Cum să vorbești cu copiii despre competitivitate - Doza de Sănătate
 

Cum să vorbești cu copiii despre competitivitate

Descoperă cum să discuți cu copiii despre competitivitate, astfel încât aceștia să învețe să concureze într-un mod pozitiv, mai degrabă benefic decât dăunător.
Cum să vorbești cu copiii despre competitivitate

Ultima actualizare: 09 august, 2022

A-ți învăța copiii să fie buni concurenți poate părea o sarcină dificilă. De fapt, vrem să profităm de această ocazie pentru a-ți oferi sugestii despre cum să vorbești cu copiii despre competitivitate.

Concurența este o parte integrantă a societății noastre. Din același motiv, este ceva ce tindem să încurajăm în cadrul familiilor. Dar, ce se întâmplă atunci când copiii nu mai sunt capabili să se bucure de activitățile extrașcolare, cum ar fi sportul și chiar joaca?

Cum trebuie să vorbești cu copiii despre competitivitate? Află mai multe despre cum să faci față acestei provocări în rândurile de mai jos!

Cum să vorbești cu copiii despre competitivitate

Înainte de a intra în detalii despre cum să vorbești cu copiii despre competitivitate, vrem să definim termenul în sine. Practic, competitivitatea implică dorința de a ajunge la ceva care depășește ceea ce cineva credea că este capabil să realizeze. După cum poți vedea, competitivitatea nu este sinonimă cu depășirea altora. Mai degrabă, este ceva personal.

Competitivitate sănătoasă vs. competitivitate toxică

Cum să vorbești cu copiii despre competitivitate în jocuri
Competitivitatea toxică interferează cu procesul de învățare și cu capacitatea de a te bucura de sport și jocuri.

Concurenții buni știu să piardă la fel de bine precum știu să câștige. Sunt conștienți de faptul că învățarea face parte din procesul de învățare și îmbunătățire și pot concepe ideea de triumf viitor.

Cu toate acestea, concurenții toxici sunt îngrijorați doar de depășirea altora. Pentru ei, concurența are de-a face doar cu obținerea superiorității și cred că nu câștigă nimic pierzând. Tot ceea ce produce pentru ei pierderea este frustrare și alte emoții negative.

Deci, ce îți dorești pentru copiii tăi? Fără îndoială, este probabil prima opțiune. Concurenții buni nu se bucură doar de rezultate, ci și de proces, de călătorie. Asta pentru că rezultatul nu este cel mai important lucru pentru ei.

Atunci când copiii se preocupă doar de a câștiga sau de a pierde, atunci când sunt preocupați doar de a-i depăși pe alții, ei dezvoltă o relație toxică cu concurența. Această toxicitate îi împiedică să învețe, să se bucure și să se distreze. Acesta este motivul pentru care este atât de important să știm cum să vorbim cu copiii despre competitivitate.

Idei pentru încurajarea unui sentiment pozitiv de competiție

Familie care știe cum să vorbești cu copiii despre competitivitate
Vorbește cu copiii tăi și dă-le un exemplu pozitiv pentru a-i învăța aceste valori.

Primul pas în transformarea copiilor în competitori sănătoși este să vorbești cu ei. Micuții tăi trebuie să înțeleagă că ceea ce contează cel mai mult nu este rezultatul final, ci mai degrabă efortul personal pe care îl depun pentru a-și atinge obiectivele. Prin urmare, părinții și alți adulți trebuie să dea un exemplu pozitiv. Dacă ești un concurent sănătos, atunci copiii tăi sunt mai predispuși să dezvolte un sentiment sănătos al competiției.

Stai jos cu cei mici și vorbește-le despre această problemă, explicându-le că toată lumea câștigă și pierde în momente diferite. De exemplu, povestește-le despre o experiență din propria ta viață și vorbește-le despre sentimentele tale. Copiii tăi trebuie să știe că este normal să te simți frustrat atunci când pierzi. Însă aceste sentimente nu ar trebui să îndepărteze distracția.

Mai jos, vei găsi o serie de idei care încurajează o concurență sănătoasă și loială. Aceste sugestii vor ajuta copiii să se transforme în competitori buni.

1. Obiective personale

Pentru a crește concurenți buni, este important ca cei mici să se străduiască să atingă obiective. Problema este că, de multe ori, avem tendința de a ne concentra asupra obiectivului greșit.

Accentul ar trebui să cadă pe „Vreau să fac tot ce pot”, mai degrabă decât pe „Vreau să fiu câștigătorul”. Această schimbare minoră îi va elibera pe copii de vinovăție atunci când nu câștigă. Să luăm în considerare, de exemplu, faptul că cei mici aleargă pe pistă. Obiectivul ar trebui să fie îmbunătățirea propriei viteze, mai degrabă decât câștigarea cursei.

2. Importanța efortului

Copii care se joacă
Învață-i pe copii că eforturile lor personale sunt cele mai importante în fiecare sarcină pe care o îndeplinesc – nu rezultatul final.

În fiecare domeniu al vieții, ceea ce contează cel mai mult este să facem tot posibilul. Efortul personal merită mult mai mult decât să câștigi și asta trebuie să le subliniezi copiilor tăi.

Când copiii depun un efort maxim, atunci vor da dovadă de îmbunătățire. Și nimic nu este mai important decât această dezvoltare! De fapt, aceasta este adevărata victorie: îmbunătățirea în fiecare zi, chiar dacă nu câștigăm întotdeauna.

3. Trebuie să facă greșeli pentru a învăța

Fără îndoială, când erai copil, cineva ți-a vorbit despre importanța învățării din greșeli. Greșelile sunt cel mai bun mod de a învăța. Dacă nu greșim niciodată, atunci nu ne îmbunătățim niciodată.

4. Concentrarea asupra propriei persoane

Pentru ca cei mici să se poată bucura de activități, trebuie să își ia ochii de la „premiu”. Câștigul nu ar trebui să fie recompensa. Mai degrabă, copiii ar trebui să se străduiască să se distreze și să învețe. Ajută-ți copiii să trăiască la maxim și să savureze fiecare experiență, astfel încât să se poată bucura de ea și să concureze sănătos.

5. Arată-le copiilor tăi că ești mândru de ei

Copiii au nevoie de sprijinul necondiționat al părinților. Trebuie să știe că ești de partea lor. Indiferent de rezultatul pe care îl obțin, îi iubești și ești mândru de efortul și tenacitatea lor.

Nu trebuie să fii unul dintre acei părinți care stau pe margine țipând la copiii lor pentru a atinge un obiectiv. Evită situațiile în care copilul s-ar putea simți presat.

În cele din urmă, nu uita că, pentru ca cel mic să fie un bun concurent, trebuie să fii și tu unul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.