunătățești și alte aspecte, cum ar fi coabitarea (și chiar sexul!).
Comunicarea joacă un rol fundamental atunci când vine vorba de abordarea și rezolvarea problemelor, fie cu un partener, fie cu orice altă persoană. Îți permite să abordezi problemele și, de asemenea, să găsești un teren comun în care amândoi să vă puteți simți confortabil.
Pune în aplicare aceste sfaturi pentru a avea o relație de succes!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.