Logo image
Logo image

Cum să ții sub control certurile între copii

5 minute
Copiii se ceartă tot timpul, așadar datoria noastră este să-i învățăm să-și canalizeze frustrările și să opteze pentru cuvinte în locul agresiunii fizice.
Cum să ții sub control certurile între copii
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Suntem martori adesea la certurile între copii, sentimentele de furie fiind profund umane. Copiii încep să se certe de obicei la vârsta de doi ani și continuă să facă acest lucru până târziu în adolescență.

Copiii se ceartă înfruntând alți copii sau din cauza situațiilor emoționale în care instinctele de supraviețuire întră în scenă. Aceștia se ceartă, de asemenea, cu copiii mai mici decât ei pentru a-i domina și a-și impune voința.

Rolul părinților este foarte important în ceea ce privește certurile între copii. Aceștia trebuie să îi învețe pe cei mici ce înseamnă respectul și empatia față de semeni, limitele și, mai presus de orice, cum să-și controleze pornirile.

Cum să ții sub control certurile între copii

Atunci când copiii mici se ceartă între ei, au tendință să muște, să se tragă de păr, să insulte sau să lovească cu pumnul. Pe măsură ce cresc, atacul fizic devine mai elaborat și apare și tachinarea altor copii. Adolescenții pot fi foarte violenți. În timpul acestei perioade din viața lor, tinerii au tendința de a depăși limitele.

În cele ce urmează, vom discuta despre șase sfaturi importante pentru a-l învăța pe cel mic să rezolve conflictele într-un mod civilizat.

1. Vorbește-le despre puterea cuvintelor

Some figure

Trebuie să le vorbești copiilor despre puterea cuvintelor în detrimentul violenței. Aceștia trebuie să știe că mai întâi trebuie să încerce să rezolve orice neînțelegere prin comunicare.

Copiii trebuie să încerce să acționeze rațional și să nu apeleze la violență pentru a rezolva problemele. Desigur, nici tu nu trebuie să fii violent cu copilul tău dacă vrei ca aceasta să învețe că violența nu este răspunsul problemelor de zi cu zi. Prin urmare, nu trebuie să-ți pedepsești niciodată copilul prin violență sau agresivitate.

Vezi și:

Cum să te apropii de copiii tăi pentru a-i sfătui

2. Fii un exemplu pentru copilul tău

Toți oamenii au momente în care își pierd controlul și care îi forțează să-i înfrunte pe cei din jur. Însă este important să învățăm să controlăm aceste momente de furie. Copiii sunt reflexia mediului în care cresc, așadar reacțiile lor depind de educația emoțională care le este oferită acasă.

Dacă ești un părinte furios care îi atacă sau insultă pe alții și aruncă cu lucruri, nu-i poți cere copilului tău să fie altfel. Exemplu tău îl va influența mai mult decât sfaturile pe care i le oferi. Copiii reproduc tot ceea ce văd la părinți.

3. Încurajează actele de înțelepciune și calm, nu certurile între copii

Așa cum am menționat mai sus, copiii învață să-și controleze emoțiile acasă. Trebuie să-i înveți să acționeze înțelept atunci când se confruntă cu o situație potențial generatoare de conflict sau disconfort.

Amintește-le copiilor tăi faptul că, deși facem parte din regnul animal, nu ne putem baza numai pe instincte și nu ne putem comporta irațional față de ceilalți. Este important să-i înveți să-și identifice emoțiile și să le țină în frâu, mai ales atunci când se confruntă cu momente tensionate.

4. Amintește-le că lumea nu se învârte în jurul lor

Copiii ar trebui să conștientizeze faptul că nu au întotdeauna dreptate și că lumea nu se rotește în jurul lor. Părinții trebuie să-i facă pe copii să înțeleagă că aceștia fac parte dintr-un grup de ființe umane cu gusturi și păreri diferite și că toată lumea merită respect.

Copiii trebuie să înțeleagă că ceea ce spun sau fac nu va reprezenta întotdeauna o prioritate pentru alții și că nu ar trebui să reacționeze neplăcut din această cauză. Respectul cu care îi tratează pe alții îi va face să se gândească de două ori înainte de a confrunta alți oameni în mod agresiv.

Citește mai mult:

Stresul la copii cauzat de părinți

5. Învață-i să evalueze în mod obiectiv consecințele

Este important să îi faci pe copii să înțeleagă care sunt consecințele acțiunilor lor violente, precum respingerea, rănirea altora, abuzul, etc.

Copiii trebuie să conștientizeze care vor fi consecințele agresivității față de o altă persoană. Nu contează vârsta, certurile între copii sunt foarte frecvente: învață-i să realizeze cât rău pot face prin comportamentul lor. În acest mod, vor înțelege progresiv care este modul de rezolvare a unei situații conflictuale.

6. Învață-i că soluția este întotdeauna comunicarea

Some figure

Deși a discuta de comunicarea dintre părinți și copii pare a fi un clișeu, aceasta este soluția cea mai bună pentru ca cei mici să înțeleagă cum trebuie rezolvate conflictele în mod pașnic.

Vorbește cu copiii tăi, ascultă-i și cere-le amănunte despre cum a decurs ziua lor. Astfel, vei ajunge să-i cunoști mai bine și îi vei putea ghida pe calea cea dreaptă în rezolvarea conflictelor.

Rolul tău ca părinte este să fii ghidul copiilor tăi

Some figure

Este important să conștientizezi importanța pe care o au acțiunile tale în educația copilului. Tu ești cel care trebuie să impună limite, să instaureze ordinea și să arate ce este respectul. Dacă trebuie neapărat să-ți pedepsești copilul, fă-o în mod ferm, dar fără agresivitate.

Nu te răzgândi în privința pedepselor și nu da dovadă de indulgență dacă cei mici creează în mod constant probleme cu cei din jur. Dacă ești flexibil în cazuri de violență fizică sau verbală, copiii tăi vor considera că este acceptabil să recurgă la aceasta.

Copiii și adolescenții au propria lor dinamică. Certurile între copii și chiar între frați sunt un lucru comun. Datoria noastră de părinți este să le arătăm calea corectă pentru a rezolva problemele în funcție de vârsta lor.

Ai încredere în instinctele tale și învață-ți copiii să-și gestioneze în mod corect emoțiile și pornirile. În acest mod, aceștia vor dezvolta empatie și vor deveni adulți raționali și sănătoși.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.